Gilu Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Zastanawiam się nad kupnem takiego roweru, ale nie jestem w stanie znaleźć zbyt wielu opinii o firmie, ich rowerach. Czy taki rower sprawdzi się w FR i/lub DH? Czy ktoś ma wyrobione zdanie o marce, miał kontakt z innymi modelami? Sprawność, awaryjność? Osprzęt ogólnie: -Marzocchi 55 R 160mm -Damper Fox DHX 3.0 air -Avid Juicy 3 185mm -Napęd Shimano Saint/Sram X7 Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Janisław Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Wiele nie znajdziesz, bo marka jest słabo znana w Europie, co innego US. 6 point x jest raczej ukierunkowana na AM, do downhilu albo FR przeznaczone są potężniejsze serie od IH, takie jak 7 point czy Sunday. Krótki opis 6.6 masz np. tutaj: http://www.feedthehabit.com/mountain-bikin...in-bike-review/ Odnośnie samej marki - bardzo dobra i uznana, do tego jeden z najlepszych systemów zawieszenia DW-Link. Z innym modelem - MKIII - będę miał do czynienia dopiero za jakiś tydzień-dwa. W ubiegły piątek zamówiłem i właśnie czekam na dostawę...
Gilu Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Napisano 6 Sierpnia 2008 Gdybyś miał już jakieś wieści o MKIII to chętnie poczytam, napisz jak dojdzie
tobo Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 6 pointy to rowery ciezszego kalibru. jesli uprawiasz turystyke nawet z dawką grawitacji to raczej lepiej mk III, waga 6pointa skutecznie uprzykrzy ci zycie na podjazdach. mam rower z dw linkiem i zawieszenie mimo zapewnien producenta - kopie - korba cofa. nie jest to jednak wyczuwalne w trakcie jazdy. zawieszenie pracuje bardzo przyjemnie, jest czule i daje duze poczucie bezpieczenstwa
DAMIAN24 Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 osprzęt typowo do DH/FR(saint przecież), ale cały rowerek raczej do lekkiego FR i AM bez zachamowań
tobo Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 do fr i enduro jeszcze ewentualnie - do am za ciezki
DAMIAN24 Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 etam... jak ma krzepe w nogach to i do AM. pozatym tobo pisałeś kiedyś że Giant Reign 2 jest ciężki w seryjnej specyfikacji, jak dla mnie niecałe 14kg to całkiem niezły wynik
MikiBiker Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Też myślę o tym rowerze. Czy nie wiecie, czy na 2009 rok będą jakieś zmiany w ramie?
Gilu Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Napisano 6 Sierpnia 2008 A tak już trochę btw, to nie znacie może jakichś modeli podobnych/porównywalnych rowerków w podobnym przedziale cenowym?
DAMIAN24 Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 a ile wogóle ten rowerek kosztuje? ale jak szukasz lekkiego rowerku do FR i DH to polecam Giant Reign X i Scott Ransom, które nadają się też do enduro i AM
tobo Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 reign x to moze w wesji x0 jest jeszcze wagowo ewentualnie do strawienia ale i tak jest wielkim cięzkim klockiem. jazda na nim zalatuje bardziej fr niz czymkolwiek innym - jesli rower ma byc uniwersalny to raczej reign bez x. krzepa w nogach... przetestowalem na sobie jazde (z podjazdami i zjazdami) rowerem-czołgiem o wadze 18,17,16 i 14 kilogramow i rowerem am o skoku praktycznie tym samym ale o wadze 12 kilo. to nie jest jakas tam roznica - to jest wielka roznica. nie wsiadlbym juz ponownie na ciezszy rower - gdybym mial zrobic cos by znosil ciezsze tortury to i tak postaralbym sie nie dolozyc wiecej niz kilo,dwa. oczywiscie najwazniejszy jest styl jazdy: ale jesli jest to po prostu jazda w terenie ale bez grawitowania to zdecydowanie odradzam kupowanie kowadła. zamiast 6pointa lepiej wtedy mk III - brak dwoch cm skoku zniweluje dobra praca zawieszenia.
Janisław Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 a ile wogóle ten rowerek kosztuje? Zależy gdzie chcesz kupić, w US rocznik 2008 to 1799$, czyli jakieś 3600zł. W Europie najtaniej znalazłem za 1999 GBP, a więc już ponad 8000 zł :/
Kubus18 Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Jakieś 3600 zł plus masa podatków czyli w sumie +30% w optymistycznym wariancie. Do tego wysyłka i wychodzi już 5 Ale i tak się opłaca. Pozdrawiam
Gilu Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Napisano 7 Sierpnia 2008 w sumie wcale nie wychodzi kwota aż 5k, zależy jeszcze w jaki sposób się to ściąga;) ale cena jest wszędzie około dwukrotnie niższa niż gdziekolwiek w europie. janisław ile dałeś w sumie za MK III ze stanów?
DAMIAN24 Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 reign x waży 14,62 kg, czyli jest lekki jak na swoją grupe DH i FR, inne takie rowerki ważą około 18kg. A i Reign X2 w stanach kosztuje 2100$
MikiBiker Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 Co do ramy na 2009 rok chyba nic nie wiadomo. Myślicie że będą jakieś zmiany? Warto poczekać? Co do przeznaczenia roweru - sugeruje to chyba też napinacz i 2 blaty - raczej nie AM, ale enduro - freeride. F. HUB ALLOY SEALED BEARING, 110MM X 20MM THRU AXLE, 32H R. HUB ALLOY SEALED BEARING, 150MM X 12MM THRU AXLE, 32H A to piasty z Iron Horse'a 6point4 i 6point6. Czy ktoś je zna? Moglibyście podać linka do strony producenta lub sklepu z nimi? Ja nic o nich nie znalazlem.
tobo Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 reign x waży 14,62 kg, czyli jest lekki jak na swoją grupe DH i FR, inne takie rowerki ważą około 18kg. A i Reign X2 w stanach kosztuje 2100$ postawiłbym raczej na wegę 15,5-16 kilo.
Janisław Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 janisław ile dałeś w sumie za MK III ze stanów? Jak na razie ciut ponad 1700USD (1499$ rower plus 260$ przesyłka lotnicza) Jak rower będzie już w PL to jeszcze dojdzie do tego jakieś cło i podatek, ale o tym napiszę więcej już po uregulowaniu należności... Co do piast w 6.x: w roczniku 2007 były to KK RIVAL GTH5 produkowane przez King Kong Machinery, sztywne ośki przód i tył. Dla rocznika 2008 nie udało mi się znaleźć żadnych informacji, ale prawdopodobnie pozostały te same...
MikiBiker Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 Piasty zmienily się na te które podalem. Wie ktoś coś o nich?
Janisław Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 To co podałeś to tylko opis - "piasta aluminiowa, uszczelniana, oś 20x110 mm, 32 otwory" Pasuje też do tych zeszłorocznych... Jak podasz producenta i oznaczenie możemy pomyśleć o zdobywaniu informacji na ich temat.
tobo Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 To co podałeś to tylko opis - "piasta aluminiowa, uszczelniana, oś 20x110 mm, 32 otwory"Pasuje też do tych zeszłorocznych... Jak podasz producenta i oznaczenie możemy pomyśleć o zdobywaniu informacji na ich temat. problem w tym ze na stronie producenta przy dwoch modelach ktore obejrzalem nie ma podanego niczego wiecej niz to co podal autor tematu.
Janisław Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 No i na podstawie tego za wiele nie wywnioskujemy W 6.6 z 2007 pojawiały się też WTB LaserDisc: http://www.wtb.com/products/wheels/hubs/laserdiscsuperduty/ Najlepiej jednak zapytać producenta co pakuje do nowych rowerów.
tobo Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 skoro tak piszą to pewnikiem nie są zbyt dumni z tego co oferują
Gilu Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Napisano 7 Sierpnia 2008 http://www.ironhorsebikes.com/bikes/6point/6point4.php# tutaj znajdziecie pełen opis osprzętu gdyby ktoś był zainteresowany. Z piatsami to rzeczywiście ciekawa sprawa, bo jak patrzyłem to w większości modeli nie jest napisane nic więcej ponad to co już napisaliście. Ale wysłałem zapytanie do dystrybutora, może dowiemy się czegoś więcej.
adass Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 ja swojego MKIII mam juz pare tygodni. piasty sa no-name ale przy tej cenie calego roweru to mnie w sumie ..... najwyzej zmienie na DT . MKIII jest sporo lzejszy od 6piont ale i ma mniejszy skok,ktorego i tak jeszcze nie bylem w stanie wykorzystac kopania po korbach nie zauwazylem,wiec jesli jest to niewyczuwalne,ale zdecydowanie brakuje mi amora z blokada skoku bo niby tylko 130 z przodu ale jednak czasem przeszkadza . zawieszenie jest bardzo komfortowe i mocno zalezne od ustawienia sagu.na mtbr goscie pisza ze maja ustawione 35% ale u mnie powoduje to dobijanie tylu o chorobie morskiej nie wspominajac wiec aktualnie mam 30% i jest ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.