Skocz do zawartości

[opona] Continental - który model wybrać - opinie

Koc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem uniwersalnej opony do jazdy po asfalcie, drogach i lekkim terenie, o niskich oporach toczenia. W zasadzie najbardziej odpowiada mi opona Continental Escape.

Najbardziej podobna do niej to Explorer, jednakże cena jest dosyć wysoka, a Continental ma w ofercie kilka nowych ciekawych modeli. Mountain King mimo niskiej masy toczy się jednak trochę gorzej niż Escape, no i jest to opona bardziej wyspecjalizowana.

Prosiłbym o opinie na temat opon Speed King i Race King, a także Twister. Najlepiej w porównaniu do wcześniej wspomnianych modeli.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano
Witam,

Zastanawiam się nad zakupem uniwersalnej opony do jazdy po asfalcie, drogach i lekkim terenie, o niskich oporach toczenia. W zasadzie najbardziej odpowiada mi opona Continental Escape.

Najbardziej podobna do niej to Explorer, jednakże cena jest dosyć wysoka, a Continental ma w ofercie kilka nowych ciekawych modeli. Mountain King mimo niskiej masy toczy się jednak trochę gorzej niż Escape, no i jest to opona bardziej wyspecjalizowana.

Prosiłbym o opinie na temat opon Speed King i Race King, a także Twister. Najlepiej w porównaniu do wcześniej wspomnianych modeli.

Z góry dzięki za pomoc.

musi być Continental ?

pod tym adresem http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...t=0&start=0 już toczy-ła się mała dyskusja o opończach do jazdy po podobnych do Ciebie opisywancych podłożach.

pozdr,

Napisano

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Czytałem wymienione tematy. Mam MK, ale szkoda mi ich do jazdy w okolicach Warszawy. W tej chwili mam założone: stary Escape z tyłu, a z przodu został MK, bo akurat nie mam sensownej alternatywy. No i dochodzę do wniosku, że to nie jest zły układ. MK nieporównywalnie lepiej skręcają (naprawdę rewelacyjnie), a jako kierunkowa nie będzie się tak szybko zużywać.

musi być Continental ?

Akurat bardzo mi odpowiadały opony tej firmy na których jeździłem i nie mam motywacji do szukania innych.

Ta opona Continental powinna idealnie spełnić twoje oczekiwania - sprawdzone :

http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...skid=1&l=pl

A jak ta opona skręca? Używasz no obydwu kołach? Czy masz porównanie do jakeigoś innego Continentala?

Napisano

Używam na obydwu kołach ,bardzo lekko się toczą, na asfalcie czy w lekkim terenie maja bardzo dobrą przyczepność ...

Mam porównanie do Speed Kinga - duuuża różnica na plus ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...