sylvii Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 Cześć Ostatnio zaczęłam jeździć na maratonach (Mazovia). Obecnie posiadam rower crossa meridy, ale niestety w warunkach maratonowych nie sprawdza się on zbyt dobrze (mam problemy z przejeżdżaniem po piachu, nie mówiąc już o górkach...), więc chcę sobie kupić rower z przeznaczeniem do jeżdżenia na maratony. Myślałam o zakupie jakiegoś roweru z w miarę dobrą i lekką ramą ale z niezbyt dobrym osprzętem, bo i tak będę go stopniowo wymieniać po upływie czasu i kilometrów Nie szukam koniecznie roweru typowo kobiecego, ale chyba ze względu na wzrost i wagę będę do tego zmuszona (160 cm, przy wadze ok. 49 kg). Spodobał mi się rower Specialized Myka (http://www.specialized.com/us/en/bc/SBCBkModel.jsp?spid=38428&eid=107), zastanawiałam się też nad Krossem, ale wersje kobiece są raczej kiepskie, a trochę lepsze i męskie mają najmniejszą ramę 16" :/ W grę wchodziła także Merida Juliet. A może coś zupełnie innego z jakąś dobrą ramą w cenie ok. 2000 zł? pozdrawiam Sylwia
sylvii Napisano 5 Maja 2009 Autor Napisano 5 Maja 2009 Rowerek jest fajny, ale ma ramę 16", a ja potrzebuję 15".
Huhu Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 http://www.zuchlinski-sklep.com.pl/index.p...&prod_id=67 Dobra waga, amorek który wytrzyma lata (choc obawiam sie, że może by za twardy) i fajna rama. Graty tez niezgorsze.
sylvii Napisano 6 Maja 2009 Autor Napisano 6 Maja 2009 http://www.zuchlinski-sklep.com.pl/index.p...&prod_id=67 Dobra waga, amorek który wytrzyma lata (choc obawiam sie, że może by za twardy) i fajna rama. Graty tez niezgorsze. Rower jest fajny, ale niestety już niedostępny Z tegorocznej kolekcji Scotta zaciekawił mnie model http://www.scott.pl/product.php?id_cat=90&id_prod=456 Warto się niem zainteresować i rozważyć zakup? Ma chyba całkiem niezłą ramę i amortyzator.
Rulez Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Warto się zainteresować , a kiedyś napęd zmienić na SLX i będzie ok.
speq Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Niech koleżanka weźmie pod uwagę, że zaproponowany przeze mnie Author jest wersją typowo damską - jest krótszy, niższy, więc może najpierw przymiarka a później skreślenie go z listy?
sylvii Napisano 7 Maja 2009 Autor Napisano 7 Maja 2009 Kolego, rower jest w porządku, ale wczoraj okazało się, że potrzebuję ramy xs, co chyba odpowiada 13" Ale jeśli będę miała okazję to chętnie zobaczę też ten rowerek
dobry Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Rowerek jest fajny, ale ma ramę 16", a ja potrzebuję 15". Ale to jest ASL - wersja dla kobiet, jeżeli author nie zastosował chwytu marketingowego i nie sprzedaje przemalowanych męskich ram to to będzie miało pewnie krótszą górną rurę, przez co nawet 16cali rury podsiodłowej wcale nie musi być za dużo. No chyba że jak siadasz na taki rower to ze zmnejszonym do min siodełkiem nie sięgasz do pedałów. Poza tym taki damski rower będzie miał dłuższą kierownicę i krótszy mostek. powinnaś pójść do sklepu i dosiąść takiego authora. Moja żona ma gianta rincon w - bardzo sobie chwali. kosztuje ok 1500 zł (a z poprzedniego sezonu jakieś 1200 jak się znajdzie). jednak do maratonów pewnie trzebaby zainwestować w lżejsze koła (aczkolwiek nie są strasznie ciężkie - koło bez dętki i opony waży 880g przód i 1150g tył - sam ważyłem; możliwe, że inwestycja w lekkie opony i dętki byłaby wystarczająca) i może lżejszy amortyzator. SR Suntour XCM waży 2400g. Mostek i kierownica też nie są lekkie. ps. właśnie doczytałem o tym że potrzebujesz ramy xs. no to author chyba faktycznie odpada. Moja żona ma 160 cm wzrostu i giant rincon w jest dla niej idealny
pschemo Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Dobry, tak z ciekawości, ważyłeś może ramę Gianta ? Ciekawe czy lżejszy jest Scott czy Giant... W kwestii gwarancji fajny jest Spec ze swoją dożywotnią gwarancją na ramę.. Skoro koleżance zależy najbardziej na ramie a potem będzie dokładać sprzęt, to dobrze by było się dokładnie przyjrzeć ile waży dana rama i ile zniesie.. Sylvii weź pod uwagę mierząc ramy żeby mieć sporo luzu na górnej rurze, szczególnie w połówce bliżej kierownicy.. Skoro zamierzasz śmigać maratony to pewnie nie raz Ci się zdarzy że przy zjeździe stracisz równowagę i będziesz szukać podporu nogami a wtedy te centymetry zapasu robią różnicę... =) Pozdrower, Przem
sylvii Napisano 8 Maja 2009 Autor Napisano 8 Maja 2009 Z tego, co zdążyłam się zorientować to Scott Contessa 40 ma najlżejszą ramę i chyba znacznie lepszy amortyzator niż pozostałe rowery w podobnej grupie cenowej. Tak więc chyba jednak zdecyduje się na ten rowerek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.