ernest Napisano 8 Stycznia 2009 Napisano 8 Stycznia 2009 witam!!!a więc jak w temacie widziałem na allegro hamulec tarczowy przód,i postanowiłem że go kupię i ten chłop co go sprzedaje to powiedział że do nniego adapter potrzebny nie jest,a ja znowu słyszałem od kumpla że adapter potrzebny do każdego hamulca tarczowego!!!A więc komu wierzyć???bardzo proszę was o pomoc!!!W załączniku zdjecie zacisku.. Z góry
bendus Napisano 8 Stycznia 2009 Napisano 8 Stycznia 2009 Zaciski z mocowaniem w standardzie IS (a ten na taki wygląda) można zamocowac do widelca z uchwytami IS bez żadnego adaptera. Jednak hamulce z najniższej półki (spod półki?) cenowej, spotykane w rowerach marketowych itp. (a tkim wydaje się być ten przedstawiany przez Ciebie zacisk), maja nieraz mocowania nieodpowiadające żadnym ogólnie przyjętym standardom i nieraz pasują tylko do tego roweru, z którym zostały nabyte. Tak ogólnie, to daruj sobie ten hamulec, bo ani on ładny, ani mocny.
accentinferno Napisano 8 Stycznia 2009 Napisano 8 Stycznia 2009 To co wyżej. Ten hamulec wygląda mi na marketowy, więc kup sobie lepiej jakieś v-ki np alivio chodzą bardzo dobrze dużo lepień niż ten pseudo hampel.
mudia Napisano 8 Stycznia 2009 Napisano 8 Stycznia 2009 True. Nie znam kwoty jaką chcesz przeznaczyć na hamulec, ale podejrzewam, że nie jest ona wysoka (wtedy brał byś jakieś hydrauliki). W takim wypadku polecam V-ki lub wręcz same klocki (najlepiej z wymiennymi wkładkami). Kilka tematów niżej jest mowa o wyborze wkładek do V-ek i zaręczam, że odpowiednie wkładki potrafią naprawdę uczynić cuda z hamulcami (wiem to z doświadczenia). Jeśli jednak koniecznie tarczówki są niezbędne, to polecam BB5/BB7 (dobra cena do jakości) lub hydrauliki, ale już są koszta. Wracając do adaptera, to wszystko zależy od hamulca. Np mocowanie PM (AVID) mocuje się do widelca z mocowaniem PM bez adaptera (mowa o tarczy 160), podczas gdy do widelca z mocowaniem IS lub tarczy innej niż 160 wymagany jest adapter. Niestety nie rozpoznaję tego modelu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.