Skocz do zawartości

[koło] Wytrzymałe koło! Jakie kupić!

SierakMaster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wiosnę chciałbym kupić nowe koło na przód (w przyszłości może również zmienię tylne).

Zaintrygowało mnie koło Dartmoor Blizzard (5-ciokomorowe)...

Czy to dobre koło? Nie jeżdżę zbyt często (średnio 1000km rocznie) ale zdarza mi się czasem porządnie "wyglebać". Szybko się zósemkuje przy takiej eksploatacji?

Prosiłbym również o opinie innych kół w cenie 150 - 200 PLN.

Napisano

A do jakiej jazdy potrzebne Ci koło? Skaczesz czy jeździsz po lesie, asfalcie?

Ile ważysz?

Ja kiedyś jeździłem na obręczy Alexrims DM24 i to było koło czołgowe. Raz naprężyłem szprychy na max i NIGDY nie centrowałem. Skoki z 1,5m na płaskie i zjazdy ze schodów nie zrobiły na tym kole żadnego wrażenia. Potem dałem je bratu do pseudomiejskiego roweru. Brat waży 95kg i nie patrzył nigdy na dziury i krawężniki - koło dalej jak nowe. Minusem DM24 jest waga - 650g.

Ja sam używam alexrimsa DP20 - obręcz dedykowana do ciężkiego XC i enduro. Waży 500g więc bardzo ładnie. Jest cholernie mocna, też wytrzymywała dropy z 1,5m na płaskie :confused: Teraz używam jej do XC i myślę, że jeżeli się nie utleni, to starczy mi go końca życia.

Napisano

Witam,

Może skacze może nie to bym zostawił do wypowiedzi autorowi posta.

Odnośnie DM24 to mam to kółko na przodzie ( miałem tez na tyle ale zmieniłem). Kilka słów o nim : tak jak napisał poprzednik jak się naciągnie szprychy porządnie ( na maxa - oczywiście w granicach normy ) to kółeczko jest naprawdę solidne. Jeśli zaplecie się jeszcze na fajnych szprychach np. Dt champion tu już jest godnie. Na początku miałem troszkę z nimi problemów bo jak skakałem cały dzień to potem było bicie, ale raz się wziąłem, wycentrowałem podkręciłem i mam święty spokój :confused:

Odnośnie Blizzarda to właśnie teraz takiego seta sobie z kompletowałem: BLIZZARD, DT CHAMPION i FREE FORCE. Wydaje mi się na solidny ale zobaczymy. Blizzard jest cięższy ok. 200g ale mnie zależy na wytrzymałości tak więc na to postawiłem ;)

Napisano

Blizzard może jest pancerny, ale bardzo ciężki.

Ja od siebię polecę Sunringle MTX. Waga przystępna (wersja 31 to bodajrze 630g), a wytrzymałość świetna. Nawet przy "takim sobie" zaplocie, zadziwia mnie. Kolega "katuje" ją w streecie (ostatnio uczył się tailwhipa) i również twierdzi że jest bardzo dobra ;)

Napisano

O Blizzard'ach mówi się że łatwo się na boki krzywią ale kolega na nim jeździł i nic szczególnego się nie działo :rolleyes:.Sam chciałem sobie kiedyś ja kupić. Teraz jestem posiadaczem od wiosny obręczy Dartmoor Fortress i jestem z nich niesamowicie zadowolony.Są dużo lżejsze a ich wytrzymałość jest za######ista. tył do tej pory nie ma centry a przód leciutko skrzywiony po tym jak uderzyłem prosta w drzewo :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Nie skaczę. Jeżdżę po lasach przeważnie.

Podsumowując:

Dartmoor Blizzard - za ciężki, ale bardzo wytrzymały

Dartmoor Fortress - jak dla mnie nieco za drogi ;] (jak ktoś wie w jakim sklepie internetowym najkorzystniej te kółko kupić to niech będzie tak miły i mnie powiadomi ;])

Alexrims DM24 - cóż na allegro o tego typu pojedyncze przednie koło bardzo ciężko, więc piszcie w jakich sklepach internetowych najlepiej kupować wytrzymałe kółka.

Dzięki za powyższe opinie. A teraz, jeśli nie macie nic innego do roboty to czekam na kolejne, tym razem z jakimś linkiem do solidnego, taniego sklepu internetowego (duże mam wymagania, ale chyba każdy kocha swój rower i chce dla niego jak najlepiej, więc ja najpierw pytam się was, gdyż wiem, że na tym się znacie ;])

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...