kryvan Napisano 24 Września 2008 Napisano 24 Września 2008 Hej, na przyszłe wakacje planuję wyprawę rowerową- objazdówkę po Europie. W planie w ciągu niecałych 3 miesięcy mam zamiar przejechać około 12-15tys km, około 25krajów. Powoli rozglądam się za partnerem. Najlepiej z jakimś doświadczeniem. Sam mam dopiero 20lat ale doświadczenia mi nie brakuje. Planowany dystans dzienny to około 2stówek+. Sprzecior to cross i przyczepka, ew sakwy. Chętnie wysłucham sugestii i rad dotyczących takiego przedsięwzięcia. Pozdrawiam Jest szansa na znalezienie cząstkowego sponsora na takie coś?
Mod Team Pixon Napisano 24 Września 2008 Mod Team Napisano 24 Września 2008 Jak sobie wyobrażasz tą wycieczkę. Dzień w dzień będziesz robić te ponad 200 km ? Czy to będzie jazda żeby coś zwiedzić, czy jazda żeby przejechać. Pytam się z ciekawości. Bo 15 000 km w 3 miesiące to już jest naprawdę co jechać. A 200 km dzień po dniu to zakrawa o powolne wykończenie organizmu. Takie, że po dwóch tygodniach nie będzie siły, żeby kręcić pedałami.
kryvan Napisano 24 Września 2008 Autor Napisano 24 Września 2008 Wycieczka z akcentem na pedałowanie, ale zwiedzanie też będzie. W planie kilka ciekawych miejsc m.in. Santiago, Lourdes, Fatima.... będzie akcent pielgrzymkowy.. bardziej byłbym skłonny ku 12000km. Chcę zahaczyć o Polskę, Białoruś?, Litwę, Estonię, Obwód Kal, Niemcy, Lichtenstein, Luksemburg, Holandię, Belgię, Francję, Szwajcarię, Hiszpanię, Portugalię, Andorę, Monako, Włochy, Watykan, San Marino, Słowenię, Chorwację Słowenię, Austrię, Węgry, Słowację i Czechy. Dotychczas nie miałem do czynienia z tak dużym dystansem, na rowerze najdalej to tylko Wilno 1200km czy Balaton 600km. Zrobiłem pieszo Santiago 900km i Rzym 1600km więc jakąś świadomość trudów mam. 200km na załadowanym rowerze to około 8-9godzin pedałowania dziennie. Jest rok na przygotowania. Będzie ciężko ale 'Impossible is nothing'. Podstawa to ruszyć z domu, później jest tylko z górki.
IVANVII Napisano 24 Września 2008 Napisano 24 Września 2008 Dużo dobrych rad znajdziesz w temacie : wyprawy Francja 2009
QWEY564 Napisano 24 Września 2008 Napisano 24 Września 2008 Ja tylko dorzucę że jeśli chcesz przejechać przez obw. Kaliningradzki(bo Białoruś jest prawie "nieosiągalna") to już teraz powinieneś zacząć przekopywanie się przez papierki, podania, prośby o wydanie wiz itp... i boję się że nawet teraz może być na to za późno... często czytałem w relacjach z wypraw o tym jak podróżujący musieli koczować na granicach i później zmieniać trasę, korzystać z kolei itp... Rosija(zwłaszcza Obwód) i Białoruś nie są przyjazne turystom... poczytaj relacje z wypraw dookoła Bałtyku(na Nordkapp) :/ Jak na Twój wiek to doświadczenie masz imponujące -te piesze pielgrzymki..
Shogun Napisano 27 Września 2008 Napisano 27 Września 2008 Niedawno (21.09.2008) w teleexpresie (do obejrzenia w itvp.pl) mówili o 2 śmiałkach z Kluczborka, którzy objechali Europę (15 tys. km) w 5 miesięcy, niestety nie znalazłem w internecie więcej informacji na ten temat, może Wy macie jakieś namiary? Co do dystansu to 12 tys. w 3 miechy jest jak najbardziej do zrobienia, a nawet nieco więcej. 15 to już jednak dość sporo i trzeba mieć końskie zdrowie żeby podołać.
Toosh Napisano 26 Grudnia 2008 Napisano 26 Grudnia 2008 Ja tylko dorzucę że jeśli chcesz przejechać przez obw. Kaliningradzki(bo Białoruś jest prawie "nieosiągalna") to już teraz powinieneś zacząć przekopywanie się przez papierki, podania, prośby o wydanie wiz itp. Na stronie ambasady Federacji Rosyjskiej jest napisane, że czas wydania wizy to 7 dni. Ambasada jest w Warszawie, nie wiem czy trzeba zjawić się tam osobiście, ale wczoraj chyba czytałem, że może załatwić to osoba trzecia. Rosija(zwłaszcza Obwód) i Białoruś nie są przyjazne turystom... To właśnie Obwód jest bardziej przyjazny od 'reszty Rosji'. Nawet już przy samym załatwianiu wiz turystycznych- do Obwodu wiza na rok jest bezpłatna, nie potrzeba zaproszenia nikogo z wewnątrz, a do 'reszty Rosji' rozpatrzenie i wydanie wniosku wydania wizy to 35 euro, zaproszenie potrzebne. Problemem może być przejazd przez granicę, pieszo-rowerowy jest tylko w Gołdapii, w innych miejscach trzeba kombinować z ciężarówkami, busami, autokarami- podobno chętnie zabierają. poczytaj relacje z wypraw dookoła Bałtyku(na Nordkapp) :/ Linki? Tu trochę linków/info, które zebrałem: http://docs.google.com/View?docid=dc53wvzr_0fh788bdk
Pawel90 Napisano 27 Grudnia 2008 Napisano 27 Grudnia 2008 Niedawno (21.09.2008) w teleexpresie (do obejrzenia w itvp.pl) mówili o 2 śmiałkach z Kluczborka, którzy objechali Europę (15 tys. km) w 5 miesięcy, niestety nie znalazłem w internecie więcej informacji na ten temat, może Wy macie jakieś namiary? Reportaż o tych śmiałkach był w magazynie Rowertour, jak chcesz to mogę Ci przesłać skana albo coś Powodzenia na trasie, bo dla mnie takie coś jak na razie jest nieosiągalne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.