Igloczek Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Witam Szukam dobrych obręczy dla mojego roweru. Jeżdżę XC ( zjazdy po korzeniach, kamieniach, czasami jakieś hopki, ogólnie to co można spotkać w lesie na morenie polodowcowej ) oczywiście w pełni rekreacyjnie. Aktualnie często przebijam dętkę ( robią się zawsze 2 dziurki na wylot ) sądzę że to związane jest z za wąską obręczą. Z opisu na obręczy wynika że jest przystosowana do szerokości opony 1.65-1.9, a ja mam założone Little Alberty które mają 2.1. Chodzi oczywiście o tylne koło. Moja piasta to FHMC 18AZ Alivio. Obręcz pod V-ki. 26 cali. 36 otworów. Ważę 65-70 kg. Kwota jaką chciał bym przeznaczyć na obręcz to ok 50 zł + nowe szprychy + założenie. Tak żeby się zmieścić w 100 zł ( za tylne koło, przednie będzie też do zmiany, ale to dopiero jak będą fundusze).
Fludi Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 W tej cenie ciężko będzie Ci znaleźć cokolwiek sensownego. Dobra obręcz do mniej lub bardziej zaawansowanego XC to byłby Mavic 317, ale ona już sama jest za 100zł + 50zł za szprychy + 25zł zaplot. Dodam jeszcze, że piasta, która masz to też szał nie jest... Za jakiś czas też pójdzie do wymiany. I ogólnie to możesz mieć ćwieka, bo spokojnie starczy Ci kółko na 32 szprychach, ale masz piastę na 36...
Igloczek Napisano 29 Marca 2010 Autor Napisano 29 Marca 2010 Nie mogę sobie pozwolić na tak drogą obręcz. Coś tego typu nie wystarczy ? - ALEXRIMS DH19 Możesz mi wytłumaczyć co znaczy zwrot "...to możesz mieć ćwieka...". Mianem ćwieka określa się koło oparte na 32 szprychach ? A co do piasty to wiem że szał nie jest, ale na nic lepszego mnie aktualnie nie stać :/
marcin_ostrów Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Na jakim ciśnieniu w kole jeździsz ? Bo dwie dziurki na wylot to snake , czyli opona dobija do obręczy .Za niskie ciśnienie jak dla mnie. M
Igloczek Napisano 29 Marca 2010 Autor Napisano 29 Marca 2010 Na ogół jeżdżę na stacje pompować opony i daje 2.5 bara. I często od razu po napompowaniu jechałem w teren i miałem takie wypadki. Jeżeli nic się nie wydarzyło to wracałem do domu na tak samo "twardych" oponach. A to że na obręczach mi się przebijało to wiem i dlatego chcę je zmienić, bo twierdze że są za wąskie.
el_gregorio Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Niekoniecznie trzeba inwestować od razu w Mavica X317. Wystarczyłby X117, ale on też przekracza budżet. Zarówno alexrims, jak np Accent (offrider, trackliner, pathfinder) będą wystarczającym i dobrym wyborem. Szprychy jeśli nie zależy Ci na masie bierz 2mm - koło będzie bardziej wytrzymałe. Akurat cieńsza obręcz nie powinna wpływać na przycinanie dętki, może przez opaskę na obręczy przebija Ci główka sprychy?
Igloczek Napisano 29 Marca 2010 Autor Napisano 29 Marca 2010 Zawsze jak miałem dętkę przebita to była przetrzaśnięta przez obręcz. Wiec to nie wina szprych. Jak byście mogli linka do tych obręczy oraz szprych w jakimś dobrym sklepie podać to bym się nie obraził
Fludi Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Ćwieka - problem do przemyślenia... W tym kontekście
Igloczek Napisano 29 Marca 2010 Autor Napisano 29 Marca 2010 Hmm... wiem że krótko żyje na świecie ale pierwszy raz słyszę takie słowo
el_gregorio Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Ja korzystałem w kwestii zakupu dobranego przez siebie zestawu kół z usług Cykloturu (www.cyklotur.pl). Oferują zaplecenie zestawu na sprzedawanych przez siebie podzespołach, wiem że podobną usługę ma bikestacja (www.bikestacja.pl), możliwe, że również www.centrumrowerowe.pl . Mogę polecić na pewno cyklotur - podają realną wagę komponentów, a koła zapletli mi profesjonalnie.
Igloczek Napisano 29 Marca 2010 Autor Napisano 29 Marca 2010 Wybór padł na Accenta Offridera z cyklturu. Mam nadzieje że to dobry wybór. Teraz tylko pytanie jakie szprychy do tego? Nie ukrywam że nie mogę zbytnio naciągać budżetu. Wystarcza najtańsze jakie tam mają 1 -1,2 zł ( cnSPOKE STD14 )? Na 100% przekroczę swój początkowy próg finansowy, tylko pytanie o ile...
el_gregorio Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Te najtańsze są po prostu najcięższe, ale też dadzą najsztywniejsze koło. Na całej grubości mają 2mm, pozostałem modele są pocienianie. Te na pewno wystarczą. Różnice w masie, jeśli nie zależy Ci na tym szczególnie, nie są porażające.
speq Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Koledzy dobrze radzą odnośnie piasty - Alivio nie jest piastą najwyższych lotów i skoro i tak składasz inne, nowe koło to może warto zastanowić się nad zmianą tylnej piasty? Skoro i tak planujesz wszystko w Cykloturze kupić: obręcz - http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_OBR%CACZ+DH+19.html?PT=53029152&PZTA=8&HNT=T&PD=53010513&WSZDZ=T - spokojnie da radę. szprychy jakiekolwiek. piasta - http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_PIASTA+TYLNA+DEORE+2010+FH-M590.html?PT=53148788&PZTA=8&HNT=T&PD=53010517&WSZDZ=T Taka deorka jest lepiej uszczelniona od Alivio i zapewne dłużej pociągnie. Wszystko razem wyjdzie Ciebie ok. 200 zł plus zaplecenie koła - no chyba, że uda Ci się wynegocjować jakiś rabat Taniej sensownego, przynajmniej w miarę, koła nie da się zapleść.
Igloczek Napisano 31 Marca 2010 Autor Napisano 31 Marca 2010 Tyle że mój budżet to kwota oscylująca w okolicach 100 zł a nie 200 Jak to mówią, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma Śmiem twierdzić że ten Offrider mi spokojnie wystarczy. A z piastą pomyśle coś jeszcze. Może polećcie mi coś trochę tańszego tak 50-60 zł.
Igloczek Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Napisano 7 Kwietnia 2010 Witam ponownie, przestraszony trochę ceną przeplecenia koła itp. postanowiłem poszukać gotowego koła. I znalazłem na allegro na tej same obręczy, na lepszych szprychach całkiem znośne koło. Tylko pytanie jakiej jakości jest piasta tam zamontowana. Link do aukcji: http://www.allegro.pl/item976518665_kolo_26_tyl_accent_piasta_novatec_v8_9_loz_masz.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.