Skocz do zawartości

[opony i dętki] jaka szerokość i jakie dętki

bj208

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

zmieniam w moim bike'u opony, mam jednak dylemat:

model wybrałem schwalbe marathon natomiast nie wiem jaki wziąć rozmiar :1.5 czy 1.75 cala

jeżdżę głównie po szosie czasami jakaś droga leśna/polna (i chcę czuć się na niej pewnie) a jednocześnie utrzymać niskie opory toczenia na szosie . moje pytania są następujące:

1)czy 1.5 będzie się dobrze sprawować na bezdrożach?

2)czy duża będzie różnica między 1.75 a 1.5 na szosie?

3)czy warto kupować jakieś superlekkie dętki? dla przykładu znalazłem trzy różne modele schwalbe:

Schwalbe-AV 13 - 14pln - 240g

Schwalbe-AV 14 EXTRA LIGHT - 27pln - 130g

Schwalbe-AV 14A XX-Light - 30pln - 90g

pozdrawiam forumowiczów:)

Napisano

witam

3)czy warto kupować jakieś superlekkie dętki? dla przykładu znalazłem trzy różne modele schwalbe:

Schwalbe-AV 13 - 14pln - 240g

Schwalbe-AV 14 EXTRA LIGHT - 27pln - 130g

Schwalbe-AV 14A XX-Light - 30pln - 90g

Miałem te lekkie dętki Schwalbe XX-Light - nie polecam. Zrezygnowałem z nich po 3 z kolei dziurze w przeciągu nieco ponad miesiąca. Są chyba po prostu zbyt lekkie, przy tym nietrwałe i nieproporcjonalnie drogie. Teraz mam najzwyklejsze dętki za 10 zł od dłuższego czasu i nic się nie dzieje. Co prawda to o jakieś 100-150 gram, ale przynajmniej pewnie :P

Chociaż z drugiej strony jak chcesz jeździć głównie po szosie, to mogą Ci one wystarczyć (ja jeżdżę prawie wyłącznie po lesie).

Napisano

pytanie co rozumiesz przez pojęcie "pewnie"... 1 cal też mógłby być...

czy źle sformułowałem pytania?

dętki chyba wezmę zwykłe ale opony mhm po prostu jak ktoś ma jakieś doświadczenia niech się wypowie (pytania 1,2) :D chociaż te opony mają teraz jakieś warstwy antyprzebiciowe więc może warto pomyśleć o "light'ach" ?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...