Skocz do zawartości

[rama] Orbea Lanza czy Trek 8500?

nood

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od jakiegoś czasu poszukuje ramy do XC i spośród różnych marek wybór raczej zawęził się do dwóch tak jak w temacie czyli Orbea Lanza i Trek 2008, obydwie ramki nowe z, jak to producent określa - wieczystą gwarancją, cena za jaką moge dostać obie jest praktycznie identyczna i obydwie mi sie podobają dlatego chciałbym zaczerpnąć opini użytkowników tych ram, a jak nie to ktoś widział ktoś słyszał :) z tego co widac na pierwszy rzut oka orbea jest prawie 200g lżejsza (20" orbea, 19,5" Trek), ale Trek 8500 ponoć słynie z tego że jest niesamowicie sztywny, pomóżcie podjąć decyzje ;)

pozdrawiam

Napisano

preferencje mam takie że jeżdże XC lajtowe ale zamierzam poświęcić dużo więcej czasu na jakieś poważniejsze wypady, głównie lekki teren, lasy itp do tej pory miałem rame Giant Rincon 21" i postanowilem sie przesiąść na coś mniejszego z troche bardziej sportową sylwetką, nie jeździłem na żadnym z tych rowerów bo nie bardzo mam dostęp do rowerów na tych ramach u siebie, a jezeli w sklepie zostanie mi takowy udostępniony to ciężko będzie mi mimo wszystko podjąć decyzję po kilku metrach przejechanych po parkingu

Napisano
postanowilem sie przesiąść na coś mniejszego z troche bardziej sportową sylwetką,

Mniejszego to pojęcie w tym wypadku względne , pomimo, że ramy mają krótsze rury podsiodłowe , to jednak obydwie (Trek i Orbea) są znacznie dłuższe niż Giant, dzięki temu mają nizszy przekrok a pozycję faktycznie dużo bardziej sportową.

A różnica jest niestety spora, Rama treka jest dłuższa niż Orbei aż o 15 mm , ma dużo większy rozstaw kół , w związku z tym jest mniej zwrotny, za to łatwiej będzie nim podjeżdżać i zjeżdżać ( różnicę między orbeą i Trekiem widać nawet po krótkiej jeździe na parkingu ;) )

Napisano

Witaj

MIałe okazję jezdić na treku model 8900 z 07 r., ale to to samo co 8500 z 08 r. i powiem Ci, że sztywość niesamowita a co za tym idzie wszystkie nierówności itp. czuć po plecach. Na Orbei nie miałem okazji jezdzić, ale trek mnie urzekł sztywnością i geometrią więc jesli bede zmieniał ramkę to tylko TREK :wallbash:)

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...