Skocz do zawartości

Author Racing Club!!

Żbik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widzę że sam zainteresowany się odezwał:D Ale przyznam Ci się szczerze że z tym mocowaniem przedniej przerzutki to bardzo mnie zaskoczyłeś bo pytałem u mnie w mieście na serwisie i koleś mi powiedział że nigdy się nie spotkał z takim przypadkiem i musiała to być wada konstrukcyjna niestety, bo na pancerz nie działają jakieś super mocne siły. Dobrze że cała sprawa się szczęśliwie zakończyła i jesteś zadowolony. Co do Deore/SLX to już pewny osprzęt, ale moim zdaniem jakbyś tą nieszczęsną Accere zmienił na Alivio to byś odczuł sporą różnicę:P

Napisano

Używałem napędu opartego na osprzęcie Alivio w poprzednim rowerze, skradzionym mi niestety. Wtedy mi wystarczał ale teraz miałem już o klasę wyższe aspiracje. Potrzebowałem sprzętu niezbyt drogiego ale precyzyjnego i niezawodnego w każdych warunkach. Zależało mi zwłaszcza na przerzutce typu Shadow, ale z krótkim wózkiem dlatego SLX oraz sztywniejszych korbach, stąd Deore. Jak wreszcie skończę modernizację wybiorę się w góry. Może zdążę w tym roku :D .

Co do pechowego mocowania pancerza...

Ten przypadek zdarzył się natychmiast po odebraniu roweru z warsztatu (montaż korb), więc może tam zdarzyło się coś co osłabiło to mocowanie. Mechanicy próbowali naprawić to mocowanie na gwarancji (przykręcając je do ramy wkrętem do metalu :P ) ale następnego dnia znów odpadło. Więc udałem się do innego warsztatu gdzie przyspawano nowe mocowanie. Pewnie to rzeczywiście wyjątkowa wada tego egzemplarza, ponieważ w necie też nie znalazłem doniesień o takich przypadkach.

Ogólnie uważam, że to dobry rower.

Napisano

Ten przypadek zdarzył się natychmiast po odebraniu roweru z warsztatu (montaż korb), więc może tam zdarzyło się coś co osłabiło to mocowanie. Mechanicy próbowali naprawić to mocowanie na gwarancji (przykręcając je do ramy wkrętem do metalu :P ) ale następnego dnia znów odpadło. Więc udałem się do innego warsztatu gdzie przyspawano nowe mocowanie.

Z tego co piszesz to wynika że to śmierdząca sprawa, jeśli faktycznie byłaby to wada fabryczna to sklep odesłałby ramę do dystrybutora i byś dostał nową. A tak pewnie coś sami uszkodzili i zeby zatrzeć sprawę próbowali to przykrecić. :D

Napisano

To raczej dobry sklep i serwis, powszechnie chwalony. Może uszkodzenie pojawiło się u nich ale tego nie zauważyli, albo to tylko wada fabryczna. Nie dojdzie się już do tego. Proponowali odesłanie do importera ale nie zgodziłem się. Nie chciałem tracić roweru w środku wakacji. Poszedłem do warsztatu, który wytwarza ramy na zamówienie, więc miał możliwość zespawania i zapłaciłem te 30 zł.

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Czy użytkownicy authora są w stanie powiedzieć mi czy w nowym egoiscie 2011 jest mocowanie hamulca typu pm czy poprzez adapter?

• Mod Team
Napisano

Dziękuję. Szkoda, że cały czas Author klepie ramy do których potrzebny jest adapter. Pokusili się już o zmienioną średnicę główki ramy to i pm mogli zrobić.

Napisano

O ile się orientuje to wszystkie ramy carbonowe Authora maja mocowanie PM. W alu się raczej na to nie zanosi, bo w carbonie wystarczy zmienić molda, w alu jednak trzeba to dosyć precyzyjnie dospawać:confused:

• 4 tygodnie później...
Napisano

Lampka może i ładna, ale brak jakichkolwiek danych dotyczących mocy światła (w lumenach), a cena zabija :) Pompka z kolei wydaje się nie mieć manometru, co w tym rodzaju pompki jest idiotyzmem jeśli go nie ma. W necie też nie ma jej lepszych zdjęć, przynajmniej nie w okolicach 20 sekund szukania :)

Napisano

Bleeee faktycznie, na czeskiej stronie nic nie pisze żeby pompka miła manometr, więc trochę kicha. Chyba to bardziej zabawka dla niedzielnych turystów, którym po zmianie opony lub dętki w domu nie chce się machać zwykła pompką:icon_mrgreen:

Napisano

No i stało się. Pożegnałem się z Authorem. Rowerek został rozebrany na części i został wystawiony na allegro, czekając na nowego właściciela. Powód? Nowa miłość ---> My love

Napisano

Szkoda, ale Mondraker to naprawdę wypaśny osprzęt. Z tego co widziałem na stronie to modeli ram maja tylko kilka, ale ponoc całkiem nieźle się sprawują. Niedaleko mnie mieszka kilku ludków którzy jeżdżą w RMF Mountain Dew i od zeszłego sezonu ściagają się własnie na ramach Mondraker, które bardzo sobie chwalą.

Napisano

Uuu konkret full :) tylko troche "pojechana" konstrukcja ramy i zawiechy :) Robi wrazenie, ale mozna prosciej ;) Tłok dampera jest jakos zabudowany czy leci na niego całe błocko? Skok ramy rozumiem, że w okolicach 140-150?

Napisano

Skok ramy 140, centralnie na dampa nie leci za dużo ale się zdarza. Gorzej jest pod dolnym oczkiem amorka, tam potrafi się zebrać trochę syfu, czyści się w tych okolicach średnio. Ogólnie rama pierwsza klasa, zawieszka działa super. Waga roweru wynosi ~12,5 kg, wiec bardzo fajnie jak na taki skok :) Jak na razie jestem bardzo zadowolony, dlatego authora mocno mi nie szkoda.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Oki Panowie, ale dział dotyczy Authora, a kolega już należy do Teamu Moondrakera :icon_mrgreen: Jakieś przemyślenia odnośnie fulli Authora? Martwi jedna rzecz, że ramki nie będą sprzedawane osobno :confused:

• Mod Team
Napisano

A mnie martwi jedno, że w Polsce jest jeszcze taka mała dostępność amortyzatorów do XC 1 1/8" - 1,5"

A Author w Egoiście na 2011 obdarował swoją ramę właśnie takim patentem :P

Napisano

Pixon, tak jak pisałem sztyca jest nieoryginalna, ponieważ zapomnieli wsadzić do paczki. Teraz już jest białe siodło fizika i czarna sztyca mondrakera.

Napisano

A mnie martwi jedno, że w Polsce jest jeszcze taka mała dostępność amortyzatorów do XC 1 1/8" - 1,5"

A Author w Egoiście na 2011 obdarował swoją ramę właśnie takim patentem :P

To akurat nie jest zbytni problem bo z tego co wiem, to stery do Egoista są z dołączoną przelotką żeby zamontować normalny widelec :rolleyes:

Napisano

To mnie w jako w sklepie zrobili :whistling: Co nie zmienia faktu że takowa istnieje na pewno. Problem trochę z amorkami ,bo poza Fox`em można dostać coś z taką rurą?

• Mod Team
Napisano

Znalazłem RS SID Team

Ponad to na 2011 będzie sporo modeli z RS takimi rurami, z tego co patrzyłem w katalogu rowerowym :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...