endless1 Napisano 11 Kwietnia 2010 Napisano 11 Kwietnia 2010 Witam Piszę z prośbą o podanie jakiegoś dobrego zestawu świateł do roweru. Miałem 2 zestawy powiem szczerze dosyć tanie i za każdym razem gubiłem te lampki, szczególnie tył urywał się od zaczepu na wybojach. Polećcie coś trwałego a może ja robię błąd i powinienem te lampki zakładać tylko gdy jest już ciemno i wracam drogą chociaż wydaje mi się to dziwne
Fludi Napisano 11 Kwietnia 2010 Napisano 11 Kwietnia 2010 CatEye HL-EL530 na przód i TL-LD170-R na tył. Dobry sprawdzony zestaw, jak będzie mało to przednią lampkę można jeszcze zmodować troszkę.
RadekSki Napisano 11 Kwietnia 2010 Napisano 11 Kwietnia 2010 Ja mam za to pewne pytanie: czy to tak ciężko zaglądnąć na forum przed założeniem kolejnego tematu ?
endless1 Napisano 12 Kwietnia 2010 Autor Napisano 12 Kwietnia 2010 Skusiłem sie na tył na taki wynalazek http://www.cateye.com/en/product_detail/320 mam tylko pytanie jak jest z trwałością takiego cuda, tzn. głównie zależy mi aby się nie urwało pod wpływem jazdy po wertepach
DominikM Napisano 12 Kwietnia 2010 Napisano 12 Kwietnia 2010 endless1, jak ją dobrze zamocujesz i nie skosisz opierając rower o jakiś murek to nie odpadnie - prędzej ci ją ktoś znacjonalizuje
simulacrum Napisano 12 Kwietnia 2010 Napisano 12 Kwietnia 2010 @endless1, mam taką samą tylko, że z 3 diodami (tl dl 130). O mocowanie się nie martw jest bardzo dobre, trzeba tylko dobrze przykręcić pokrętłem. Lampka ani drgnie. Fajne jest w niej też to że światło z tych 3/5 diod skupiane jest w 1 jasny punkt. Jedyny jej mankament to to, że wspomniane wyżej pokrętło wystaje poza obrys lamki i ja np. dotykam go podczas jazdy co jest denerwujące, mam ją zamontowaną jakieś 2-3 cm przed końcem sztycy. Pewnie jak się zamontuje niżej to problem zniknie, tylko gdzie wtedy chlapacz przyczepić. Pozdrawiam!
ksm Napisano 12 Kwietnia 2010 Napisano 12 Kwietnia 2010 CatEye HL-EL530 na przód [...] W mojej opinii ta lampka ma zbyt wysunięty do przodu środek ciężkości, zacisnąłem najmocniej jak się dało, a po przejechaniu po kocich łbach, lampka obraca się do dołu. Nic nigdy mi się nie wypięło, ale poprawianie położenia lampki w drodze jest denerwujące.
Fludi Napisano 12 Kwietnia 2010 Napisano 12 Kwietnia 2010 Najwidoczniej musisz zaciskać ją w miejscu gdzie masz spadek średnicy kierownicy albo nie mieć gumki antypoślizgowej w innym wypadku nie widzę możliwości by się ruszała. Mam tą i inną lampkę CatEye, ale nie zdarzyło się mi by "leciała" ona w przód... No może poza sytuacją, że nie dokręciłem - poza tym warto co jakiś czas poprawić skręcenie, bo wiadomo wszystko się może trochę zluzować.
ksm Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Najwidoczniej musisz zaciskać ją w miejscu gdzie masz spadek średnicy kierownicy albo nie mieć gumki antypoślizgowej w innym wypadku nie widzę możliwości by się ruszała. Mam tą i inną lampkę CatEye, ale nie zdarzyło się mi by "leciała" ona w przód... Ja w trekkingu mam EL530 i EL220 z przodu (530 jest strasznie "wąska"). EL220 nie sprawia mi takich problemów, niezależnie od tego na które mocowanie ją zaczepię. Może część winy jest po stronie chromowanej kierownicy zooma, ma ona znacznie mniejsze tarcie niż matowe aluminium.
DominikM Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 ksm, jedna warstwa dobrej taśmy izolacyjnej i po sprawie
Fludi Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Dokładnie, dobra rada od DominikM. Warstwa izolacyjnej i będzie po sprawie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.