Skocz do zawartości

[wyprawa] Trip de Europa

kryvan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, na przyszłe wakacje planuję wyprawę rowerową- objazdówkę po Europie. W planie w ciągu niecałych 3 miesięcy mam zamiar przejechać około 12-15tys km, około 25krajów. Powoli rozglądam się za partnerem. Najlepiej z jakimś doświadczeniem. Sam mam dopiero 20lat ale doświadczenia mi nie brakuje. Planowany dystans dzienny to około 2stówek+. Sprzecior to cross i przyczepka, ew sakwy. Chętnie wysłucham sugestii i rad dotyczących takiego przedsięwzięcia. Pozdrawiam

Jest szansa na znalezienie cząstkowego sponsora na takie coś?

• Mod Team
Napisano

Jak sobie wyobrażasz tą wycieczkę. Dzień w dzień będziesz robić te ponad 200 km ? Czy to będzie jazda żeby coś zwiedzić, czy jazda żeby przejechać. Pytam się z ciekawości. Bo 15 000 km w 3 miesiące to już jest naprawdę co jechać. A 200 km dzień po dniu to zakrawa o powolne wykończenie organizmu. Takie, że po dwóch tygodniach nie będzie siły, żeby kręcić pedałami.

Napisano

Wycieczka z akcentem na pedałowanie, ale zwiedzanie też będzie. W planie kilka ciekawych miejsc m.in. Santiago, Lourdes, Fatima.... będzie akcent pielgrzymkowy.. bardziej byłbym skłonny ku 12000km. Chcę zahaczyć o Polskę, Białoruś?, Litwę, Estonię, Obwód Kal, Niemcy, Lichtenstein, Luksemburg, Holandię, Belgię, Francję, Szwajcarię, Hiszpanię, Portugalię, Andorę, Monako, Włochy, Watykan, San Marino, Słowenię, Chorwację Słowenię, Austrię, Węgry, Słowację i Czechy. Dotychczas nie miałem do czynienia z tak dużym dystansem, na rowerze najdalej to tylko Wilno 1200km czy Balaton 600km. Zrobiłem pieszo Santiago 900km i Rzym 1600km więc jakąś świadomość trudów mam. 200km na załadowanym rowerze to około 8-9godzin pedałowania dziennie. Jest rok na przygotowania. Będzie ciężko ale 'Impossible is nothing'. Podstawa to ruszyć z domu, później jest tylko z górki.

Napisano

Ja tylko dorzucę że jeśli chcesz przejechać przez obw. Kaliningradzki(bo Białoruś jest prawie "nieosiągalna") to już teraz powinieneś zacząć przekopywanie się przez papierki, podania, prośby o wydanie wiz itp... i boję się że nawet teraz może być na to za późno... często czytałem w relacjach z wypraw o tym jak podróżujący musieli koczować na granicach i później zmieniać trasę, korzystać z kolei itp...

Rosija(zwłaszcza Obwód) i Białoruś nie są przyjazne turystom... poczytaj relacje z wypraw dookoła Bałtyku(na Nordkapp) :/

Jak na Twój wiek to doświadczenie masz imponujące -te piesze pielgrzymki..

Napisano

Niedawno (21.09.2008) w teleexpresie (do obejrzenia w itvp.pl) mówili o 2 śmiałkach z Kluczborka, którzy objechali Europę (15 tys. km) w 5 miesięcy, niestety nie znalazłem w internecie więcej informacji na ten temat, może Wy macie jakieś namiary?

Co do dystansu to 12 tys. w 3 miechy jest jak najbardziej do zrobienia, a nawet nieco więcej. 15 to już jednak dość sporo i trzeba mieć końskie zdrowie żeby podołać.

• 2 miesiące temu...
Napisano
Ja tylko dorzucę że jeśli chcesz przejechać przez obw. Kaliningradzki(bo Białoruś jest prawie "nieosiągalna") to już teraz powinieneś zacząć przekopywanie się przez papierki, podania, prośby o wydanie wiz itp.

Na stronie ambasady Federacji Rosyjskiej jest napisane, że czas wydania wizy to 7 dni. Ambasada jest w Warszawie, nie wiem czy trzeba zjawić się tam osobiście, ale wczoraj chyba czytałem, że może załatwić to osoba trzecia.

Rosija(zwłaszcza Obwód) i Białoruś nie są przyjazne turystom...

To właśnie Obwód jest bardziej przyjazny od 'reszty Rosji'. Nawet już przy samym załatwianiu wiz turystycznych- do Obwodu wiza na rok jest bezpłatna, nie potrzeba zaproszenia nikogo z wewnątrz, a do 'reszty Rosji' rozpatrzenie i wydanie wniosku wydania wizy to 35 euro, zaproszenie potrzebne.

Problemem może być przejazd przez granicę, pieszo-rowerowy jest tylko w Gołdapii, w innych miejscach trzeba kombinować z ciężarówkami, busami, autokarami- podobno chętnie zabierają.

poczytaj relacje z wypraw dookoła Bałtyku(na Nordkapp) :/

Linki?

Tu trochę linków/info, które zebrałem:

http://docs.google.com/View?docid=dc53wvzr_0fh788bdk

Napisano
Niedawno (21.09.2008) w teleexpresie (do obejrzenia w itvp.pl) mówili o 2 śmiałkach z Kluczborka, którzy objechali Europę (15 tys. km) w 5 miesięcy, niestety nie znalazłem w internecie więcej informacji na ten temat, może Wy macie jakieś namiary?

Reportaż o tych śmiałkach był w magazynie Rowertour, jak chcesz to mogę Ci przesłać skana albo coś:mellow:

Powodzenia na trasie, bo dla mnie takie coś jak na razie jest nieosiągalne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...