Skocz do zawartości

[kaseta] Deore,SLX czy może SRAM 970 ?

speed565

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Obecnie mam napęd w rowerze Korba SLX, kaseta XT i łańcuch LX. Całość ma na karku 4 tys Km.

Łańcuchy mam dwa i wymieniam co 500 Km. Ostatnio się przyjżałem kasecie i cztery najczęściej używane biegi maja już nieźle zjechane ząbki.

Tak od 30-40 % są węższe niż te prawie nie używane. Za to według mechanika korba jest w dobrym stanie.

Jak bym zmieniał to łańcuch bym wziął tym razem jakiś KMC X9.73. Shimano za bardzo zdrożało a nigdy nie miałem problemów ze rdza więc ta niklowa powłoka racze mi nie jest potrzebna. Ważne żeby był wytrzymały.

I jest problem z kasetą. Mam trzy typy :

1. Sram PG-970

2. Shimano Deore CS-HG61 (lub HG50, cięższy, ale tez i tańszy niz HG61)

3. Shimano SLX CS-HG80

No i moje pytania.

Co radzicie czy wymienić kasetę i łańcuch czy dalej na tym jeździć aż padnie?

Jaka jest różnica w twardości (wytrzymałości) koronek kaset? Bo różnica w wadze jest proporcjonalna do różnicy w cenie.

• Mod Team
Napisano

Skoro masz XT polecam szlif a nie nową kasete :icon_wink: u "Zbooya" dokładnie jest opisane jak to zrobic. kaseta bedzie jak "nowa" i oszczedzisz troche pieniedzy.

Ja tak zrobiłem ze swoim XT i juz krece po regeneracji ponad 2kkm i nowy łańcuch bez trdu sie przyjmuje.

Jedyny mius to bardzo czasochłonne i pracochłonne zajecie. Jak chcesz to pisz do mnie na PW to ci powiem dokładnie jak to zrobic.

Napisano

Nie polecam kasety SRAMa. Sam kupiłem taką dość niedawno, przejechałem niecałe 2kkm i już występują oznaki mocnego zjechania! SLXy znajomych trzymają się dzielniej. Przy XT zastanów się mocno czy to co podpowiedział Paklus nie będzie lepszym rozwiązaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...