Skocz do zawartości

[wyprawa] Ukraina-jaki przejścia graniczne?

kaktus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Planuje jakoś na wiosnę wyprawę na Ukrainę, a konkretnie począwszy od Lwowa przez Wołyń do Lublina. I mam pytanie odnośnie przejść granicznych, wstępnie planowałem przejechać przez przejście w Medyce do Lwowa (najbardziej mi pasuje), ale kolega mi mowił (przechodził przez nie pare lat temu) że jest tam masakra...No i zaczałem wnikac w ten temat i rzeczywiście z tego co ludzie piszą na necie, to jakieś ostre klimaty na tym przejsciu się dzieją lub działy (???), bo większość wpsiow pochodziło jeszcze zczasów gdy nie byliśmy w strefie szengen. Może ktoś się orientuje jaka jest teraz tam sytuacja z uwzględnieniem dla rowerzystów oczywiście, już się uspokoiło czy dalej taki sajgon? Niestety w necie są tylko jakies stare wpisy. Ewentualnie może polecacie jakieś inne sprawdzone przejścia od Medyki w górę?

Bedę wdzieczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam!

Napisano

Witam,

zdarzyło mi się jeździć do Lwowa na rowerze i powiem tak: będziesz miał trochę problemów, ale satysfakcja gwarantowana. Co do problemów na granicy, to tak się składa, że jechałem w miałem okazję jechać od Lublina w stronę Lwowa. Planowaliśmy przejechać w Hrebennem. Okazuje się, że przejazd przez przejście graniczne, które nie obsługuje ruchu pieszego (czyt. Hrebenne nie obsługuje) graniczy z cudem. Chodzi o to, jak nam to bardzo klarownie wyjaśniła ukraińska straż graniczna, że rower nie ma tablicy rejestracyjnej, którą należy wpisać w specjalny druk, dlatego nie można nim przejechać. Przejść też nie, bo ruch pieszy nie jest obsługiwany. W ten sposób koło się zamyka. Generalnie, kłócić się nie ma co, bo rozmowa generalnie nie należała do najprzyjemniejszych (w pewnym momencie doszło do sytuacji, w której kierownik zmiany chciał nam wlepić dość wysoki mandat za zaparkowanie rowerów na trawie obok drogi - niszczyliśmy tamtejszą florę:). Z podpowiedzi innych podróżnych (tych zmotoryzowanych) chodziło o łapówkę. Jako osoby z natury praworządne wybraliśmy drugą opcje, która dzięki pozytywnemu nastawieniu Kilku Ukraińców się pojawiła. Daliśmy kolesiowi kilka $ za przewiezienie nas z rowerami na pace samochodu dostawczego. Z tym być może nie będzie również w twoim przypadku problemów, bo Ukraińcy na masę jeżdżą do Polski po sprzęt AGD i kilka jeszcze innych artykułów, tak więc samochodów dostawczych stoi tam zawsze kilkaset.

Co do Medyki, raz przekraczałem rowerem i kilka ładnych razy pieszo. Zależy od pory dnia i sezonu, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo w przeciągu godziny granicę przekracza pewnie z tysiąc "mrówek", stanie w długich kolejkach gwarantowane. Za to jest prawie pewne, że granicę przekroczymy bez problemów, a przy okazji można dla zabicia czasu prowadzić obserwację socjologiczną nad pomysłowością w wynajdowaniu skrytek i innych patentów do chowania fajek i alkoholu.

Być może warto rozejrzeć się za jakimś mniejszym przejściem przejściem granicznym obsługującym ruch pieszy, ale w tej materii nie pomogę niestety.

Tak czy inaczej, nie można zapomnieć o wypełnieniu druku meldunkowego (trzeba wpisać adres, w którym będziemy stacjonować - my zawsze wpisywaliśmy Hotel Lwów we Lwowie, nigdy nie było problemu).

I jeszcze jedno, musisz się uzbroić w cierpliwość, bo jazda na rowerze po ukraińskich drogach to w mniejszym stopniu przyjemność, a w większym sport ekstremalny. Drogi, choć nie dziurawe, to zazwyczaj o fakturze gołoborza, a wyprzedzanie na trzeciego i jazda poboczem jest na porządku dziennym. Generalnie moc emocji.

Życzę powodzenia

Napisano

Dzięki za odpowiedź :)

Czyli generalnie sytuacja po wejściu do szengen się nie zmieniła...(?)Cóż to pozostaje mi tylko zaryzykować przez medykę...Jedyne czego się obawiam to tego że w ogóle się nie przepcham z rowerem przez ten ścisk, po zdjęciach wyglądało to ostro i z opowiadań moich znajomych, no i żeby mi nie ubyło coś z roweru po takiej przeprawie :) choć to raczej wątpliwe... Dziękli za opdpowiedź!

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...