Skocz do zawartości

[naped] wolnobieg 7-ka, zamiast 6-ki

Krawcowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Postanowiłem zmienić wolnobieg 6 biegowy na 7 biegowy. Przed zakupem nie wziąłem pod uwagi tego, że jest on szerszy, chociaż nie wiem czy to ma znaczenie. Mój problem polega na tym, że po przykręceniu wolnobiegu, włożeniu osi do środka i przykręceniu koła wolnobieg cały czas się kręci razem z kołem, nie ważne w którą stronę kręcę kołem, chyba zrobiło się coś a'la ostre koło. Dopiero po tym jak dociskam wolnobieg działa on poprawnie. Nie wiem czy to jest problem w tym, że trzeba dołożyć może jakąś podkładkę, albo grubszą tulejkę dystansową. Trochę mnie to zmartwiło, bo nie wiem czy nie będzie konieczna wymiana piasty, lub ponowny zakup wolnobiegu!

Pozdrawiam

Napisano

Dociskam przy ostatniej koronce, najmniejszej. Kręci się normalnie, czasami po puszczeniu wolnobiegu, na trochę "zaskakuje" i wolnobieg się nie kręci, ale po chwili to mija.

Opisz dokładniej co sie dzieje?

Jak już pisałem, gdy kręcę kołem w kierunku jazdy, wolnobieg kręci się razem z kołem, czyli coś w stylu połączenia na ostro. Nie wiem czy to jest wina tego, że zamieniłem ten wolnobieg, na 7 biegowy, czyli o koronkę większy. Również nie wiem tego czy ta piasta jest do tego przystosowana, ale chyba 6,7 powinno obsługiwać.

Napisano

Dodaj podkładkę grubości około 2mm (musiałbym wziąć suwmiarkę i zmierzyć, a nie chce mi sie odkręcać teraz koła) pomiędzy wielotrybem a ramą. Przypuszczam, że pomoże :D

• Mod Team
Napisano

Dodaj podkładkę grubości około 2mm (musiałbym wziąć suwmiarkę i zmierzyć, a nie chce mi sie odkręcać teraz koła) pomiędzy wielotrybem a ramą. Przypuszczam, że pomoże :thumbsup:

Czyli raczej miedzy oś piasty a rame ?? bo wolnobieg sie nie styka w żadnym wypadku z ramą :P

Napisano

Nie będzie problemu żadnego by przejść z 6 na 7, bardziej wygląda mi to na uszkodzony wolnobieg, wykręć i sprawdź jak się zachowuje .

Co do podkładki to fakt też tak miałem po przejściu z wolnobiegu 7 na kasetę ósemkę w zimówce, ale wówczas kaseta się w ogóle nie kręci bo blokuje ją rama.

• Mod Team
Napisano

A powiedz czy to markowy wolnobieg czy jakiś szito podobny wyrób ?? Mi tez sie wydaje ze mechanizm zapadkowy moze byc uszkodzony bądź coś go gryzie.

Napisano

Nie ma sensu wkładać podkładki. Podkładka ma uzasadnienie kiedy wolnobieg jest zbyt blisko ramy co w twoim wypadku nie ma prawa bytu bo kręci się on normalnie. Zaś to, że w jedną stronę, jest spowodowane najprawdopodobniej uszkodzonym wolnobiegiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...