Skocz do zawartości

[rama] stalowa rama do mtb?

BeskidzkiAniol

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Dotychczas nigdy w zyciu nie spalmilem sie posiadaniem lub uzyciem dluzszym niz przejazdzka zapoznawcza ramy innej niz ze stali. Szosa-ostre z Reynoldsa 531 - Cro-Mo przebujalem sie w JuKeju juz dwa sezony, teraz leci trzeci. Warto od srodka spryskac rame nawet WD 40 lub innym srodkiem penetrujaco-odwadniajacym. Zawarty tam teflon czy inne dranstwo takze daje rade.

Stalowego goralca (On-One Inbred Cro-Mo DN6) jeszcze nie traktowalem zadnym wynalazkiem ale w sumie niezwykle malo nim jezdze i soli to on nie widzial chyba nigdy (oprocz solniczki na stole kuchennym). Ale taz na pewno potraktuje go predzej czy pozniej jakims oleum

Only steel is real!!!

OSTRO!

I.

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Witam,

Chciałem delikatnie odświeżyć temat konserwacji ramy stalowej. Ano moja ukochana GT Karakoram nabawiła się kilku ubytków. Mianowicie w kilku miejscach przetarcia od pancerzy linek (nie wszędzie to zauważyłem i nie wszędzie zakleiłem za wczasu taśmą izolacyjną...). No i pojawiły się w tych miejscach rdzawe naloty - zazwyczaj wystarczył preparat typu WD-40 i szorowanie twardą szczotką.

Jednak pojawia się kilka pytań:

- czy miejsca narażone zaklejacie też jakąś taśmą? czym zakleić rurę prowadzącą od suportu do haka przerzutki - jakimś zaklejaczem profesjonalnym, czy po prostu jakąś dętką i zrobić, żeby ładnie wyglądało? ;) obecnie mam to zaklejone od góry oryginalną zaklejką GT, ale najwyraźniej za mało jej bo w kilku miejscach tuż obok niestety rama się przetarła (głównie obok korby)

- jak już zdarzą się przetarcia to czym je zamalować? chodzi mi o jakiś preparat, który będzie w odpowiednim kolorze (w tym przypadku czarnym) i będzie sprawował funkcję ochronną dla stali przed wodą..

- czy po wygięciu haka przerzutki (zdarzyło się) polecacie profilaktycznie wymalować go po klepaniu młotkiem..? w sumie może być to pytanie retoryczne - są odpryski, to chyba lepiej wymalować...

dzięki z góry za odpowiedzi ;)

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Witam,

Chciałbym odświeżyć temat ram Cr-Mo. Można to to jeszcze gdzieś zakupić, po w miarę przystępnych cenach (do 600-700PLN). Poluje od jakiegoś czasu na allegro, ale z miernym rezultatem. Interesują mnie ramy o rozmiarze około 17" (mój wzrost 172cm).

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisano

Co jakiś czas przeglądam oferty i zdarzają się ;) Cierpliwości. Wyszukaj sobie na różne sposoby na Allegro (wpisując: cr-mo, cromo, crmo - różnie to ludzie piszą) i w wynikach wyszukiwania poszukaj sobie linka do RSSów z tychże wyników właśnie.. a dalej to już w jakiś czytnik i co rano masz do śniadania świeżutki raport z placu boju ;) Ja w ten sposób na Allegr naprawdę wiele ciekawych rzeczy trafiam :)

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. Chyba warto skorzystać z Twojej rady, bo do tej pory przeszukiwałem allegro konwencjonalnie, a to ani wygodne, ani skuteczne ;)

Rozumiem, że poza Allegro nic takiego nie znajdę?

Napisano

Możesz szukać po komisach - mi by się jednak nie chciało jeździć regularnie po komisach i pytać... chyba, że jakaś inna forma kontaktu ;)

Ja ramy szukałem dość krótko - z miesiąc. Zresztą powyżej w wątku masz moje posty z okresu gdy byłem "na kupnie". Jak widzisz perełka się trafiła, która do tej pory budzi zachwyt (notabene dokupiłem dziś do niej Shark Fina - totalny oldschool ;) ).

Napisano

Oczywiście czytałem i gratuluję ;) Jak widać na Twoim przykładzie, cierpliwość i konsekwencja popłaca.

Komisy raczej odpadają, póki co ograniczę się do Allegro. Dzięki za pomoc.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...