behemot1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisałem wcześniej posta odnośnie roweru dla grubasa. Podłączyłem się pod temat nie zwracając uwagi, że chodzi tam o bikea do 1200zł. Ja mam na rower około 2500 zł. Waga to 125 - 130 kg (waha się). Rower ma być mocny (chodzi o ramę) i ładny. Nie chcę żadnej Kony bo niewygodnie mi się śmiga. Podoba mi się rower Cube Analog Disc link: http://www.skiteam.pl/rower/cube/analog-disc/ głównie chodzi o ramę resztę osprzętu w miarę czasu można wymienić na lepszy. Nie chcę składaka bo się na tyle nie znam, a zresztą szkoda czasu ja chce już jeździć. Rower będzie głównie służył do jazdy po mieście 50%, 25% las i 25% inne. Czekam na propozycje i ewentualną ocenę Cuba którego link załączyłem.
Rulez Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 Rockrider 8.1 z duuużo lepszym pod twoją wagę amortyzatorem -Torą 302 i dużo lepszymi hamulcami - z Decathlona, w cenie 2499 zł na pewno dużo lepiej sobie poradzi niż ten Cube , a gwarancja na ramę 5 lat.
behemot1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Napisano 13 Kwietnia 2009 ok ale zachwalasz sprzęt bo lubisz tą markę czy czytałeś gdzieś, ze ma mocną ramę, może ktoś znajomy posiada??
Rulez Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 Ma gwarancję na ramę 5 lat - więc chyba nie jest słaba ... amortyzator XCM z Cube nie nadaje się dla osoby 120 kg. wagi ( i nie można go wymienić z czasem - bo on się nie nadaje od razu) , hamulce które tam są - też nie (bo są słabe już przy zakupie) ... nie ma chyba roweru lepiej wyposażonego niż Rockrider w tej cenie - to są fakty
Huhu Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 Najpierw napiszę o Cube. Po pierwsze rama nic szczególnego. Ciężka i dostosowana pod amorek 80mm gdzie standardem są 100mm. Amorek dodatkowo to pod twoją wagę totalnie nieporozumienie więc powinienes go wymienic na start (na pewno będzie za miękki), a 80 jest obecnie trudno kupic. Sam ważę ok 100kg i amorki suntoura pod tę wage się nie nadają. Są za miekkie i zbyt wiotkie. Wg mnie ow iele lepszym pomysłem będzie zakup tego rockridera, albo zakup jakiejs maszynki bardziej endurowatej typu http://www.zasada-rowery.pl/rowery_526.php i zakup do niej Tory 318/Race, lub bombowca.
behemot1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Napisano 13 Kwietnia 2009 wiec Cube odpada jeżeli chodzi o Decathlon Rockrider 8.1 to kupić nowego chyba mi się już nie uda. Haro to może coś z hydrauliką? Dla mnie najważniejszym czynnikiem jest mocna rama.
Rulez Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 Decathlony 8.1 właśnie powinny wchodzić do sklepów - więc chyba sie uda. Rama Decathlona ma gwarancję 5 lat - po takim czasie przeważnie kazdy rower się znudzi ... a jeśli nie, to przy twoim stylu jazdy i tak dłużej wytrzyma.
Huhu Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 Haro to może coś z hydrauliką? Jak mocna rama to Haro pasuje. Ale hydrauliki w tej cenie nie oczekuj. NIelubiana przez ciebie Kona ma model Hoss własnie dla duzych chłopców, jednak kosztuje min 300zł za roczniki poprzednie. Wg mnie dla ciebie pasowałby rower 29", ale tu muszisz te 3500zł liczyc minimalnie.
behemot1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Napisano 13 Kwietnia 2009 tyle kasy nie mam. a co powiecie o authorach i Hassach bo tylko takie sklepy są w mojej wsi.
Huhu Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 Marki Hass nie znam. A Author robi rowery dla kazdego. Na bank bedziesz musiał zmienic choc amorek. Wg mnie powinieneś skupic się na amerykańskich markach, bo tamtejszy odbiorca z zasady ma konkretny gabaryt. Poczytaj troche o geometrii roweru dowiesz się co na co wpływa i jak zmienia sposób jazdy. Wtedy będziesz mógł bezstresowo kupic rower przez internet.
behemot1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Napisano 13 Kwietnia 2009 zawsze kupuje przez neta po uprzednim przymierzeniu sie w sklepie. kurcze moze sie skusze na tego Haro.
Rulez Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 Haro + opcja natychmiastowej zmiany amora na Torę (ale konieczna jazda próbna , Haro też ma specyficzną geometrię)
Patriota Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 ale haro jest kaprawy słaby osprzet i ogólnie kupa czemu jego rama ma być akurat mocna i mocniejsza niż z autora?
Rulez Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 Powiedzmy szczerze - w tej cenie chyba nic nie przebije Rockridera.
behemot1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Napisano 13 Kwietnia 2009 czekam na dalszą dyskusję a osobiście w środę pojadę do warszawy i poprzymierzam się do Haro, KTM, Decatlona o ile znajdę bo nie mogę znaleźć modelu z 2009 roku. Oczywiście nadal czekam na info o jaka firma robi mocną ramę (nie kona) i najchętniej z tej firmy bym szukał. Rockrider mi się podoba ale proszę o pomoc w znalezieniu sklepu z modelem z roku 2009
Patriota Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 ale nieoszukujmy sie lepiej sprzedać tego XCR czy gile za 250 na alledrogo dołożyć te 150 i kupic używanego bomber do takiego roweru. bo wszystko wytrzyma kilka wycieczek miałem cape miałem XCR przerabiałem jakiś czas temu te bajki i żałuje że nie kupiłem czegoś używanego.
behemot1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Napisano 13 Kwietnia 2009 a co powiecie na KTM Tombstone http://www.allegro.pl/item605485062_raty_g..._enduro_fr.html
madek Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 jak lubisz przeplacac za marke to czemu nie. osprzet slabiutki i amor nadaje sie na wage max 75kg
behemot1 Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Napisano 14 Kwietnia 2009 zaznaczam, ze amortyzator można zmienić. chodzi mi o mocną ramę, która nie połamie się pod moim ciężarem, A KTM poprostu ładny jest.
Huhu Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Haro robi bardzo mocne ramy. Model Escape Sport to w zasadzie sprzę podchodzacy pod enduro.
Rulez Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Tylko,że geometria Haro podchodzi z lekka pod Konę (a to mu nie odpowiada - choć Kon jest wiele, więc nie wiemy geometria której nie pasuje) musiał by się na nim przejechać dla pewności. http://www.harobikes.com/mtb/geo11.html
Huhu Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 W zasadzie podchodzi pod kazdy przeciętny amerykański rower dla duzych chłopców, ale w zasadzie tylko tam takie budują. W Europie robi sie w zasadzie tylko sprzęt typowo cross-country dla osób ważących 70-85kg, bo taki jest przeciętny europejski rowerzysta.
behemot1 Napisano 15 Kwietnia 2009 Autor Napisano 15 Kwietnia 2009 nie pasuje mi geometria Kony Caldery model rok 2007. Dzis albo jutro przymierze się do tego Haro i napisze jak wrażenia. Dobry sposób myślenia amerykański rower dla amerykanów bo to duże ludzie są :-) ale taka prawda.
Huhu Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 A próbowałeś róznych kombinacji mostka/kierownicy. Sztyca z lub bez offsetu. Każda z tych rzeczy zmienia sposób w jaki się siedzi na rowerze.
Johnny88 Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Podłączę się pod temat. Znajomy szuka nowego rowerku, waży około 95 kg, budżet podobny. Poza Rockriderem myślałem jeszcze nad krossem A6 http://www.kross.pl/573-g517-k2181-level_a6_v-brake.html , budżet podobny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.