damian9310 Napisano 16 Marca 2009 Napisano 16 Marca 2009 Witam wszystkich serdecznie!! 1mam problem z moją przerzutką tylną jest to deorka w systemie mega9 kupiłem ja w sumie nie dawno ma zrobione jakieś może 3 tys. km, co niby nie powinno Stanowic problemu dla deore, ale zauważyłem ze ma luzy i to duże na kółeczkach same kółeczka nie maja startych zębów i korpus przerzutki nie ma żadnych luzów tylko te kółeczka mają luzy na boki a zwłaszcza te górne ma ok 2.5mm luzu a dolne, z jakies 1.2Mm i tu mam pytanko czy muszę wymieniać całą przerzutkę czy może tylko kółeczka a tez mnie denerwuje w tej przerzutce ze ma bardzo słabą sprężynę czy to normalne? 2 ostatnio pojawiły się sie dziwne zgrzyty w okolicach kasety wiec postanowiłem to sprawdzić i okazało się ze kaseta tez ma luzy, gdy wyciągnąłem koło to mogę nią poruszać w stronę szprych z jednej i drugiej strony czy to wina kasety i jej wymiana pomoże czy może piasta także jest do wymiany??
neverBF Napisano 16 Marca 2009 Napisano 16 Marca 2009 Z tego co wiem to górne kółeczko ma zawsze luz, ale nie dam głowy
damian9310 Napisano 16 Marca 2009 Autor Napisano 16 Marca 2009 aha ale az takie duzy wydaje mi sie ze wtedy nie ma jak wyregulowac bo ciagle sie przestawia ale moge sie mylic czekam na odpowiedzi kogos kto wie na 100% z góry dzięki!
Artro Napisano 16 Marca 2009 Napisano 16 Marca 2009 Ja mam z tylu LX i tez mam luzy na koleczkach obu. To normalne
damian9310 Napisano 16 Marca 2009 Autor Napisano 16 Marca 2009 aha czyli te luzy są normalne to bardzo dobrze mniejszy wydatek;) być moze były one juz jak była nowa ale wtedy musialem na nie nie zwrócić uwagi a teraz ostatnio przy zmianie przełorzen z np 2 na 3 albo 5 na 6 itd to łąncuch mi skakał nie było to pewne więc zacząłem szukać przyczyny i myślełem ze to to ale to jednak chyba luzy na kasecie i właśnie to moje pytanko czy wymianka samej kasety czy moze pisata także jest do wymiany?
Mod Team Pixon Napisano 16 Marca 2009 Mod Team Napisano 16 Marca 2009 Luzy na kółeczkach przerzutki to nie jest normalna sprawa. Rozumiem minimalne tak, ale tu już jest spore wychylenie co wpływa ujemnie na zmianę przełożeń. Tracisz sporo na precyzji. Kółka możesz kupi oddzielnie, koszt ok. 30 zł lub zamienniki za ok. 10 zł (nie polecam - kiepskiej jakości materiał) Jeżeli bardzo słabo napina ci przerzutka łańcuch to wymień ją na nową. Odnośnie luzu na kasecie, da się to zniwelować poprzez rozebranie bębenka i skasowanie tego luzu na nim. Jest to czynność pracochłonna, ponieważ musisz zdjąć koło, kasetę i dopiero możesz zabierać się za bębenek. Do wszystkich tych czynności będziesz potrzebował specjalnych narzędzi jak pewnie się domyślasz. Podstawa to klucz do kaset, bacik i do odkręcenia bębenka jest imbus 10 albo 12.
damian9310 Napisano 16 Marca 2009 Autor Napisano 16 Marca 2009 no to jednak wymienie tylko nie wiem czy same kółeczka czy cala przerzutke bo slyszalem ze wszyskie deorki maja wlasnie ta slaba sprezyne a na lepszą narzie kasy nie ma to chyba wymienie juz caly naped bo mam juz przód deore lx nowka korba deore ht2 tez nowa i jeszcze kupie lancuch i kasete deore i tylko sie zastanawiam nad przerzutka czy kupic czy zostawic
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.