Skocz do zawartości

[wyprawa w Polsce] Z południa na północ - przygotwania

LordRuthven

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym w wakacje przejechać Polskę - start: góry, meta: morze.

Czas to jakieś 8 dni.

Pytanie (ponieważ nigdy nie robiłem czegoś takiego): czy dam radę zapakować się na fulla i nic nie złamać? Czy też z góry muszę przyjąć, że potrzebny mi hardtail i odłożyć wyprawę aż mnie będzie stać na drugi rower?

Napisano

Wszystko, zależy od tego co chcesz ze sobą zabrać. Jak masz zamiar nocować, itp...

Może i źle do tego podchodzę, ale jakbym planował takie coś to z noclegami w jakiś hotelach czy agroturystyce, tudzież rodziny która może gdzieś mieszkać po drodze. Nie pakowałbym do plecaka więcej jak jedzenie na dany dzień, ciuszki na zmianę, drobne kosmetyki i ręcznik, mapa, aparat, ładowarka. Nic więcej nie sądzę, żeby było mi potrzebne, a jak już od tego ma się kartę i bankomat :blush:

Napisano

Spanie w hotelach i pensjonatach jest najbardziej wygodne, ale z drugiej strony nie można wychodzić z założenia, że zawsze się uda, bo przecież może zdarzyć się sytuacja, kiedy nie damy rady dojechać to wyznaczonego na dany dzień celu i będzie trzeba przekimać na dworze - tak więc coś do spania na zewnątrz jest chyba potrzebne (na wszelki wypadek).

• 3 tygodnie później...
Napisano

chcę zrobić podobną trasę ale mam zamiar ruszyć z północy na południe wzdłuż zachodniej granicy. jakoś w połowie marca jak pogoda dopisze pakuję sakwy i ruszam. masz już jakiś zarys trasy?

Napisano

chcę zrobić podobną trasę ale mam zamiar ruszyć z północy na południe wzdłuż zachodniej granicy. jakoś w połowie marca jak pogoda dopisze pakuję sakwy i ruszam. masz już jakiś zarys trasy?

Dokładnego planu nie mam, bo ciągle borykałem się z kwestią załadunku, jednak ten problem rozwiązałem decydując się na zakup (choć jeszcze go nie dokonałem) przyczepki Extrawheel Voyager.

Co do zarysu, to w którymś numerze Rowertouru przeczytałem o podobnej wycieczce tyle, że w odwrotnym kierunku - na podstawie tej trasy, ułożę własną.

Co do zachodniej granicy: w tym samym czasopiśmie czytałem o wyprawie dookoła Polski (a więc i zachodnia część) - jeśli chcesz mogę Ci zrobić jakieś skany tego artykułu.

Napisano

gdybyś mógł podesłać będę wdzięczna, chętnie poczytam.chociaż coś mi się wydaje i prognozy na to wskazują, że w marcu zima będzie jeszcze trzymała jak tak będzie to nie pozostanie nic innego jak poczekać do pięknej wiosny i zrobić całą Polskę

Napisano

Siemano. :)

I ja planuję taki wyjazd... :laugh: Tyle, że nie w marcu, a w czerwcu- lipcu.

W związku z tym szukam jednej osoby na taki wypad.

Noclegi planuję raczej na dziko- pod namiotem lub w ogóle pod chmurką. :P Co najwyżej to od czasu do czasu jakiś nocleg w gospodarstwie, żeby lepiej wypocząć i się umyć. :)

Jak jest ktoś chętny to czekam na info. Wszystko jest jeszcze do dogadania. ;)

Dystans dzienny to 100- 150 km max. Trasa na pewno nie po linii prostej, tylko przez jak najciekawsze miejsca. :)

LordRuthven- mógłbyś mi podesłać te skany? Mój mai: hubert_maksymiuk@wp.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...