Adifeq Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 Mam nowy rower, Schwinn Mesa GS. Wszystko jest ok, ale zauważyłem dzisiaj rzecz, której się nie spodziewałem. Otóż kiedy prowadzę rower do przodu kręcą się korby Wydaje mi się to trochę dziwne, bo w starym rowerze tak nie było. A najśmieszniejsze jest to, że kiedy jadę na rowerze i nie pedałuję, to korby nie napierają na nogi, choć gdy zdejmę nogi z pedałów po chwili same zaczynają się kręcić:/ Czy to oznacza popsucie piasty? Czy mam to reklamować?
accentinferno Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 pewnie źle wyregulowana tylna przerzutka
Adifeq Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Napisano 12 Sierpnia 2009 Nie rozumiem co miałaby z tym wspólnego przerzutka? Zwłaszcza, że biegi wchodzą bardzo dobrze.
Miecho87 Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 No ja też tego nie rozumiem . Problemem najpewniej jest bębenek albo wolnobieg - nie wiem co tam masz. Jak jest na gwarancji to możesz oddać, jak masz zmysł majsterkowicza i lubisz takie zajęcia to możesz spróbować sam pogrzebać. Zacznijmy od tego jaką tam masz piastę i ewentualnie wolnobieg.
Adifeq Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Napisano 12 Sierpnia 2009 Pasta jest na kasetę, generalnie jakiś noł-nejm, choć wg specyfikacji jest to "JY Alloy 32 otw."
Rulez Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 Występują jakieś opory w bembenku ( np łożysko ciężko się obraca) - jest szansa, że się rozrusza, albo powali całkowicie i wtedy serwis .
Miecho87 Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 Dokładnie jak pisze Rulez - ale może być też jakaś błahostka typu za dużo smaru, za gęsty, sprężynka się przekrzywiła itp.
Adifeq Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Napisano 12 Sierpnia 2009 No zobaczę co z tego wyniknie. W sumie w ogóle to nie przeszkadza w jeździe i gdybym nie przeprowadzał roweru na światłach, to bym tego nie zauważył A jak będzie gorzej, to pomyśle...
fotobiker Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 wina wcale nie musi byc w piascie,u mnie kiedys plastikowa oslonka za kaseta sie troche wygiela i ocierajac o kaseta dawala wlasnie taki efekt
Rulez Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 To właśnie też powoduje opory obracania się bembenka mozliwości jest wiele ...
Adifeq Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Napisano 12 Sierpnia 2009 No osłonka jest bardzo blisko kasety, ale ciężko stwierdzić czy ociera. Z tego co zauważyłem, ruch korb jest tak samo szybki gdy prowadzę rower do przodu i do tyłu - z tym, że prowadząc do przodu przez może 1/2 obrotu koła korby stoją. Hmm ciekawe...
adriansocho Napisano 13 Sierpnia 2009 Napisano 13 Sierpnia 2009 Piasty Joytech to nie jest jakaś super jakość. Przy pierwszej okazji sugeruję zmianę na jakieś Shimano. Co do kręcenia sie pedałów - moze to być lekko zabrudzony bębenek. Czasami samo przejdzie, jeśli bardzo przeszkadza to można przesmarować.
SoKoL94gdynia Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 też miałem podobny problem w rowerku ;D jednak mój miał już trochę latek, szczerze powiem że nie wiem dlaczego mi się coś takiego zrobiło ;P ale po 2 dniach przestało ;p może u Ciebie też tak bd ;d
afly Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 U mnie po wymianie bębenka problem ustał, wolnobieg wtedy miałem
Phil Napisano 21 Sierpnia 2009 Napisano 21 Sierpnia 2009 W wolnobiegu często się tak dzieje, gdy wyjeżdżą/wytrą się metalowe dystanse/podkładki które są pod śrubą skręcającą go. Ale w przypadku kasety to nie mam pojęcia. Póki nie rozkręcisz, to nic się nie dowiesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.