Skocz do zawartości

[klamki] cieknaca klamka xt

LoveBeer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no juz mi sil brak, skladalem drugi rower z hamulcami xtr+klamki xt - z przodem nie mam problemu, z tylem najpierw w serwisie zle nalozyli koncowke przewodu te mosiezna i tam cieklo, potem zle dokrecili dekielek i tam cieklo (a taki szanowany serwis) a od tamtej pory juz 2 razy 'dolewane' bylo oleju bo... no wlasnie - cieknie z klamki spod dekielka - choc ten oczywiscie jest juz zalozony jak trzeba. uszczelka wyglada zdrowo, dekielek tez. a mimo to nonsensownie nie chce przestac mnie denerwowac - moze jednak przez to zle dokrecenie na poczatku cos sie skancerowalo ? jeden znajomy doszedl nawet do wniosku ze to musi byc wada fabryczna - rzekomo te 'bolce' z gwintem w ktore wkreca sie sruby od dekielkow moga byc za dlugie i nie mozna docisnac odpowiednio. no i pytanie - czy spotkal sie ktos z podobnym przypadkiem ? czy ew da sie dokupic taka uszczelke, ew dekielek ?

a moze ktos ma na sprzedac sama klamke prawa xt lub xtr ? bo przestaje mi sie chcec walczyc z tym...

Napisano

Do 775 też są dostępne, chyba nawet również w Cykloturze widziałem.

Jesteś pewny, że cieknie spod dekielka? Może też uciekać spod tłoczka.

Napisano

ok, widze ze temat jest nietypowy, a ja ze nie mam ochoty walczyc z tym zanabylem pojedyncza klamke xtra :thumbsup: (swoja droga polecam centrum rowerowe, bylem w sumie dosc zdziwiony ze mozna kupic pojedynczo w zasadzzie wszystko i to w chyba niezlych cenach...)

Napisano

robil to serwis, ale odpowiedz to tak, no bo niby jak inaczej...

Tak jak mówi instrukcja ;)

Wspominam o tym bo zawsze napełniałem swoje 535 tradycyjnie i nie było problemów. Ostatnio jednak chciałem to zrobić szybko więc napełniłem strzykawką, a potem jak już zbiorniczek był zakręcony to przy zakręcaniu odpowietrznika nabiłem jeszcze ciśnienie strzykawką. No i potem zauważyłem olej na śrubkach dekielka. Wydaje mi się więc że ten dekielek nie ma zbyt dużej szczelności, bo w normalnych warunkach tam nigdy nie ma wysokiego ciśnienia (zbiorniczek wyrównawczy chyba odcina się od układu przy wciskaniu klamki?), zresztą sugeruje to plastik i docisk na 2 małe wkręty. Natomiast przy niewciśniętej klamce i wlewaniu oleju przez odpowietrznik ciśnienie w zbiorniczku będzie rosło i uszczelka może popuścić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...