lukkoz Napisano 4 Grudnia 2009 Napisano 4 Grudnia 2009 Jako nowy użytkownik chciałbym wszystkich gorąco przywitać Od razu przejdę do mojego pytania: czy opłaca się kupić obręcze ceramiczne? Czy warto wydać te „kilka” złotych więcej i co uzyska się w zamian? I co z okładzinami do hamulców-są w miarę dostępne, ile kosztują? Nie rzuciły mi się jeszcze nigdzie w oczy takie specjalne do obręczy ceramicznych… Zaznaczam że nie chcę rezygnować z hamulców V-brake!
Rulez Napisano 4 Grudnia 2009 Napisano 4 Grudnia 2009 Ceramiki lepiej spowalnjają na mokrym, jednak różnica nie jest bardzo duża, obręcze trochę mniej się ścierają. Okładziny kupić można, np Kool-Stop, czy Shimano XTR : http://www.centrumrowerowe.pl/09703034007/Shimano-OKLADZINY_ceramiczne_v-brake/Produkt.aspx Czy warto dopłacać , mam i wątpię .
mati199 Napisano 4 Grudnia 2009 Napisano 4 Grudnia 2009 Pamiętaj do obręczy ceramicznych, można stosować tylko odpowiednie klocki
Rulez Napisano 4 Grudnia 2009 Napisano 4 Grudnia 2009 Przecież on o tym napisał , po co nabijasz posty ?
soliner Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 Rulez a z założenia nie jest tak że obręcze ceramicznie mają sie nie ścierać??
Rulez Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 Co to zanczy nie ścierać , ścierają się dylko wolniej, może gdybyś założył zwykłe okładziny zużywały by się baaardzo wolno, tylko wtedy okładziny ścierały by sie baaardzo szybko
lukkoz Napisano 7 Grudnia 2009 Autor Napisano 7 Grudnia 2009 Dzięki za odpowiedz. Chyba pozostane przy zwykłej obręczy, a za jakiś czas przerzucę się jednak na hamulce tarczowe...
krzysiekmz Napisano 13 Grudnia 2009 Napisano 13 Grudnia 2009 Jezeli chcesz zostac przy V-kach to obrecze ceramiczne sa dobrym wyborem. Z odpowiednimi klockami jest to bajka. Zwykle klocki jak mozna sie spodziewac szybciej sie scieraja, zostawiaja osad na obreczy i hamuja nieco gorzej. Mam obrecze mavic x-517, V-ki avid sd5 i zielone klocki kool stop. Jezdzilem 2 sezony, zona juz przejechala 1 sezon. Obrecze praktycznie jak nowe. Sila hamowania jest nieporownywalna ze zwykla obrecza. Moze sie nie podobac odglos "szorowania" przy hamowaniu. Polecam. Pozdrawiam.
re5pect Napisano 13 Grudnia 2009 Napisano 13 Grudnia 2009 "Jezdzilem 2 sezony, zona juz przejechala 1 sezon. Obrecze praktycznie jak nowe" Ze tak powiem: "pff..." Miałem niedawno koła na piastach XTR'a z 96r, na obręczach z tego samego roku chyba Mavic Sup 117 ceramic. (nie jestem pewien tego 117). Ceramika była w bdb stanie mimo 13 lat użytkowania! Obręcze bez ceramiki wytrzymują ok. 3 lat i mają rowki. Do tego hamują gorzej. Zaletą V-ek + Ceramiki jest waga w porównaniu do tarcz. Odnośnie minusów: hamowanie na mokrym, minie sekunda zanim klocek zetrze wodę. Na klockach clarks'a hamowanie na mokrym nie isnieje:) Bardzo się zdziwiłem jadąc pierwszy raz na nowych klockach po szybkim zjeździe gdy było mokro. Tak jakby w ogóle klocków nie było... Ta śmierć w oczach...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.