Felton93 Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 Witam wszystkich forumowiczów!!! W moim pierwszym poście proszę Was o pomoc. Sprawa wygląda następująco. Po roku użytkowania mojej przerzutki tylnej Shimano HONE razem z piastą (wiem, że do XC, HONE to nie jest dobry pomysł) postanowiłem przesiąść się na coś lżejszego. Wybór padł na XT (rd-m772 Shadow). Jednak chciałbym zostawić piasty HONE, gdyż myślę, że są dosyć solidne a wagą są porównywalne nawet z XT. Denerwującą sprawą pozostaje mocowanie piasty (oś 10mm) i chciałbym przełożyć oś z jakiejś taniej ale w miarę solidnej piasty (Deore, Alivio). Kupiłbym oczywiście piastę z centerlookiem i mocowaniem na 9-rzędową kasetą (tak jak moje HONE). Na razie nie jestem w stanie wyjąć osi piasty, gdyż przeszkadza mi w tym kaseta (mam klucz, który wykorzystuje dziurę w osi na ośkę z szybkozamykaczem). Zatem zadaje pytania: -Czy ktoś już robił coś podobnego? -Ewentualnie czy miał ktoś do czynienia z obydwiema piastami i jest w stanie określić czy uda się bezproblemowo zamienić osie? Będę bardzo wdzięczny za każdą pomocną odpowiedź. Dziękuję i POZDRAWIAM!!!
Schwefel Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 To nie takie hop, bo potrzebujesz też nowe miski...
Miecho87 Napisano 13 Grudnia 2009 Napisano 13 Grudnia 2009 A to dlaczego? Według tech docs Shimano łożyska i konusy mają standardowe Shimanowskie wymiary. Według mnie to w pełni wykonalne.
Schwefel Napisano 13 Grudnia 2009 Napisano 13 Grudnia 2009 Dobra teraz spojrzałem, że Deorka też ma M10 ośkę. Ehh a zwykło się mówić o 9mm piastach
Felton93 Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Napisano 13 Grudnia 2009 Witam! Czyli to jednak może się udać Spróbuje przejść się do jakiegoś fajnego sklepu w Krk (typu m-bike) to może mi serwisant przypasuje te dwie osie. W każdym razie wielkie dzięki za pomoc i czekam na dalsze porady w tym temacie POZDRAWIAM!!!
Timon92 Napisano 13 Grudnia 2009 Napisano 13 Grudnia 2009 Nie musisz kupować nowej piasty, serwisy sprzedają osie osobno.
Felton93 Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Napisano 13 Grudnia 2009 O to fajnie nie wiedziałem o tym. A jaka może być cena takiej "gołej" osi? Jutro zadzwonię do serwisu to się spytam czy mają takie W każdym razie wielkie dzięki za pomoc ;]
Mod Team Puklus Napisano 13 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 13 Grudnia 2009 Taka oś zapewne drązona to tak z 10-15zł bedzie kosztowała.
Schwefel Napisano 13 Grudnia 2009 Napisano 13 Grudnia 2009 Dokładnie 15zł, bo ostatnio kupowałem do SH475
skjaatel Napisano 14 Grudnia 2009 Napisano 14 Grudnia 2009 Szimanowskie osie kosztują 10-15 zł, konusy 8-15 zł za szt. Do tego zacisk. Ceny oczywiście ze sklepu zaopatrującego się u oficjalnego dystrybutora
Felton93 Napisano 14 Grudnia 2009 Autor Napisano 14 Grudnia 2009 A no to ładne ceny ale chyba kupię piastę, bo składam też nowe koła (Mavic XM317, piasty HONE, szprychy dt swiss czarne i czerwone nyple dartmoor), a stare będę chciał sprzedać. W tej chwili mam założone z przodu oryginalną z Felta a z tyłu HONE właśnie (przednia HONE czeka w szufladzie;)) i będzie mi potrzebna ta Deorka czy Alivio żeby wsadzić do niej starą oś od HONE i sprzedać komplet kół i przerzutke tylnią Niebawem będę wystawiał na allegro. Jeżeli byłby ktoś zainteresowany to jak będę sprzedawał, założę temat w Sprzedarzy.
Felton93 Napisano 20 Grudnia 2009 Autor Napisano 20 Grudnia 2009 Wczoraj odebrałem piastę HONE ze zmienioną osią z serwisu Wszystko oczywiście spasowało. Wielkie dzięki za pomoc!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.