Skocz do zawartości

[szlaki] Krynica Górska na Wielkanoc

Duke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Tak się szczęśliwie składa, że na Wielkanoc wybieram się z rodziną do Krynicy Górskiej. Oczywiście biorę ze sobą swój ukochany rower. Domyślam, że jest tam wiele ciekawych okolic, ale żadnych nie znam. Jestem przekonany, że wielu z Was jeździło w tamtych okolicach, czy moglibyście mi polecić jakieś fajne szlaki, singletracki, powiedzieć na co uważać, czego się wystrzegać, podsunąć konretne miejsca.

Dla jasności chodz mi o szlaki XC-Author Egoist.

Napisano

Prawda jest taka, że nie istnieje miejscowość o nazwie "Krynica Górska". Jest natomiast Krynica Zdrój, lub krócej: Krynica.

Co zaś do meritum - raczej zapomnij o szlakach stricte górskich, tym bardziej o singletrackach. Wyżej w górach będzie jeszcze mnóstwo śniegu, a niżej nie mniej błota. Chyba, że lubisz brnąć po rozmokłym śniegu z bajkiem na plecach...

Spróbować można podjazdu na Jaworzynę Krynicką doliną Czarnego Potoku. To circa about 600 m podjazdu, choć wątpię czy zalegający śnieg "puści". Ale sporo podjazdo-zjazdów po asfaltach się znajdzie na mało ruchliwych drogach: do Tylicza, Mochnaczki, Izb, Banicy, może pętle na Słowację przez przeł. Tylicką... Spróbuj dolinnej drogi do schroniska pod Runkiem ze Szczawnika...

A najlepiej - kup mapę okolic Krynicy i sam spróbuj poszukać ciekawych innych tras.

Napisano

Naturalnie kupię mapę, ale przede wszystkim interesują mnie nieformalne rady rower Dziękuję.zystów.

Napisano

Rowerzysta nieformalnie radzi: weź dwie pary butów, bo każdego dnia będziesz wracał w przemoczonych...

Napisano

Moim zdaniem śnieg powinien już stopnieć do Wielkanocy na większości szlaków. Przypuszczam ze na Jaworzynie troszkę to potrwa zanim stopnieje.

Ja pochodzę z Krynicy i polecił bym wjazd na Jaworzynę jeżeli na szlaku będzie dużo śniegu to można rower wywieźć kolejka ja tak kiedyś robiłem jak miałem lenia. I później na Jaworzynie jest opisanych większość szlaków dokąd one prowadza. Ja osobiście polecił bym zjechać do Słotwin a potem na Tylicz. Z Tylicza na Powroźnik i powrót do K-cy. Życzę miłego pobytu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...