Skocz do zawartości

[obręcz] obręcze ceramiczne

lukkoz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako nowy użytkownik chciałbym wszystkich gorąco przywitać :(

Od razu przejdę do mojego pytania: czy opłaca się kupić obręcze ceramiczne? Czy warto wydać te „kilka” złotych więcej i co uzyska się w zamian? I co z okładzinami do hamulców-są w miarę dostępne, ile kosztują? Nie rzuciły mi się jeszcze nigdzie w oczy takie specjalne do obręczy ceramicznych…

Zaznaczam że nie chcę rezygnować z hamulców V-brake!

Napisano

Co to zanczy nie ścierać , ścierają się dylko wolniej, może gdybyś założył zwykłe okładziny zużywały by się baaardzo wolno, tylko wtedy okładziny ścierały by sie baaardzo szybko :confused:

Napisano

Dzięki za odpowiedz. Chyba pozostane przy zwykłej obręczy, a za jakiś czas przerzucę się jednak na hamulce tarczowe...

Napisano

Jezeli chcesz zostac przy V-kach to obrecze ceramiczne sa dobrym wyborem. Z odpowiednimi klockami jest to bajka. Zwykle klocki jak mozna sie spodziewac szybciej sie scieraja, zostawiaja osad na obreczy i hamuja nieco gorzej. Mam obrecze mavic x-517, V-ki avid sd5 i zielone klocki kool stop. Jezdzilem 2 sezony, zona juz przejechala 1 sezon. Obrecze praktycznie jak nowe. Sila hamowania jest nieporownywalna ze zwykla obrecza. Moze sie nie podobac odglos "szorowania" przy hamowaniu. Polecam.

Pozdrawiam.

Napisano

"Jezdzilem 2 sezony, zona juz przejechala 1 sezon. Obrecze praktycznie jak nowe"

Ze tak powiem: "pff...":rolleyes: Miałem niedawno koła na piastach XTR'a z 96r, na obręczach z tego samego roku chyba Mavic Sup 117 ceramic. (nie jestem pewien tego 117). Ceramika była w bdb stanie mimo 13 lat użytkowania!;) Obręcze bez ceramiki wytrzymują ok. 3 lat i mają rowki. Do tego hamują gorzej. Zaletą V-ek + Ceramiki jest waga w porównaniu do tarcz. Odnośnie minusów: hamowanie na mokrym, minie sekunda zanim klocek zetrze wodę. Na klockach clarks'a hamowanie na mokrym nie isnieje:) Bardzo się zdziwiłem jadąc pierwszy raz na nowych klockach po szybkim zjeździe gdy było mokro. Tak jakby w ogóle klocków nie było... Ta śmierć w oczach...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...