Skocz do zawartości

Suma wzniesień w Bielawie

WiesieK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Patrząc na opis sumy wzniesień w MINI-700m, w MEDIO-950m, to w GRAND FONDO powinna wynosić 1200m. A patrząc z drugiej strony MINI-700m, GRAND FONDO 1650, to w MEDIO suma powinna wynosić 1175. Poprawcie mnie jak się mylę.

Napisano

Mnie nie tak bardzo ineresuje suma wzniesień a raczej ilu procentowy jest podjazd. Profil dość cienko to pokazuje. Z prowizorycznych wyliczeń wynika mi, że ok 12%. Chociaz może najgorszy jest wjazd na Przełęcz Wolibarską. Ten mi wychodzi 15%. Mogę sie jednak mylić. Może projektant trasy coś podpowie.

Napisano

Jeśli trasa jest podobna do zeszłorocznej, to pierwszy, długi podjazd nie jest strasznie stromy- jednak wyczerpujący bo długi. Jeśli utrzyma się ta susza, trasa będzie banalnie prosta i śmiało Semi-slicki można zakładać. Na końcu daje popalić jeszcze ten podjazd na którym rozgrywane jest BPH GP.

Oj te błoto w zeszłym roku... Całość przejechałem na Speed Kingu 2.1 -mocno nabitym, Generalnie jechało się ok, ale na tej cholernej glinianej ostatniej górce tańczyłem jak na balecie.

Napisano

Trasa jest zmieniona w stosunku do temtego roku.Ten sam jest tylko poczatkowy podjazd na gore Kawka , oraz końcówka od tzw. Leśnego Dworka przez Jodłownik Mysliszów.Na trasie są generalnie 4 podjazdy.Pierwszy na w.w. górę Kawka , zaczynający się od Zbiornika wodnego Sudety, podjazd ok 5 km.Poźniej jest długi zjazd do Lesnego Dworka w Bielawie i nastepnie 2 z podjazdów na Polane Wiganicka.Podjazd ma ok 3 km dł i jest dość męczący.Nastepnie dojeżdza się do przełączy Woliborskiej , a od niej po płaskim na początku a pożniej 3 km podjazdem do Bielawskiej Polany.Z Biel.polany płaską na początku drogą , pożniej 1 km podjazdem do przeł Jugowskiej.Z przeł Jugowskiej długi zjazd do Lasnego Dworka, naprawde długi iszybki zjazd.Tam krótkim podjazem obok wodociągów i zajzd do Jodłownika.Po płaskim do Ostroszowic i lekko pod góre do Myliszowa.W Mysliszowie szybki zjazd droga asfaltowa i wjazd pod Łysą Góre, po tylu km na pewno cięzko bedzie podjazdzac.To tak w skrócie.

W tej chwili jest sucho na trasie , ale przeszkadzaja leżące małe i wieksze gałęzie, oraz biegająca zwierzyna sarny muflony.

Fajny maraton się szykuje.

Napisano

Organizatorzy sie w jednym miejscu rypnęli na mapce : od 15km do rozdjazdu mini-mega jest ostry kamienisty zjazd, a nie jak na mapie droga asfaltowa. A tak poza tym wszytko ok.

Napisano

Tak, tam są resztki asfaltu (w niektórych miejscach tylko) - po prostu wydawnictwo przygotowujące mapę ma złe dane :), co do tego zjazdu: jest naprawdę szybki, ale trzeba uważać na zakrętach bo może kogoś ładnie wyrzucić do rowu.

Napisano

Hehe, z 950m sumy podjazdów zrobiło się ok. 1600m (pomiar GPS). Nie wiem jak to oni mierzyli, jak teraz patrze na wykres przewyższeń i sumuje na oko to wychodzi mi właśnie te 1600m. Więc jeśli o to chodzi to organizatorzy dali ciała. A poza tym wszystko OK.

Napisano

Nie wiem, czy fakt nieumiejętności sprawdzenia sumy przewyższeń, wynika "ze zwykłej ludzkiej pomyłki"? Pomylić to się można przy wydawaniu drobnych na CPN-ie. Z prymitywnego pomiaru sumy przewyższeń wyszło nam 1400 (Sigma), z GPS-a jak widzę więcej. Nijak to sie ma do informacji o trasie. Czyżby organizator bał się podac prawdziwe parametry trasy? Może więcej ludzi by się wystraszyło? Gdyby różnica wyszł 100m, to mozna ją zrzucić na karb błędu pomiaru ale 50%? Chyba należy nam się trochę szacunku za wpisowe :)

Napisano

ja także uważam, że organizatorzy bali się podać prawdziwych danych... sporo ludzi by się nie zdecydowało ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...