KammasS Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Witam. Mam pytanie odnośnie pompowania dętek z wentylem presta. Zakupiłem pompkę rowerową Kelys'a na której było zaznaczone, że można nią pompować preste lecz podczas pompowania urwałem po kolei 3 zaworki z wentylka. Czy do pompki muszę mieć jakiś adapter mimo, że jest ona przystosowana do pompowania presty? Proszę o pomoc, pozdrawiam.
madek Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 http://allegro.pl/item687201297_reduktor_z...dowy_detka.html a ręczną pompką mozna oczywiscie pompowac bezposrednio ale trzeba uwazac wlasnie na zawór.
smeagul Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Pytanie czy pompka jest tylko do presty (są takie w ogóle?), czy można ją dostosować zarówno do presty jak i schradera? Jeśli jest kompatybilna z prestą i schraderem to zapewne musisz odpowiednio skompilować końcówkę: musi być bez pinu (który zwalnia zawór w schraderach) oraz gumową końcówką o mniejszym otworze (presta ma mniejszą średnicę aniżeli schrader), inaczej nie da rady. Co do samego pompowania to należy uważać, aby mocując pompkę (pompując również) nie działać zbyt dużą siłą poprzecznie do osi zaworu - presty są stosunkowo wrażliwe i łatwo ulegają ścinaniu. Dlatego najpierw luzujemy nakrętkę zaworu (później można ją delikatnie nacisnąć - ułatwia to pierwszą iniekcję ), mocujemy końcówkę pompki, blokujemy uszczelnienie (w zależności od pompki systemy są różne - najpopularniejsza jest chyba dźwignia) i wtłaczamy powietrze uważając, aby nie działać siłami poprzecznymi na wentyl. Chyba tyle. Demontaż pompki w odwrotnej kolejności.
KammasS Napisano 26 Lipca 2009 Autor Napisano 26 Lipca 2009 Staram się tak robić ale chyba bardziej wina będzie po mojej stronie leżała jeżeli te nakrętki zaworku są aż tak wrażliwe na większą siłę. Czyli przy pompowaniu nie odkręcać do końca nakrętki zaworku tylko lekko ją "popuścić"?
arek_wro Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Nie wiem jaka masz pompke kellysa, ale jezeli taka mala (nie pamietam niestety modelu), to rozwiazanie jest proste. Standardowo nie jest ona "ustawiona" pod preste. Musisz rozkrecic "glowke" pompki i przelozyc do gory nogami taki zaworek ktory jest w srodku, skrecic z powrotem i gotowe. Mozesz pompowac preste.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.