Skocz do zawartości

[hamulce] tarczowe hydrauliczne na 80 kg?

sowix1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pokusił bym się o szukanie Juicy7 lub Formuli ORO.

Po ostatnich testach XT '09 i porównaniu do moich Juicy Carbon '08 mogę zdecydowanie stwierdzić, że XT to pomyłka i powinien leżeć bardziej w kierunku hampli budżetowych niż na półce średnia/wyższa.

Jeśli chodzi o polecanie to użytkuje JuicyCarbon od przeszło sezonu i to jest hampel rewelka. Jasno określony punkt stop dla klamki(tego brakuje XT), potężna siła i genialna modulacja. w listopadzie 2007 dałem za nówki JC 750zł w tym przesyłka więc warto zainteresować się niemieckim lub angielskim Ebay'em.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Nie zgodziłbym się z Twoim postem, Marcinie. Zachęcony świetnymi recenzjami Avidów, kupiłem sobie Juicy 5 i się bardzo zawiodłem. Siła spora, ale na kolana nie powala, natomiast zachowanie klamki... jedna wielka kiła. Do tego kosmiczny luz na dzień dobry. Potem kupiełm Juicy 7, w nadziei, że dodatkowa regulacja pozwoli dopasować pracę "czucie" hamulca do moich potrzeb. Niestety. Hampel dla mnie nadal bez sensu. Mimo różnych ustawień, nadal zostawał gigantyczny jałowy skok, którego nie byłem w stanie polubić.

Do tego porażająco niska siła na poczatku, bardzo długi czas dotarcia i wycie. Udawało się ustawić je na cicho, ale była to kwestia szczęścia, a nie umiejetności i trwało do pierwszego wyjęcia koła. Potem zabawa od nowa, albo znów dźwięki jak podczas zatrzymywania pociągu.

No i ten "określony punkt stop"... Dla mnie po M525, to właśnie Juicy wydawały się gumowe. Myślałem, że są zapowietrzone, ale nie. nawet chodziłem po sklepach rowerowych i wciskałem klamki we wszystkich rowerach z Avidami (3,5,7) - wszedzie guma.

Obecne Shimano (wiem, wiem... Saint to niekoniecznie ten sam zakres zastosowań) biją Juicy na głowę, ale nawet z tanimi BR-M525 rozumiałem się o niebo lepiej niż z "soczystymi".

Nie twierdzę, że Avidy sa gorsze od Sh-no, ale wg. mnie z hamplami sporo zależy tez od osobistych preferencji. Jeden polubi japończyki, inny pokocha hamerykańce.

Napisano

Sam miałem do tej pory J5 (przy 84kg wagi) i działały bardzo dobrze. Założyłem jesżonie na rower zmieniając klocki na metaliczne (orginalne Avidy) - działanie jest doskonałe. Natomiast w rowerze Brata faktycznie J5 na przód (mam na myśli działanie klamki) działa nieco gorzej (oba rowery mają te same tarcze) - siła hamowania taka sama, natomiast nieco inaczej działa klamka.

Napisano

Ja swoje Juicy 3/5/7 testowałem w różnych rowerach, z różnymi tarczami (G2, G3, Shimano, Hope, Blade, Nano) , różnymi płynami (4, 5.1) i różnymi klockami (BBB, Fibrax, oryginalne) i nigdy mnie nie zawiodły. Jak dobrze odpowietrzyć to są żyletki. Ze swojej strony polecam, w tej cenie J5.

Napisano
Pokusił bym się o szukanie Juicy7 lub Formuli ORO.

Po ostatnich testach XT '09 i porównaniu do moich Juicy Carbon '08 mogę zdecydowanie stwierdzić, że XT to pomyłka i powinien leżeć bardziej w kierunku hampli budżetowych niż na półce średnia/wyższa.

Jeśli chodzi o polecanie to użytkuje JuicyCarbon od przeszło sezonu i to jest hampel rewelka. Jasno określony punkt stop dla klamki(tego brakuje XT), potężna siła i genialna modulacja. w listopadzie 2007 dałem za nówki JC 750zł w tym przesyłka więc warto zainteresować się niemieckim lub angielskim Ebay'em.

Pozdrawiam!

Marcin

Dozbierałem i kupiłem ORO K-24 - http://allegro.pl/item622394895_formula_or...biala_nowa.html

Jak myslicie - sprawdzą się ? Jeździ może ktoś na takich ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...