Skocz do zawartości

[hamulec] Tylni Mocny Hydraulik.

maxiu14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuje mocnego hydraulicznego hamulca tylniego. Lubie poszalec wiec musi miec dobra sile hamowania i dobra modulacje. Moje typy to :

Avid: juicy three lub five ?

Hayes: stroker trail lub nine ?

Shimano: 535 lub xt ?

Na hamulec moge przeznaczyc ok 350zl. Ktory z wyzej wymienionych bedzie najlepszy ? lub moze macie jakies inne typy ?

Z gory dzieki za pomoc

Pozdrawiam Przemek.

Napisano

Schwefel - analogicznie, po co komu Ford Focus skoro Fiat 126p też jeździ?

Bierz Juicy, ja mam w Perpie Juicy 3 na tylnym kole z tarczą 203mm, siła hamowania jest fantastyczna.

Napisano

Schwefel Mam rame i obrecze tylko pod tarczowki :)

Hamulec bedzie uzywany z tarcza 203mm. Jezdze w streecie , czasem w dircie. Oplaca sie dokladac do juicy 5 ? czy trojka spokojnie starczy ? ;> (teraz uzywam tarczowek mechanicznych, wiec odczuje duza roznice.)

Napisano

No z tylu mam 203 :) jakos tak wyszlo ze kupilem 2x 203 no i juz tak zostalo..

Zastanawiam sie tez nad strokerem ? bedzie lepszy niz juicy 3 ?

Napisano

Nie wiem czy odczujesz jakąś różnicę między 3 a 5, jak mówię - mnie 3 starcza zupełnie z tarczą 203, zablokowanie koła to nie problem, a modulacja też jest całkiem dobra. W Hayesy bym się nie pakował, kiepskie są jakościowo; cholera mnie bierze jak mam zrobić na serwisie jakiegoś HFX9, podejrzewam że ze Strokerami będzie podobnie. A Juicy to dobra, sprawdzona konstrukcja.

Napisano

To chyba jednak sie skusze na ta juicy 3 :D

Nawrotek Chwilowo bede mial tylko tylni (do konca wakacji) potem bede kupowal przedni.

Kurcze kusi mnie bo moge kupic juicy 5 na tyl za 230zl lekko uzywany. A nowa 3 na allegro 279+ przesylka :)

No i mam dylemat...

Napisano

używka. ja kupiłem używane lx komplet za 300zł chyba albo 350 już nie pamiętam, i jak na razie zero problemów. Z resztą tu się nie ma co popsuć

Napisano

No wlasnie kusi mnie ta uzywana juicy5 ale martwie sie np o przewod.. klocki :P czy nie bedzie to wszystko zbytnio zuzyte i zaraz nie kwalifikowalo sie do wymiany..

Napisano

Z tych co napisałeś poleciłbym bym ci xt. Modulacja świetna. Siła zacisku też niezła. Zacisk monolityczny. Używam ich z tarczą 203 na tyle. Hampel lx ( to samo co 535 ) mam na przodzie i xt w porównaniu do lx to niebo a ziemia.

Napisano

Na allegro mozna juz kupic Avida Juicy 5 za 319zl (nowy) , i wlasnie w podobnej cenie jest XT.. Jest na forum moze ktos kto jezdzil na obu hamulcach i moze podzielic sie cennymi uwagami ?

• 3 tygodnie później...
Napisano

hehe z tyłu mam deorke 535 z tarczą xt 2008 (160mm)

Hamuje bardzo dobrze kupiłem na Centrum Rowerowym za

199 zł!!!

super hampel!!!

lepiej zainwestuj w przód

pozdro

Z tych co napisałeś poleciłbym bym ci xt. Modulacja świetna. Siła zacisku też niezła. Zacisk monolityczny. Używam ich z tarczą 203 na tyle. Hampel lx ( to samo co 535 ) mam na przodzie i xt w porównaniu do lx to niebo a ziemia.

LX w dualach to porażka !!! nie wiem jak z oddzielnymi klamkami

mały skok dźwigni w ogóle nie wykorzystuje potencjału swojej mocy(przynajmniej tak mi się zdaje że ją ma:))

Jeździłem właśnie na takich i byłem rozczarowany:(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...