vikingsurf Napisano 23 Października 2008 Napisano 23 Października 2008 Hamulec jak w temacie mam z przodu. To moja pierwsza tarczówka i wiem że tarcza mała a hamulec tylko mechaniczny. Wydaje mi się ,że ma gorszą siłę hamowania niż v-ka. Czy to możliwe? Czy może tarcza shimano nie dziala odpowiednio z klockami avida?
cyklista Napisano 23 Października 2008 Napisano 23 Października 2008 Jak długo jeździsz z tą tarczówką? Każdy hamulec musi się dotrzeć, nawet przy montażu tarczy czy klocków tłuścimy je palcami, co powoduje, że na początku hamulec działa słabiej.
NeZ Napisano 23 Października 2008 Napisano 23 Października 2008 Tak z doświadczenia użytkowania bb7: - dokładnie przemyj tarcze i klocki, ja używam spirytusu salicylowego - dużo ma tu do powiedzenia regulacja. Klocki powinny być ustawione na tyle blisko tarczy na tyle ile to możliwe, o tym, że linka musi być dobrze naciągnięta nie musze chyba przypominać. - w mechanikach do działania hampla dużo mają do powiedzenia same klamki. Kiedyś miałem Alivio, teraz Avidy SD7 - różnica jest naprawde odczuwalna. Mam nadzieje, że to coś pomoże
vikingsurf Napisano 24 Października 2008 Autor Napisano 24 Października 2008 Przejechane ok 150km w terenie mocno pagórkowatym, większość w terenie. Klamki avid fr5, czyli chyba ok. Montaż w serwisie. Oryginalna tarcza avida została zmieniona na shimano bo nie pasowało mocowanie. Odgłos przy hamowaniu jak tarcie metalu o metal. Dzieki za wszystkie wskazówki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.