MichalWPR Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 Witam, niedawno zauważyłem w swoim Wandalu że ma przesunięte koło tak ok.5mm do jednej strony widelca, koło nie jest scentrowane niby nie czuć niczego w jeździe,a najgorsze to że nie zwracałem uwagi na to więc trudno mi powiedzieć czy to było od zawsze.dorzucam zdjęcie jak to wygląda Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam MichalWPR
hudy Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 Jeśli koło jest dobrze umocowane w widełkach i rama nie jest wadliwa (sprawdź to wkładając dobre tylne koło), to po prostu zostało źle złożone - nie jest centryczne. Trzeba przeciągnąć obręcz w prawą stronę.
skjaatel Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 Dokładnie jak Hudy pisze. Szprychy od strony napędu powinny być trochę krótsze i mocniej naciągnięte.
Lbx Napisano 29 Września 2009 Napisano 29 Września 2009 U mnie po likwidowaniu luzow kola w serwisie, nakladke ktora idzie na konus zle wkrecili, co powodowalo raz, ze wolnobieg "pływał" jak i to ze wlasnie kolo bylo rpzesuniete w jedna strone (akurat przeciwnie niz u Ciebie), bo wymianie tej podkladki (zmiazdzyli mi ja :/ ona wyglada jak taka rynienka, i kulki ja wygiely) i skreceniu dobrze wszystkiego - kolo stoi centralnie. Sprawdz, jesli samo Ci sie to zrobilo, moze wlasnie pogielo sie cos w piascie? Pozdro!
PiOtRaS9000 Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 To ja wam Panowie powiem że też miałem/mam ten problem. W mojej ramce Meridy HFS 3000 V stało się dokładnie coś takiego tylko że przyczyną było uderzenie tylnym kołem w przeszkodę. Koło okazało się całe a wykrzywione zostały mocowanie koła. Mianowicie oba przesunęły się równomiernie podczas uderzenia. Każde zakładane przeze menie koło było w sposób identycznie krzywo osadzone względem ramy. Pomogło prostowanie haków za pomocą "granatów" w zaprzyjaźnionym serwisie. Jednak rama nie będzie już nigdy dokładnie tak samo w osi z kołem ponieważ uszkodzone aluminium lubi wracać do poprzedniej "uszkodzonej,szkrzywionej" formy.
riley2pl Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 Po pierwsze musisz miec napiete szprychy mocniej z tej strony od kasety,potem zobacz czy masz zakontrowane kolo czyli czy nie rusza się w piaście jeśli sie rusza to musiasz dokręcić podajże kluczem 18 takie 2 srubki które sa pomiedzy kasetą a ramą no i oczywiście sprawdź czy śrubki nie mają zerwanych gwintów bo może nie trzymaja i sie przesuneło koło
dzosef Napisano 31 Października 2009 Napisano 31 Października 2009 Ja mam podobny problem, niby po zamontowaniu koła i podczas jazdy jest OK ale przy mocniejszym depnięciu na pedały koło przesuwa się z przodu do lewej i tym samym zaczyna szorować o hamulce (v-ki). Wniosek był prosty - szybkozamykacz nie trzyma, zmieniłem go - rzeczywiście gwint był już mocno nadwyrężony (podobno te dodawane do mavica tak mają), było przez jakiś czas OK, problem się powtórzył, tym razem gwint wygląda dobrze ale ewidentnie szybkozamykacz nie trzyma, nie chcę na maksa próbować go zamykać, bo przecież nie o to chodzi, jeszcze potem go nie odkręce, przecież powinno się to robić z wyczuciem. Tak myślałem, może rama nie jest prosta albo z hakiem przerzutki coś nie tak albo mam słabej jakości szybkozamykacz?? może warto zainwestować w jakiegoś boblight'a na przykład?? O co tu chodzi - please help:) Pozdrawiam!
Miecho87 Napisano 31 Października 2009 Napisano 31 Października 2009 Sprawdź oś piasty, czy nie jest złamana, wygięta, luźna - cokolwiek. Luzy na łożyskach piasty też.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.