Skocz do zawartości

[piasta] Przekładka osi z Shimano Alivio/Deore do Hone

Felton93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów!!!

W moim pierwszym poście proszę Was o pomoc. Sprawa wygląda następująco. Po roku użytkowania mojej przerzutki tylnej Shimano HONE razem z piastą (wiem, że do XC, HONE to nie jest dobry pomysł) postanowiłem przesiąść się na coś lżejszego. Wybór padł na XT (rd-m772 Shadow). Jednak chciałbym zostawić piasty HONE, gdyż myślę, że są dosyć solidne a wagą są porównywalne nawet z XT. Denerwującą sprawą pozostaje mocowanie piasty (oś 10mm) i chciałbym przełożyć oś z jakiejś taniej ale w miarę solidnej piasty (Deore, Alivio). Kupiłbym oczywiście piastę z centerlookiem i mocowaniem na 9-rzędową kasetą (tak jak moje HONE). Na razie nie jestem w stanie wyjąć osi piasty, gdyż przeszkadza mi w tym kaseta (mam klucz, który wykorzystuje dziurę w osi na ośkę z szybkozamykaczem). Zatem zadaje pytania:

-Czy ktoś już robił coś podobnego?

-Ewentualnie czy miał ktoś do czynienia z obydwiema piastami i jest w stanie określić czy uda się bezproblemowo zamienić osie?

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomocną odpowiedź.

Dziękuję i POZDRAWIAM!!!

Napisano

Witam!

Czyli to jednak może się udać :sweat: Spróbuje przejść się do jakiegoś fajnego sklepu w Krk (typu m-bike) to może mi serwisant przypasuje te dwie osie.

W każdym razie wielkie dzięki za pomoc i czekam na dalsze porady w tym temacie :whistling:

POZDRAWIAM!!!

Napisano

O to fajnie ;) nie wiedziałem o tym. A jaka może być cena takiej "gołej" osi? Jutro zadzwonię do serwisu to się spytam czy mają takie :rolleyes:

W każdym razie wielkie dzięki za pomoc ;]

Napisano

A no to ładne ceny :whistling: ale chyba kupię piastę, bo składam też nowe koła (Mavic XM317, piasty HONE, szprychy dt swiss czarne i czerwone nyple dartmoor), a stare będę chciał sprzedać. W tej chwili mam założone z przodu oryginalną z Felta a z tyłu HONE właśnie (przednia HONE czeka w szufladzie;)) i będzie mi potrzebna ta Deorka czy Alivio żeby wsadzić do niej starą oś od HONE i sprzedać komplet kół i przerzutke tylnią :) Niebawem będę wystawiał na allegro. Jeżeli byłby ktoś zainteresowany to jak będę sprzedawał, założę temat w Sprzedarzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...