Skocz do zawartości

[V-ki]artek vigorus-problem z regulacja

wawaking

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć wszystkim.mam problem z wyregulowaniem hamulców V (ramion/szczek?)jedne ramie mi bardzo słabo odbija i przez to kostki hamulcowe mi obcierają o obręcz.czy to oznacza wymianę ramion?myślę ze dobrze reguluje bo u znajomego regulowałem i jest wszystko ok.ramiona to jakieś Artek Vigorus.

Napisano

Pobaw się sprężyną która naciąga szczękę. Najprawdopodobniej masz jedną za mocno naciągniętą a drugą za słabo.

Sprężyna to taki drut który powoduje między innymi że szczęki odbijają po zwolnieniu klamki.

Napisano

Zazwyczaj można regulować naciąg sprężyny w przynajmniej jednym ramieniu.

Służy do tego mała śrubka umieszczona przy osi obrotu ramienia.

Tu masz dość prostą instrukcję http://turystyka.interia.pl/rower/porady/n...ake,888565,2416

Ale zanim weźmiesz się za regulacje, wyczep fajkę z zaczepu i sprawdź, czy oba ramiona poruszają się swobodnie. Jeżeli której będzie stawiać opór, to trzeba odkręcić szczękę i porządnie wyczyścić zawias, np benzyną i potem nasmarować.

Napisano

pęknięcia sprężyny przy jej podginaniu ręcznie nie ta śrubką

mam 2 pytanie czy jak by po wizycie w serwisie sie okazało ze lepiej wymienić ramiona to na co polecili byście wymienić?dodam ze mam klamki z manetkami(to ma chyba znaczenie)czy przy okazji wymienić pancerze?linki? bo klocki to widzę ze do wymiany.

Napisano

Możesz wziąć jakiekolwiek v-ki shimano. W tamtym roku kupowałem do starego roweru parę Deore, całkiem ładny wygląd, kosztowały niecałe 30zł (komplet na jedno koło). Pancerzy i linek nie musisz wymieniać, chyba że są stare, pozałamywane i ciężko chodzą. Jeśli linki chodzą w miarę ok, to wystaczy tylko że wykręcisz ją ze starej szczęki, zakręcisz do nowej (w międzyczasie wymieniając oczywiście same szczęki).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...