dper15 Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Tak jak w temacie. Mam problem gdy podczas jazdy gdy patrze na dół widzę tylne koło którego opona po pewnym zakręceniu koła ociera się o lewy bok ramy. Zawsze w tym samym miejscu. Możecie mi powiedzieć jak zlikwidować tą centre ? Wiem tylko tyle że szprychy są luźne. Dokręcę do max-a końcówki pomoże ?? Nie ma w moim mieście serwisu więc muszę się z tym problemem uporać samemu. Pozdrawiam
blair7 Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 wujek Google przewaznie na takie pytania daje odpowiedz w 0,47 sek, wiec rusz glowa i poszukaj, a na forum pewnie byly juz takie tematy
andi333 Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 http://bikeboard.pl/index.php?art=428&d=porady&g=34 http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/centrowanie-kola-w-domowych-warunkach.html masz poczytaj.
dper15 Napisano 30 Marca 2010 Autor Napisano 30 Marca 2010 Aha. Dzięki ale wczoraj wykryłem że koło lata mi na tym pręcie w którym jest śruba , którą mocuje się do ramy. I tam właśnie koło lata. A pasowało by koło do takiego roweru z tarczą ?? Dałoby się tą tarcze zdjąć ??
nikodem Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 do jakiego roweru?? Pewnie chodzi ci o oś (ten pręt). A jeżeli "lata" to pewnie masz luzy na łożyskach do skasowania.
dper15 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Napisano 2 Kwietnia 2010 Potrzepałem kołem i zauważyłem. Ostatnio również przez przypadek jadąc z górki do sklepu zauważyłem że jak pedałuje to krawędź opony ociera się o ramę a jak nie pedałuje to nie. Moim zdaniem to koło lata na tej śrubie.
NitroS Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Masz pękniętą oś o ile sie nie myle :/. Mam tak samo, jak pedąłuje ociera jak nie pedałuje nie ociera ;/ I bardzo możliwe ze to jest pęknięta oś.
dper15 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Napisano 2 Kwietnia 2010 A da się naprawić pękniętą oś . Koło bd miało rok w wakacje. A jeśli luz da się naprawić ??
Mod Team Puklus Napisano 3 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2010 Pęknięta oś sie wymienia a luzy sie redukuje. Przyczyna takiego objawu ze podczas pedałowania koło obciera o rame może być - pęknięta oś - niedokręcone koło od strony łańcucha (w przypadku gdy koło nie jest wsadzane pionowo lecz ukośnie w ramę). Luz sie redukuje wyciągając koło rozkontrowując nakrętki najlepiej po stornie przeciwnej do zębatek, dokręcenie konusa (tyle ile trzeba i nie więcej) i ponowne zakontrowanie tak aby nie było luzu i os sie krecila lekko. Trzeba byc świadomym ze jak luz był dłuższy czas to piasta uległa nie odwracalnym uszkodzeniom u może sie nie dac ustawić luzu tak jak byśmy chcieli, wtedy wymiana piasy.
dper15 Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Napisano 4 Kwietnia 2010 To musi być na maxx dokręcone koło z tyłu tak.
BUBUs Napisano 4 Kwietnia 2010 Napisano 4 Kwietnia 2010 Jeżeli koło jest krzywo przykręcone( tak jak napisał Puklus) to wtedy odkręcasz, ustawiasz prosto i wtedy dokręcasz do oporu. Jeżeli koło jest prosto, to musisz je wyjąć i na tej ośce masz nakrętki i wtedy robisz, tak jak napisał Puklus: Luz sie redukuje wyciągając koło rozkontrowując nakrętki najlepiej po stornie przeciwnej do zębatek, dokręcenie konusa (tyle ile trzeba i nie więcej) i ponowne zakontrowanie tak aby nie było luzu i os sie krecila lekko. Trzeba byc świadomym ze jak luz był dłuższy czas to piasta uległa nie odwracalnym uszkodzeniom u może sie nie dac ustawić luzu tak jak byśmy chcieli, wtedy wymiana piasy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.