nigga91 Napisano 8 Października 2008 Napisano 8 Października 2008 jeździłem na krossie od września, aż w koncu stało sie to co przewidywałem od poczatku...rama złapała luzy i to dosc konkretne. Z tego co wyczytałem na innych forach wystarczy dokrecic sruby na wahaczu i jest git. u mnie niestety całe to ustrojstwo sie chyba zapiekło. Poluzowałem te śruby "zaciskajace" tylny wahacz na tulei i odkreciłem ta duza śrube z jednej strony...teoretycznie cała tuleja powinna wyjsc z drugiej , ale u mnie ani drgnie. probowałem delikatnie wybic ja młotkiem. Ten wybitnie przemyslany zabieg pogorszył chyba cała sprawe bo pukajac nie wybiłem sworznia tylko cały ten pakiet zaczał mi wyłazic bokiem z ramy (razem z łozyskami). Teraz mam dylemat, czy wyprasowac całosc (ojciec ma warsztat) i wytoczyc samemu nowe mocowanie i dopasowac łozyska, czy znaleźć gdzies gotowca. Byłbym bardzo wdzieczny gdyby ktos dał mi namiary na ową część, albo po prostu narysował mi schemat całej tej maszynerii. z góry dzieki od września 2007 oczywiscie
ender Napisano 9 Października 2008 Napisano 9 Października 2008 a gwary nie ma? po co to sam rozkrecales?
NorieL Napisano 9 Października 2008 Napisano 9 Października 2008 Nie przesadzaj, w konstrukcja zawieszenia tego roweru jest prosta jak budowa cepa, pozatym smiesza mnie ludzie ktorzy z byle ######a jada do serwisu. nigga91 schematu nie potrzeba, na rurze dolnej po dwoch stronach masz gniazda na lozysko. W gniazdach tych siedzi owe lozysko. Prze to przechodzi owe tuleja na ktora montujesz wahacz i to wszystko, nazywanie tego mechanizmu maszyneria to gruba przesada:). Jezeli tulej zapiekla Ci sie sie na lozyskach, popsikaj to jakims odrdzewiaczem i ja wybij. Ja bym zrobil to tak: W jakiejs grubszej desce wywierc dziure o srednicy tulei. Poloz rame na desce tak by tuleja znalazla sie w miejscu dziury w desce. Od gory, przez jakis drewniany kolek , mlotkiem, sprobuj ja wybic.
nigga91 Napisano 9 Października 2008 Autor Napisano 9 Października 2008 Noriel dzieki za rade! ta tuleja jest po prostu wprasowana w te łozyska czy jak? Bo jakos musi sie sie trzymac na boki? z co do gwary, to jej nie mam, a nawet jakbym miał to nic by mi to ine dało bo w tym rowerze z seryjnego signa zostala tylko rama kola i siodelko ;D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.