Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] mała siła hamowania

vikingsurf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hamulec jak w temacie mam z przodu. To moja pierwsza tarczówka i wiem że tarcza mała a hamulec tylko mechaniczny. Wydaje mi się ,że ma gorszą siłę hamowania niż v-ka. Czy to możliwe? Czy może tarcza shimano nie dziala odpowiednio z klockami avida?

Napisano

Jak długo jeździsz z tą tarczówką? Każdy hamulec musi się dotrzeć, nawet przy montażu tarczy czy klocków tłuścimy je palcami, co powoduje, że na początku hamulec działa słabiej.

Napisano

Tak z doświadczenia użytkowania bb7:

- dokładnie przemyj tarcze i klocki, ja używam spirytusu salicylowego

- dużo ma tu do powiedzenia regulacja. Klocki powinny być ustawione na tyle blisko tarczy na tyle ile to możliwe, o tym, że linka musi być dobrze naciągnięta nie musze chyba przypominać.

- w mechanikach do działania hampla dużo mają do powiedzenia same klamki. Kiedyś miałem Alivio, teraz Avidy SD7 - różnica jest naprawde odczuwalna.

Mam nadzieje, że to coś pomoże :icon_wink:

Napisano

Przejechane ok 150km w terenie mocno pagórkowatym, większość w terenie. Klamki avid fr5, czyli chyba ok.

Montaż w serwisie. Oryginalna tarcza avida została zmieniona na shimano bo nie pasowało mocowanie. Odgłos przy hamowaniu jak tarcie metalu o metal.

Dzieki za wszystkie wskazówki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...