Skocz do zawartości

[piasta] Wymiana łożysk maszynowych w piaście

BuyBike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam taką starą piastę przednią pod tarczę, jeszcze na pięć śrub. Muszę w niej wymienić łożyska maszynowe. Odkręciłem nakrętki z obu stron, wyjąłem ośkę i stwierdziłem, że tych łożysk po prostu nie da się wyjąć. Ani z jednej, ani z drugiej strony nie ma podejścia do wybicia. Przez środek piasty biegnie tulejka o średnicy ośki. Ma ktoś pomysł jak je wyjąć?

post-126272-1262446932,87_thumb.jpg

Napisano

Niewątpliwie można wybić ta tulejkę, następnie wystarczy zapewne śrubokręt płaski, włożony przez otwór po tulejce i przyłorzony do zewnętrznej bieżni przeciwległego łożyska tuż przy wewnętrznej ściance piasty, i potraktowany młotkiem.

No chyba, że tulejka ma wewnątrz zatoczenie i jest szersza niż otwór w łożysku, wtedy trzeba oprzeć piastę w taki sposób aby zewnęrtzna bieżnia łożyska mogła wysunąć się z piasty i tłuc w tulejkę przeciwnej strony niż podparcie piasty przez okrągły bolec tak aby jej nie uszkodzić , tulejka wyjdzie z jednego łożyska wypychając przy okazji to po przeciwnej stronie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...