sowix1 Napisano 27 Kwietnia 2009 Napisano 27 Kwietnia 2009 Jakie wybrać hamulce tarczowe hydrauliczne do 800 zł ? Ważę 80 kg i jeżdżę w średnio ciężkim XC ?
Andrew Napisano 27 Kwietnia 2009 Napisano 27 Kwietnia 2009 Avid Juicy 5 z tarczami 185 i 160mm Shimano SLX Innych ciekawych propozycji bym się nie spodziewał.
MarcinGoluch Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 Pokusił bym się o szukanie Juicy7 lub Formuli ORO. Po ostatnich testach XT '09 i porównaniu do moich Juicy Carbon '08 mogę zdecydowanie stwierdzić, że XT to pomyłka i powinien leżeć bardziej w kierunku hampli budżetowych niż na półce średnia/wyższa. Jeśli chodzi o polecanie to użytkuje JuicyCarbon od przeszło sezonu i to jest hampel rewelka. Jasno określony punkt stop dla klamki(tego brakuje XT), potężna siła i genialna modulacja. w listopadzie 2007 dałem za nówki JC 750zł w tym przesyłka więc warto zainteresować się niemieckim lub angielskim Ebay'em. Pozdrawiam! Marcin
bendus Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 Nie zgodziłbym się z Twoim postem, Marcinie. Zachęcony świetnymi recenzjami Avidów, kupiłem sobie Juicy 5 i się bardzo zawiodłem. Siła spora, ale na kolana nie powala, natomiast zachowanie klamki... jedna wielka kiła. Do tego kosmiczny luz na dzień dobry. Potem kupiełm Juicy 7, w nadziei, że dodatkowa regulacja pozwoli dopasować pracę "czucie" hamulca do moich potrzeb. Niestety. Hampel dla mnie nadal bez sensu. Mimo różnych ustawień, nadal zostawał gigantyczny jałowy skok, którego nie byłem w stanie polubić. Do tego porażająco niska siła na poczatku, bardzo długi czas dotarcia i wycie. Udawało się ustawić je na cicho, ale była to kwestia szczęścia, a nie umiejetności i trwało do pierwszego wyjęcia koła. Potem zabawa od nowa, albo znów dźwięki jak podczas zatrzymywania pociągu. No i ten "określony punkt stop"... Dla mnie po M525, to właśnie Juicy wydawały się gumowe. Myślałem, że są zapowietrzone, ale nie. nawet chodziłem po sklepach rowerowych i wciskałem klamki we wszystkich rowerach z Avidami (3,5,7) - wszedzie guma. Obecne Shimano (wiem, wiem... Saint to niekoniecznie ten sam zakres zastosowań) biją Juicy na głowę, ale nawet z tanimi BR-M525 rozumiałem się o niebo lepiej niż z "soczystymi". Nie twierdzę, że Avidy sa gorsze od Sh-no, ale wg. mnie z hamplami sporo zależy tez od osobistych preferencji. Jeden polubi japończyki, inny pokocha hamerykańce.
Maciek111 Napisano 29 Kwietnia 2009 Napisano 29 Kwietnia 2009 Sam miałem do tej pory J5 (przy 84kg wagi) i działały bardzo dobrze. Założyłem jesżonie na rower zmieniając klocki na metaliczne (orginalne Avidy) - działanie jest doskonałe. Natomiast w rowerze Brata faktycznie J5 na przód (mam na myśli działanie klamki) działa nieco gorzej (oba rowery mają te same tarcze) - siła hamowania taka sama, natomiast nieco inaczej działa klamka.
kopaczus Napisano 1 Maja 2009 Napisano 1 Maja 2009 Ja swoje Juicy 3/5/7 testowałem w różnych rowerach, z różnymi tarczami (G2, G3, Shimano, Hope, Blade, Nano) , różnymi płynami (4, 5.1) i różnymi klockami (BBB, Fibrax, oryginalne) i nigdy mnie nie zawiodły. Jak dobrze odpowietrzyć to są żyletki. Ze swojej strony polecam, w tej cenie J5.
sowix1 Napisano 5 Maja 2009 Autor Napisano 5 Maja 2009 Pokusił bym się o szukanie Juicy7 lub Formuli ORO. Po ostatnich testach XT '09 i porównaniu do moich Juicy Carbon '08 mogę zdecydowanie stwierdzić, że XT to pomyłka i powinien leżeć bardziej w kierunku hampli budżetowych niż na półce średnia/wyższa. Jeśli chodzi o polecanie to użytkuje JuicyCarbon od przeszło sezonu i to jest hampel rewelka. Jasno określony punkt stop dla klamki(tego brakuje XT), potężna siła i genialna modulacja. w listopadzie 2007 dałem za nówki JC 750zł w tym przesyłka więc warto zainteresować się niemieckim lub angielskim Ebay'em. Pozdrawiam! Marcin Dozbierałem i kupiłem ORO K-24 - http://allegro.pl/item622394895_formula_or...biala_nowa.html Jak myslicie - sprawdzą się ? Jeździ może ktoś na takich ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.