Skocz do zawartości

[koła] Wytrzymały zestaw

jigorokano

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pytanie, co myslicie o zestawie DT240 Disc (32) + DT XR4.1 + DT Champion ?

Czy taki zestawik da rade pod ciezszym (ok 98-100) bikerem na maratonach?

Czy raczej na np 340 poskładać?

Zalezy mi na wytrzymalosci, waga prawi nie robi roznicy (i tak swoje waze :D )

Jezeli macie jakies inne rozsadne propozycje, raczej ze stajni DT niz Mav, to czekam.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Mam ogromny problem z ciągłym łapaniem gumy. Musze co 100km zmieniać dętkę w tylnym kole. Sprzedawca w sklepie pozwiedzał, że to nie podlega reklamacji, gdyż ważę 120kg. Rowery kupiłem w maju (kelly's quartz rama 23,5) przejechałem raptem 700km. Przejrzałem tematy na forum na temat taśm antyprzebiciowych, płynów uszczelniających itd. ale nie znalazłem żadnych formacji jakie rozwiązania są dobre przy dużej wadze rowerzysty.

Z tyłu mam oponę KBIX "nomad" SLICA 26/2,0''.

Co powinienem zrobić aby wyeliminować ten problem, nie jeżdżę na ciężkich trasach głownie asfalt i szutrowe drogi z niewielka ilością kamieni.

Czy lepiej kupić lepsza (szerszą) oponę czy może dętkę wypełnioną płynem antyprzebiciowym?

Jeśli rozważaniem będzie lepsza opona to jaką oponę kupić do kwoty około 100 zł

Każda porada się przyda.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Może masz coś wbite do opony?

Lub jakieś ziarenka piasku są w obręczy/oponie.

Wyczyść wszystko i powinno chodzić.

Jak to nie pomoże to ja bym spróbował jeszce z dętką do DH.

Napisano

Może masz coś w oponie i nie wyciągnąłeś? Poza tym trochę zły temat.

Do autora tematu: Taki zestaw wg. mnie będzie ok, chyba, że sam nie masz do tego przekonania, to poskładaj na 340 :P

EDIT:

bogus mnie trochę ubiegł :D

Napisano

Jestem nowym użytkownikiem. Nie chciałem zakładać nowego tematu wiec znalazłem najbardziej według mnie pasujący. Sprawdzam oponę po każdym flaku. Następnym razem jak złapie gumę to zdejmę i dokładnie ją umyję od środka. Kolejny problem to nadmierne ścieranie sie opony po 400km tylna opona nie miała nic z bieżnika, na szczęście to wymienili mi na gwarancji i teraz mam taką jak napisałem w pierwszym poście.

• Mod Team
Napisano

Przy twojej wadze logiczne jest,

że opony będą się szybciej zużywały niż przy rowerzyście ważącym 70 czy 80 kg.

Większe tarcie. :P

P.S. Temat faktycznie nie ten. :D

Napisano

Chyba macie racje że temat nie ten. :-)

Myślicie ze powinienem, założyć nowy temat??

To jest jasne że opony będą się szybkiej zużywały ale czy sa na rynku takie opony które wytrzymają cały sezon jazdy powiedzmy 7000-8000 km pod takim obciążeniem?

• Mod Team
Napisano

Temat niech sobie już tu siedzi, może ktoś przeniesie kilka ostatnich postów.

Z oponami ciężko, trzeba by poszukać opon, które mają twardą mieszankę gumy.

Napisano

Naprawdę twardą... Nic mi nie przychodzi do głowy, może jedynie Dębica Tygrys :P A tak na poważnie, to ciężko będziesz miał znaleźć oponę, która pod Twoją wagą tyle wytrzyma, chyba, ze jakiś slick i tylko na asfalt. Bo nie wróżę oponom, które maja iść w teren z Tobą. Oczywiście bez obrazy, bo chodzi mi o masę tylko, a jak podałeś 120kg, to sporo i wiadomo, że sprzęt ma ciężej.

• Mod Team
Napisano

Ewentualnie możesz celować w oponki do bardziej ekstremalnych odmian kolarstwa.

Będą one nieco szersze, ale będą miały mocniejsze ścianki, więc powinny wytrzymać więcej.

Oczywiście opory toczenia też wzrosną.

Myślę, że w twoim wypadku dwa komplety opon na sezon będą potrzebne,

chyba że znajdziesz jakąś bardzo twardą oponę.

Tak jak napisał Mody.

Dębica wcale nie będzie głupia.

Ale Kenda też na dosyć twardą gumę.

Jeszcze od siebie mogę polecić oponki Specialized.

Z tego co wiem to ścierają się powoli,

ale nie wiem ile wytrzymają,

u mnie jak na razie po 200 km zero zużycia.

Napisano

Witam. Miałem dokładnie ten sam problem co użytkownik Miodzio, tyle że mi opona przebijała się co 5 km(przy wadze 70 kg). Problemem okazała się wadliwa opona, która miała bardzo małą dziurę, przez którą z czasem wydostawała się w postaci balona napompowana dętka. Ubytek był słabo widoczny, tak samo balon. Znam wielu bikerów z taką wagą i nie mają takich problemów jak ty. Lekarstwo:

-Sprawdź dokładnie stan opony jak i obręczy

-Kup wytrzymałe opony

-naładuj ponad 4 atmosfery

Pozdrawiam

Napisano

Zależy też ile opona wytrzyma. Nie warto przekraczać maksymalnego ciśnienia, na dziurach potem nie tylko cierpi opona ale też obręcz. A po wystrzale na jakimś zjeździe może stać się nie za ciekawie. Posprawdzaj wszystko przy następnym kapciu. Może wcale nie będzie trzeba kombinować, bo coś będzie w oponie. Ja z boku lekko rozciąłem swojego Michelina to 2 łatki od środka nakleiłem jedna na drugą i jest ok. Zależy od wielkości dziury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...