Skocz do zawartości

[Odblaski] Czy wpływają na opory jazdy?

Odblaski  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wp?ywaj? na opory jazdy?

• Tak
      6
    • Nie
      15

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pewien dylemat. Czy odblaski które mam zamontowane na mojej Konie Kuli na kołach wpływają na spowalnianie / opory ruchu podczas jazdy? Z fizyki wychodzi że tak ponieważ mam tylko po jednym odblasku na koło i siła dośrodkowa koła nie działa równomiernie, ponieważ ma ono w jednym miejscu trochę inną wagę. Pozdrawiam i czekam na wasze opinie :)

Napisano

rower to nie rakieta kosmiczna! opory oczywiscie istnieja. masa odblasku, jego moment bezwladnosci, opor powietrza na nim itd., ale sa one, jak to sie ladnie w fizyce nazywa, zaniedbywalnie male. praktycznie zerowe mowiac prosciej. a wplyw na wywazenie kola to juz w ogole wyglada na zart.

a propos, wentyl tez jest niesymetrycznie. usuniesz go, czy kupisz detke z dwoma, zeby ich oddzialywania wzajemnie sie rownowazyly :P

mam dla Ciebie nawet propozycje: jesli chcesz optymalizowac wywazenie to zamontuj odblask po przeciwnej stronie do wentyla :)

Napisano

jedyne co to odblask podnosi wage koła o te pare gram i ciut zesymetrowywuje wyważenie.

Na maratony zdejmuj jak walczysz o pudło, po miescie załóz dla bezpieczeństwa :)

Napisano

tja, nawet jak na maratonie walczysz o pudło to ci ten odblask nic nie da, no chyba że jakiś ołowiany jest...

zdejmij jak chcesz się lansować na turbo pro maszynie, zostaw jak Ci nie przeszkadza... i zacznij jeździć zamiast wymyślać problemy;)

Napisano

...pierwsza rzecz jaka zrobilem po zakupie roweru (Scott Scale 50) bylo odkrecenie odblasków... nie bylo to uwarunkowane wagą roweru ale zwyczajnym wygladem...

Ps. chyba troche naciagany temat ;)

Napisano

Na każde pytanie jest odpowiedź - zawsze możesz odblaski nakleić (są specjalne taśmy 3m na allegro często - obecnie tylko na szprychy, ale również kwadraciki o wymiarach ok. 6x6 cm).

Są lżejsze od zwykłych, równie skuteczne i zachowują aerodynamiczne właściwości roweru - przybierają kształt rur.

Pzdr

Napisano

jak to do zamknięcia? przecież są różne rodzaje swiatełek więc maja różne opory toczenia. trzeba to wyjasnić :002:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...