Skocz do zawartości

[ramka] rozmiar ramy trekkingowej pod 192cm wzrostu

Cezaryyy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżdze teraz rowerem trekikingiem na ramie 21 z kołami 28, różne znane sposoby stosowałem a żeby przy 192cm wzrostu nadawał się do przyjemnej jazdy. Jednak jest za mały, nie wyciągam prędkości na nim poza tą podyktowaną przez rower, nie czuję się na nim zbyt dobrze. Dlatego proszę o pomoc. Czy istnieją rowery z większą ramą, konkretnie jakie. Chodzi mi o kolarzówki jak i również trekkingi. Czy może zamiast nowego roweru istnieje możliwość dokupienia większej ramy, wtedy złoże do starych częsci. Dzieki za pomoc

Napisano

Wrzuć real foto twojego roweru.

Kross robi ramy 23'Idz do jakiegoś sklepu i sie przymierz i porównaj ze swoją 19stką.

A w rowerach szosowych zakres jest duży, tam rozmiarem jest długość górnej rury.

Ja mam 185 i mam rame 19 w moim trekingu i jest ok, więc 21' na twój wzrost powinna być dobra.

Może spróbuj zamontować lemodnke?

To że nie wyciągasz prędkości jakie by cie zadowalały może być spowodowane na przykład złymi oponami, słabą kondycją, na trekingu nigdy nie wyciągniesz takich prędkości jak na szosie.

Napisano
Kross robi ramy 23'Idz do jakiegoś sklepu i sie przymierz i porównaj ze swoją 19stką.

Jak rozumiem on jeździ na 21" :)

Ta rama nie jest tak wiele za mała, czy nie ograniczaja cię twoje możliwośći, lub przełożenie napędu ?

Może masz źle ustawione siodełko ?

Samą ramę oczywiście można kupić :

http://www.allegro.pl/item914610957_rama_author_airline_cross_trekking.html

Napisano

Doświadczalnie już nie jednym sposobem doszedłem do tego, że rower jest za mały. To się przecież czuje. Wiem, że muszę znaleźć rower z ramą 23, ale na pewno nie rame 21 którą teraz mam. Problem jest ze znalezieniem większej ramy, lub roweru szosowego lub trekkinga z większą ramą niż 21, dlaczego tak się dzieje. Niby że na stronach producentów są takie rowery z większą ramą ale dlaczego w necie nikt tego sie sprzedaje

Napisano

Z moich obserwacji wynika, że rama do trekkingu powinna być rozmiarów ramy do szosy, czyli o jakieś 2-3 rozmiary większa od ramy do XC. Analizując swoją sytuację... mam 186 cm wzrostu, rama w góralu 19 cali, optymalna byłaby 20, w szosie 60 cm, czyli 23 cale, optymalnie byłoby chyba na mniejszej ramie, ale zależało mi na wyciągniętej sylwetce. Dla 192 cm wzrostu dobre powinny być ramy o 1 rozmiar większe niż u mnie, ale... jak wiadomo, każdy człowiek jest inny :)

Napisano

Mam taki sam wzrost co ty i mialem podobny problem. 21"(20") cali to idealny rozmiar na MTB ale przy dluzszych dystansach jest niewygodnie. Jezeli chodzi o trekinga to kupilem jakies 2 tyg. temu Unibike Zethos 23" (rower crossowy). Rama jest duza, ale za to mega wygodna. Moge sie na rowerze wyciagnac i czuje, ze taki rozmiar jest OK. Zamontowalem swojego Tubusa, na to sakwy Crosso i w koncu nie mam problemu z ocieraniem stopami o sakwy. Pozatym polecam ten model Unibike'a bo jest mega lekki, odpowiada mi geometria ramy (wczesniej jezdzilem w Anglii na Raleigh Royal - typowy turing o dosc podobnej geometrii).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...