Skocz do zawartości

[rower] Jaki na 6000 km wycieczke

szewcu89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w wakacje wybieram się na wycieczke rowerową po zachodniej europie. Całość trasy po asfalcie. Ogólnie chcemy przejechać około 6000km i szukam roweru na którym mógłbym pokonać taki dystans. Najlepiej jak by jego cena nie przekroczyła 2000zł. Przeglądałem forum i zalazłem kilka interesujących rowerów:

http://www.scott.pl/product.php?id_cat=244&id_prod=1361

http://allegro.pl/item955136655.html

http://allegro.pl/item946851558_nowy_kellys_saphix_grey_08_wyprzedaz.html

Prosiłbym o jakieś podpowiedzi odnośnie wytrzymałości tego sprzętu i tego jak sprawdza się na dłuższych dystansach. Propozycje innych rowerów również są mile widziane.

Napisano

Rozmawialiśmy z kolegą na żywo i doszedłem też do tego, że pamiętam że kiedyś był takie hm, rower który był połączeniem mtb i szosówki. Nie wiem jak to się tam teraz ma w tym przedziale cenowym. Ewentualnie jest jeszcze opcja złożenia roweru. Ostatnio nie jestem w temacie sprzętowym, więc nie wiem czy lepiej złożyć rower, czy kupić gotowy.

Osobiście obstawałem przy opcji zakupu mtb + oponki :icon_wink: czekamy na opinie kogoś kto jest aktualnie w temacie cenowo/jakościowym :)

Napisano

przede wszystkim to odpowiedz sobie na pytanie czy rower ma wyglądać czy jeździć. Taka merida speeder którą podałeś w linku to może i wygląda fajnie ale jak przeczytałem co ona ma w sobie to LOL... Moze 6tyś przejedzie a może nie przejedzie i wróci w nie wiadomo jakim stanie. To rowery z segmentu fitness - alternatywa dla szosówki na miasto i wątpię aby taki rower sprawdził się na jakiejś dłuższej wycieczce chyba ze lubisz jeździć w takiej pozycji - kwestia gustu i tego ile dziennie czasowo będziesz spędzał na rowerze. Ja nie lubię - od tego mam szosówkę na parę godzin ale jakbym mial na niej jeździć po świecie to mocno bym się zastanowił.

Co do osprzętu... No cóż... jak rower za "tysionc pincet" ma piasty typu alloy qr to może w ogóle o nim nie rozmawiajmy bo co to w ogóle jest? Daj sobie spokój z takimi wynalazkami. 2200 to najniższa szosowa grupa shimano - właściwie to jest poza tą grupą - coś jak odpowiednik Tourneya mniej więcej. Sora to szczebelek wyżej.Wszystkie rowery które podałeś to oprócz markowych ram które i tak pewnie robione są w jednej wytwórni na wschodzie to mają jedną cechę wspólną - władowano tam klamoty najtańszego sortu. jak ci to nie przeszkadza to mozesz brac ale nie spodziewaj się wiele.

Składac rower można ale musisz wiedzieć czego chcesz, miec jakiś dostęp do tańszych komponentów bo wysyłki i błędy przy zakupach mocno podniosą koszta.

Może zobacz oferty jakichś polskich producentów. to tańsze rowery jakby nie było i z reguły na lepszym osprzęcie. Albo używkę. ja kupiłem ostatnio praktycznie nieużywanego batavusa na alledrogo. Co prawda ma napęd acery ale jak się zuzyje to sobie wymienię - łącznie z bebechami piast bo nie chce mi się przeplatać. Ma za to mocne koła, fajne dodatki, niezłą ramę i tak dalej... no i jest wygodny oraz w perfekcyjnym stanie. Tylko on kosztował całe "pińćset złoty" wiec kwestia osprzętu nie gra roli bo jak zechce to sobie tam nawet xtr zamontuję bez problemu a tak wydasz 1500pln i będziesz do niego tak czy siak dokładał. no ale jak przymierzasz się do scotta to to zawsze będzie kosztować.

pozdro

Napisano

W przyzwoitych cenach i solidne rowerki które mógłbym polecić :

http://www.emtebe.pl/kross-evado-p-134.html

lub

http://www.emtebe.pl/kross-evado-p-132.html

dodatkowo w tym sklepie można wynegocjować drobny upuścik, dostać w zaleźności od kwoty zakupu jakiś gratis typu koszulka rowerowa, spodenki, bluza itp. Bardzo indywidualne podejście do klienta. Może jakiś opis relacji z uwzględnieniem tego że rower kupiono w tym sklepie i rabacik gotowy:)

Napisano

Wybieracie się w daleką drogę a te rowery są zupełnie gołe. Będziecie mieli busa, który będzie wam woził bagaże?

Jeśli ma to być wycieczka, a nie wyścig to zastanów się nad wyposażeniem roweru i siebie (strój, bagażnik, sakwy, oświetlenie, błotniki itp.).

Napisano

Bagaże będą w busie więc sakwy są zbędne. A co do stroju to wiadomo że będe musiał się zaopatrzyć w odpowiednie ciuchy.

• 3 tygodnie później...
Napisano

przyłącze się do tematu(wycieczka o 2000km mniej)

Wybieracie się w daleką drogę a te rowery są zupełnie gołe. Będziecie mieli busa, który będzie wam woził bagaże?

Jeśli ma to być wycieczka, a nie wyścig to zastanów się nad wyposażeniem roweru i siebie (strój, bagażnik, sakwy, oświetlenie, błotniki itp.).

kupiłem cross crow prerie, opony od razu zamieniłem na Schwalbe Marathon(żeby wzmocnić tylne koło), co do sakw zamówiłem te które bardzo polecacie: Crosso Dry(big). Bagażnik mam.

Odnośnie oświetlenia to czy ono jest aż tak potrzebne? będziemy jechać tylko w dzień(lato ma długie dni, wiec nawet do 20.00 się nie ściemnia), a więc?

Błotniki, tu też mam dylemat, czy mają być plastikowe, czy aluminiowe. Czy muszę je dopasować do bagażnika? czy każde błotniki są poniżej bagażnika?

dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...