Skocz do zawartości

[damper] TUlejki

Gość R3surrection

Rekomendowane odpowiedzi

Gość R3surrection
Napisano

Powiedzcie mi proszę czy tulejki są dodawane do dampera czy to element składowy ramy? bo akurat sprzedaję i nie wiem czy je dać do ramy czy do dampera.

Gość R3surrection
Napisano

czy do każdej ramy są takie same?

Napisano

Nie, spotkałem się z wieloma rodzajami tulejek, w zależności od ramy i w zależności od dampera. W zasadzie wysyłając tuleje z damperem może i tak nie spasować nowemu użytkownikowi do jego ramy, a zostawiając je sobie, mogą i tak nie spasować Ci do nowego dampera :)

Napisano

Przerabiałem ostatnio temat tulei (zmiana dampera) i musiałem dorobić na wymiar tak więc twierdzę, że nie ma najmniejszego znaczenia czy tuleje będą w komplecie z ramą czy damperem bo prawdopodobnie i tak trzeba będzie toczyć, albo kupić nowe.

Napisano

Pierwszy parametr – średnica oczka dampera - dampery danego producenta mają zwykle swoją własną średnicę i do tego dopasowuje sie tulejki ze względu na średnicę zewnętrzną (ale np. do Foxa można dobrać tuleje od RS).

Drugi parametr – szerokość montażowa / długość tulei – za długość tulei odpowiada rama, długości wahają się pomiędzy 22 a 60mm – w przypadku krótkich tulei stosuje się monolity z aluminium, w przypadku długich jest to najczęściej stalowy trzpień o właściwej długości i 2 tuleje aluminiowe centrujące damper.

Trzecim parametrem są śruby do montażu dampera – standardy są dwa M5 i M6.

Napisano

Pierwszy parametr – średnica oczka dampera - dampery danego producenta mają zwykle swoją własną średnicę i do tego dopasowuje sie tulejki ze względu na średnicę zewnętrzną (ale np. do Foxa można dobrać tuleje od RS).

Drugi parametr – szerokość montażowa / długość tulei – za długość tulei odpowiada rama, długości wahają się pomiędzy 22 a 60mm – w przypadku krótkich tulei stosuje się monolity z aluminium, w przypadku długich jest to najczęściej stalowy trzpień o właściwej długości i 2 tuleje aluminiowe centrujące damper.

No właśnie, więc na co komu tulejki dodane do dampera jak będą pasowały tylko do tamtej ramy.

Lepiej dodaj je do ramy, bo jak gość będzie miał damper Foxa to spasują mu.

Napisano

Trzecim parametrem są śruby do montażu dampera – standardy są dwa M5 i M6.

Tak są dwa - M6 i M8. A co do tulei to faktycznie pasują właściwie tylko do jednego zestawienia producenta dampera z modelem ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...