rav77 Napisano 13 Czerwca 2009 Napisano 13 Czerwca 2009 Witam.Mam pytanko do użytkowników kół jak w temacie.Naczytałem się o tym że te kółka strasznie głośno cykają.Moje kóła są z 2008 roku kupione w wertykalu i chociaż przejechały tylko ok 200km nie wydają prawie żadnego dzwięku.Czy jest z nimi oś nie tak,czy z upływem kolejnych kilometrów wyrobią się?Może smaru za dużo alboco ZaczAłem się zastanawiać bo wertykal to chyba jakieś partacze-kolega zamówił te koła dla mnie z Allegro i przyszły bez gwarancji(takiej z pieczątką i nr seryjnym) tylko z instrukcją.Na pytanie dlaczego-standardowe "to niemożliwe" Koleżka przedtem kupił sobie takie same i wszystko było ok,w wertykalu powiedzieli że jak nic sie nie dzieje to ok,a jak zacznie to będziemy się martwić i że znajdą w systemie i takie tam.Mieszkam w Oslo więc w razie "niemca" potrzebuję gwarancję a nie "gadki że jakoś to będzie".Wracając do kół to miał ktoś z was podobne przypadłości?Poczekać troche czy rozgrzebać piasty?Dzięki za wszelkie sugestie,pozdrawiam Rafał
creative1989 Napisano 13 Czerwca 2009 Napisano 13 Czerwca 2009 Jak przyszły tylko z instrukcją to pisać i dzwonić do nich! Powinny cykać od początku, jeśli nie cykają to za dużo smaru- ale jakby było za dużo to by raczej cichutko cykało, ale że wcale?
rav77 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Napisano 13 Czerwca 2009 Może faktycznie cykają cicho ale mam wrażenie że za cicho.Dzwoniłem do Wertykala,obiecali że się poprawią i wystawią paragon albo fakture,więc jest nadzieja.A na to że są bęzdzwiękowe powiedzieli,że jeśli działają to jest ok,i nie ma co przy nich grzebać póki nie zacznie się dziać coś złego.Zobaczymy.............
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2009 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2009 Jak cicho klikaja/cykaja to znaczy ze albo sprezyny zapadek sa słabe co grozi zatrzymaniem sie zapadek i w gronice rzeczy do popsucia sie bebenka albo faktycznie za duzo smaru w sordku co tez moze spowodwaz zawieszenie sie zapadki ale to mniej prawdopodobne. Miałem nowa piaste sachsa i tam prawie klikania nie było słychac jak sie miało piaste w rekach. Watpie zeby taka byla uszkodzona wiec to tez zalezy od budowy wewnetrznej.
rav77 Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Napisano 15 Czerwca 2009 No wlaśnie.Na dwoje babka wróżyła.Mam nadzieje że to jednak nadmiar smaru i że się wyrobią.W wertykalu mówią że jak się toczą to nie grzebać i zobaczymy...Dzięki za odp.
Pro Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 Osobiście też mam Red Metale Piątki i u mnie bębenek również cicho tyka i widać ze w bębenku jest dużo smaru, bo z niego wychodzi. Miałem w ręce również 3 i 1 i kręcąc bębenkiem również pracują cicho, więc tak ma być. Ja kupowałem koła przez Polsport i zauważyłem że na instrukcji mam inny numer niż w gwarancji. Ot taka ciekawostka,
rav77 Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Napisano 16 Czerwca 2009 Hej Pro,widać tak ma być.Zasugerowalem się tym,że dużo osób wspominało że koła są głośne po prostu.Odnośnie gwarancji dostałem mailem od Wertykala tak jak obiecali,a w kąplecie z kołami rok temu dostałem instrukcje z numerem w takiej plastykowej okładce a na niej już był inny numer.Na razie odpuszczam,koła działają i to jest najważniejsze.dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.