Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Elixir vs. Juicy 7

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jeżdżę z elixsem na tyle z tarczą 185 siła wzrosła, koło się blokuje, przejechałem ok 150km ale nadal nie jest on tak silny jak poprzednik <h. stroker trail> może za dużo od niego wymagam ale na zjazdach czasem mi tego brakuje. Zgrzałem go raz ale szczerze to nawet trudno o to :D

Napisano

Andrew, chyba wielkość dywanika pozwoliła tylko na 3 komplety :D Swoją drogą cena bardzo ciekawa.. :thumbsup: Jedyny minus to brak gwarancji, ale nie każdemu to aż tak przeszkadza.. :teehee:

Napisano

Nie kupujcie elixirów bez gwarancji, bo wpakujecie się w kłopoty. Wyjątkowo często trafiają się egzemplarze ze słabo cofającymi się tłoczkami - w efekcie klocki co chwilę ocierają o tarczę). To tylko pozorna oszczędność!

Napisano

Jest dokładnie jak pisze Andrew Dobra cena dobrą ceną, ale gwarancja w przypadku hampli powinna być. Na szczęście do avida można kupić części, ale ceny są wysokie. Do shimano jeszcze nie dawno nie dawało się dokupić niczego :D 

Napisano

Racja, dobrze, ze nie kupilem bez gwarancji, bo gdyby cos to trzeba bedzie placic, i cena sie wyrowna z hamplami z gwarancja, o ile koszty nie wzrosna.

Ogolnie to widze i czytam, ze elixiry nie grzesza niezawodnoscia. I czasami sie zdazaja problemy juz na starcie.

Napisano

Ogolnie to widze i czytam, ze elixiry nie grzesza niezawodnoscia. I czasami sie zdazaja problemy juz na starcie.

Bez przesady z tą zawodnością ;) Moje są jak najbardziej ok od samego początku i nie bałbym sie kupić drugi raz ;]

• 2 tygodnie później...
Napisano

Na jednej z klamek mam minimalny luz na boki, jak to zniwelowac ? to jest oznaka uzywania, czy tak ma byc ? Na drugiej klamce nie mam takiego problemu.

Mowa o avidach elixir 5

Napisano

ja mam to samo.

jedna klamka ,mająca pół roku więcej używania, ma duży luz boczny ale w niczym to nie upośledza hamowania. Po prostu tak jest i tyle.

Napisano

W elixirach da się usunąć jedynie luz "góra-dół". Luz "przód-tył" będzie stopniowo się powiększać, aż finalnie klamka będzie odłączać się od tłoczka i luźno latać.

Napisano

no wlasnie dziwne , ze jest luz, zakupilem towar jako ,,nowy''

Mam mianowicie luz gora-dol, jak go sie pozbyc ? Na klamkach i zaciskach byly minimalne slady grzebania w nich, minimalne rysy. Wyglada to tak jakby byly zdjete z nowego roweru, ktorym raz po raz w sklepie sie ktos przejechal. Beznadzieja, kupujesz towar jako nowy, a dostajesz a nie dostajesz zupelnie nowego.

Napisano

W elixirach da się usunąć jedynie luz "góra-dół". Luz "przód-tył" będzie stopniowo się powiększać, aż finalnie klamka będzie odłączać się od tłoczka i luźno latać.

Avid wypuścił takiego bubla na świat?

Napisano

W moim przypadku za wczesnie mówić o tym czy to jest awaryjny hamulec czy nie. Póki co ja jestem zadowolony, a luzy na klamce ma bez mała każdy model wcześniej czy później. Czas pokaże co bedzie dalej.

Napisano

z tym luzem w przód tył to jest tak :

Jeżeli nie będziecie bawić się dźwignią przez odpychanie jej od kierownicy, to klamka wytrzyma dłużej. Ale jeżeli ten fajny klikający odgłos spodoba się i będziecie męczyć klamkę kilka razy dziennie - gwarantuję, że po miesiącu, dwóch dźwignia będzie sama wylatywać w przód.

I jedynym lekarstwem będzie wymiana całego tłoczka, który kosztuje aż 124zł. Są jeszcze chętni do klikania ? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...