Skocz do zawartości

[tektro auriga comp] wymiana na inny model.

SobonPiotrQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam poważny problem ze swoim hamulcem, całość tego problemu została opisana w innym temacie (http://www.forumrowerowe.org/topic/58629-tektro-auriga-comp-brakujca-rubka/). Przyszedł jednak czas pomyśleć o nowym rozwiązaniu, zwłaszcza, że i tak znalazłem pęknięcia na manetce zmiany biegów. Wiadomo, możliwe, że będę musiał wymienić zarówno hamulec jak i manetkę zmiany biegów. I tutaj się pojawia moje pytanie, lepiej kupić osobno (pierwsze teraz, a drugie jak się zepsuje) czy wydać trochę więcej kasy i kupić od razu zestaw zintegrowany? Jeśli tak to jaki model jest sprawdzony, jeśli osobno, to na jaki hamulec wymienić, by pasowało to do reszty? Ogólnie problemów z tym mam wiele, szukałem po sklepach i wybór bardzo mnogi, jednak moja wiedza nie pozwala mi na samodzielne rozwiązanie tego problemu...

Proszę o jakąś pomoc.

Napisano

Zintegrowany system to tylko Dual Control ale teraz Shimano się coś wycofuje z tego pomysłu, więc chyba lepiej zakupić oddzielnie manetkę i klamkę.

Rozumiem. W takim razie kupuję jedynie klamkę (manetka może jeszcze wytrzymać, może w końcu się uśmiecha do mnie szczęście i jest to kompletnie niegroźne pęknięcie?). Na co powinienem zwrócić uwagę? Raczej wolałbym uniknąć zakupu Tektro Aurigi, z kilku powodów, te są całkiem drogie, a nie idzie do nich nic w Polsce dokupić. A skoro tak, to taki towar jest u mnie przekreślony.

Czy do tarczy Tektro Aurigi 160 będzie pasował dowolny hamulec, czy tutaj trzeba zwrócić jakąś szczególną wuagę na to co się kupuje?

Napisano

Z tego co zrozumiałem to chcesz zostawić zacisk Tektro i kupić nową klamkę. Tu może być problem, bo 1st nikt tego nie robił jeszcze, 2nd Tektro chodzą na oleju mineralnym (a nie DOT) więc podpasują tylko klamki Shimano i Magury z tym że nie daję gwarancji że to będzie dobrze hamowało.

Jeżeli źle zrozumiałem i chcesz kupić cały nowy hamulec to wybieraj wśród sprawdzonych czyli Juicy 5/7, Shimano XT, Formula K18/K24. Tarczę możesz zostawić w obecnego hamulca jeżeli kupisz zacisk z adapterem pod 160mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...