Skocz do zawartości

[przerzutka tył i przód]

almaster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ogromną (również dla portfela ^_^ ). Podczas zwykłej jazdy po płaskim może nie aż tak , ale wystarczy zapuścić się w trudniejszy teren żeby doznać jaką przewagę będzie miała. Polecam wymienić od razu manetki na XT. Co do twojej obecnej przerzutki...coraz słabsze te Deorki :turned: Przynajmniej ja mam takie wrażenie :D A może nie potrzebne xt tylko lx?

Napisano

Mam koło 260zł.,więc na xt shadow,i przód xt starczy.Chciałem tylko wiedzieć czy mi ta zmiana coś da.A po co zmieniać manetki?

Napisano

Da ci tyle, że przerzutka tylna nie będzie łomotać o widełki. Nie będzie ci też wciągać badyli - a zatem ryzyko uszkodzenia tak samej przerzutki, jak i haka czy szprych znacznie zmaleje.

Skoro masz kasę i jeździsz terenowo - radzę wymienić.

Pozdrówko na tak ^_^

Napisano

Będzie ogólniej lżej chodziła i łatwiej będzie wrzucać biegi. Zapewne też nie będzie łapać takich luzów jak w tańszych modelach. A co do manetek to zestaw manetki deore+przerzutka xt spisywał się u mnie gorzej niż manetki xt+przerzutka xt. Ale żeby poczuć tą różnicę to już trzeba jeździć w prawdziwym terenie. Na szosie nic Ci to nie da.

Napisano

miedzy deore a xt mysle ze nie bedzie na początek az taiej roznicy ;)

xt ma wiecej elementow aluminiowych jak tez lepsze uszczelnienia kółek, sworznie jej są wykonane z lepszego materialu i o ile pamietatm czym pokryte (fluorem?).

nowy shadow xt dzieki specyficznej konstrukcji mniej wystaje na zewnatrz od srodka symetrii roweru patrząc.

przerzutki przednie - najwieksza roznica jest miedzy calym sh*tmano przednim a xtr'em: xtr ma o ile pamietam aluminiowy niklowany wózek (albo mial starszy model - poprzedniej generacji).

roznice pojawią sie wraz z dlugoscia i intensywnoscia eksploatacji: wiecej elementow stalowych = wieksza podatnosc na zle warunki atmosferyczne i zimowe. nizsze modele szybciej dostaną tez luzow.

Napisano
Ogromną (również dla portfela :( ). Podczas zwykłej jazdy po płaskim może nie aż tak , ale wystarczy zapuścić się w trudniejszy teren żeby doznać jaką przewagę będzie miała. Polecam wymienić od razu manetki na XT. Co do twojej obecnej przerzutki...coraz słabsze te Deorki :turned: Przynajmniej ja mam takie wrażenie :) A może nie potrzebne xt tylko lx?

I tu sie podpisuje:-) W/g mnie jesli obecne przerzutki DEORE chodza dobrze to nie ma sensu ich wymieniac. Wszystko zalezy jak i gdzie jezdzimy i czego oczekujemy od sprzetu. pozdro

• Mod Team
Napisano

Pewnie odczujesz różnicę w precyzji działania tylko odpowiedz sobie na pytanie czy warto takim kosztem? Jaki przebieg mają Twoje obecne przerzutki i w jakim są stanie? Jeśli nic im nie dolega to uważam, że nie ma sensu spieszyć się w wymianą.

Napisano

Są troszkę skrzywione.Mają 3 lata.Muszę zmienić.Co do przodu,czy to oryginał?

:http://allegro.pl/item400138057_xt_przerzutka_przednia_fd_m761_bikestacja.html

Przód także mi coś szwankuje,i zastanawiam się czy nie zmienić,jednak nie wiem czy będzie pasowała.Jak to sprawdzić?

Napisano

Jak nie masz suwmiarki to możesz źle zmierzyć i kupisz wtedy złą przerzutkę :) Proponuję kupić przerzutkę na 34,9 , a potem ewentualnie dokupić sobie w sklepie redukcje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...