Skocz do zawartości

[Pedały i buty] SPD do maratonów MTB

mariiusz90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z wybraniem pedałów i butów SPD... Maja słuzyc do maratonów MTB typu skandia.

Mam do wydania okolo 350 zł no max 400.

Prosił bym aby ktos sie wypowiedzial o kilku modelach w roznych przedziałach cenowych czym sie beda roznic. I jakas rada ktore beda najlepsze w stosunku Cena/Jakosc.

Na co patrzec przy zakupie?

Napisano

z Shimano to: M076/M086/M122 + m520/m540

M076 około 230zł - 3 rzepy

M086 około 260zł - 2 rzepy + klamra(lepiej trzyma noge)

M122 około 235zł - 3 rzepy lepszy protektor

minusy: brak możliwości wkręcenia "kołków"

m520 około 75zł

m540 około 125zł - nie łapią tak szybo luzów jak m520

Ja bym brał M112(w super cenie są teraz katalogowo 310zł) + m540

Napisano

Zdecydowanie wybrałbym model który ma klamrę zamiast 3 rzepa

Pedały m540 są trewelacyne i do ich serwisowania nie potrzeba zadnych nietypowych narzedzi (m520)

Niestety w tym przedziale cenowym nie da się znaleźć butów z kolcami a szkoda bo kolce bardzo by się przydały.

Napisano

Spec Sport MTB + M540. Idealny zestaw i mieścisz się w 400zł. Buty mają 3 rzepy, możliwość założenia kolców i z opinii posiadaczy wnoszę, że są wygodne.

Co do klamry w tańszych butach, to czasem może sprawiać problemy w błocie. Rzep jest w zasadzie bezawaryjny.

Napisano
Rzep jest w zasadzie bezawaryjny.

W zasadzie :D . Posiadałem już 2 pary butów SH, w których najczęściej używane rzepy czyli 1 i 2 nie trzymały nogi tak jak powinny. Po prostu rzepy po sezonie się już do siebie nie kleiły ;)

Napisano

Przymiarka obowiązkowa w schimano będziesz miał przynajmniej jeden rozmiar większe jak nie dwa,cena ok jak na pierwsze spd wybór myślę ok.

Napisano

Cena o 15zł większa niż byś osobno kupował ale za to 1 przesyłka więc można brać.

Idz do sklepu przymierz ten sam model i dopiero wtedy zamów, shimano ma zawyżoną rozmiarówke mnie więcej 1 rozmiar większy niz normalne buty musisz brać.

Napisano

Nietrzymający rzep jest słabym argumentem, bo szewc wymieni za grosze. Po dwóch latach to chyba można wyłozyc te kilka złotych? Z wymianą klamry już jest większy problem...

Inna sprawa że klamrą szybciej można przyciągnąć, poprawić trzymanie, choć dla mnie w porównaniu do rzepa kolosalnej różnicy nie ma :)

Napisano

No a co do tych kolców? bo pedały juz pewne kupie te M540. Kolce maja jakies kolosalne znaczenie? to znaczy wiekszy komfort jazdy, poprawia sie osiagi o iles % pewniejsze trzymanie i jaka roznica ? i oczywiscie jakies przyklady ... pozdrower ; ]

Aha... i jak z servisem? tych pedałow? M540? choc juz slyszalem o bezawaryjnosci...NO a buty? jak szybko sie zuzywaja? jakies klucze do nich trzeba wozic? i co z tymi terminami KOLCE? KORKI? BLOKI SPD? aha czy jest jakies alternatywne rozwiaznie pedałow spd? tak samo dobrych jak te M540 z takimi normalnymi aby ktos mogl bez butow jezdzic pozdrawiam

Napisano

jak spojrzysz na podeszwę buta np z linku którego ci dałem tam z przodu przy nosku są takie dwie dziurki, tam wkręcą się takie dwa kołki ok 1,5 cm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...