streetbiker Napisano 5 Października 2009 Napisano 5 Października 2009 Witam szacowne rowerowe grono ! Mam pytanie do znawców tematu ? Uwielbiam jak wy wszyscy jazdę rowerem na codzień jeżdzę TREK 7100 i jestem z niego zadowolony,pasuje do mnie tak jak powinnien.Posiada miejskie opony jak to rower trekkingowy ale rame ma w miarę solidną i osprzęt z dolnej półki ale chyba taki co wydaje mi się wytrzymał by troche mocniejszy teren i stad moje pytanie do mądzrzejszych.Z racji tego że sporo jeżdże po mieście to koła na których się poruszam spełniaja moje oczekiwania ale czasami ze znajomymi wybiore się w góry świętokrzyskie gdzie jest sporo fajnego terenu dla takiego amatora jak ja natomiast musze się ograniczac ze względu na opony do twardych scieżek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się w drugi komplet kół MTB do mojego roweru na takie okazje i wypady.Czy jest sens wogóle tak robć ? Chodzi mi o to że odpinam miejskie koła wpinam kompletne koła MTB i smigam ze znajomymi amatorsko po górach i po troche trudniejszych trasach.Wracam robie zamiankę i latam po miescie. Moge na to przeznaczyć ok 700 zł.Prosze o porady do tematu i wskazówki jeśli napisałem coś nie tak jak trzeba albo nie wtym miejscu forum.Pzdr !
zgud Napisano 5 Października 2009 Napisano 5 Października 2009 nie widzę sensu wkładania kół MTB to trekingu; mija się z to celem, a po 2 może być technicznie nie do wykonania lepiej zainwestować w 2 koła, na mocniejszych podzespołach i z innymi oponami, ale w góry to i tak cieżko
streetbiker Napisano 5 Października 2009 Autor Napisano 5 Października 2009 No właśnie o to mi chodzi o drugi komplet kół nadający się technicznie do założenia,na grubszych oponach z terenowym bieżnikiem i na tyle wzmocniony żeby dawał rade w górach i pisząc "góry" nie mam na myśli szybkich ekstremalnych zjazdów tylko dynamiczna jazdę ale amatorską !!! bez szaleństw do których wiem że potrzebny jest sprzęt który to zniesie.
afly Napisano 5 Października 2009 Napisano 5 Października 2009 Było by to do wykonania jeżeli miałbyś hamulce tarczowe, inaczej jak się zatrzymasz? Innych przeszkód jak hamulce nie widzę.
streetbiker Napisano 5 Października 2009 Autor Napisano 5 Października 2009 V-brake nie da sobie rady ? Myślałem że nie każdy dobry rower również taki do jazdy górskiej niekoniecznie tylko musi być wyposażony w tarczowy. Ale jak nie widzisz przeszkód to znaczy że można coś takiego wykonać i cieszyć się jazdą miejską i w drobnym terenie górzystym bez konieczności kupowania drugiego roweru.
afly Napisano 5 Października 2009 Napisano 5 Października 2009 Nie chodzi o to że nie da sobię rady . Przecież koło 26" ma mniejszą srednicę od koła 28", co za tym idzie jak założysz koło 26" to obrecz będzie tak "nisko" ze tymi hamulcami to będziesz mógł tylko po oponie hamować..... KLOCKI przy kole 26" nie bedą sięznajdowały na obreczy tego koła!
streetbiker Napisano 5 Października 2009 Autor Napisano 5 Października 2009 A są w sprzedaży dobre obręcze o rozmiarze 28 i opony pasujące do tych obreczy o terenowym bieżniku?
nikodem Napisano 5 Października 2009 Napisano 5 Października 2009 oczywiście, że są. Pytanie tylko jak szeroka opona wejdzie ci w ramę/amora Pamiętaj, że w 700zł musisz liczyć na obręcz, szprychy, piastę, opony, dętki i kaseta!
streetbiker Napisano 5 Października 2009 Autor Napisano 5 Października 2009 Gitara czyli coś już wiem czyli dzięki ! Może nawet coś jeszcze bym dorzucił do tej kwoty żeby się wyrobić w jakimś trochę lepszym sprzęcie "ale" Ale czy nie zrobi się z tego bezsens bo cena roweru nieadekwatna do inwestycji i nie zacznie się bardziej opłacać sprzedać rower dołożyć to co przeznaczone na koła i kupić jakiś średni MTB.
nikodem Napisano 5 Października 2009 Napisano 5 Października 2009 osobiście bym polecił coś w ten deseń http://www.allegro.pl/item761392669_obrecz_alexrims_dh19_trekking_700c_32_otwory_sr.html ogólnie nie jestem w temacie obręczy za bardzo pro ale zwróciłem uwagę, że obręcz jest szeroka plus jakaś piasta-tu już kwestia indywidualna (ja ze swojej strony mogę polecić tanie i dobre shimano deore sam używam w MTB i bardzo dobrze dają sobie radę ) szprychy-tu bym zainwestował w jakieś DT opona np. http://www.allegro.pl/item759249269_opona_maxxis_raze_700x35_trekking_cyclocros_kevlar.html patrz na wagę oraz szerokość no i bieżnik Co do kasety to musisz wiedzieć jaki zakres przełożeń chcesz czy nie chcesz lżejszych i na to ile masz trybów jeżeli 8/9 to masz zapewne kasetę. Jeżeli 7 to wolnobieg. Musisz zwrócić uwagę na to przy zakupie tylnej piasty.
zgud Napisano 5 Października 2009 Napisano 5 Października 2009 tak jak wyżej koledzy napisali; z tą kasetą/wolnobiegiem lepiej kup klucz i przekładaj... opony, najlepiej coś do crosówek z bardziej agresywnym bieżnikiem, i o szerokości pow. 35C... np: http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=3155 lub ten maxxis Nikodemowy co do kół, o ile masz kasetę to w tym temacie [kryptoreklama] sprzedaję koła z 29era: http://www.forumrowerowe.org/topic/59252-czecirama-koatarczeopony-do-29era/ zaliczyły kilka wypadów w góry i nie ma z nimi problemów...
speq Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 Złóż koła, które wytrzymają góry a później zmieniaj po prostu opony IMHO będzie najlepiej i najtaniej. Howgh!
Huhu Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 odpinam miejskie koła wpinam kompletne koła MTB i smigam ze znajomymi amatorsko po górach i po troche trudniejszych trasach.Wracam robie zamiankę i latam po miescie. Tak dobrze to nie ma. Próbowałem taki wariant przerabiac i opony to nie wszystko. Rower crossowy w terenie jest dużo mniej efektywny w jeździe, nawet przy pełnej amatorce. Duga sprawa to to, ze szerokie opony na 90% nie wejdą w ramę, a takie jedynie dają radę w terenie tym bardziej górskim. .
streetbiker Napisano 7 Października 2009 Autor Napisano 7 Października 2009 No właśnie pomierzyłem wszystko dokładnie i jednak nie osiągnę tego czego bym chciał i po głębokich przemyśleniach i kwotach do wydania na koła wolę dołożyć trochę kasiorki i poszukać używanego MTB.Będzie prościej zmieniać rowery
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.