Skocz do zawartości

[kaseta]deore xt

almaster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Wypatrzyłem sobie na allegro tą oto kasetę:http://allegro.pl/item402903538_okazja_ostania_kaseta_deore_xt_11_31.html

Zdziwiło mnie to iż ma ona tylko 4 pająki,i 11-31 przełożenia.Bardzo proszę o odpowiedzi,dziękując jednocześnie za każdą z osobna.Pozdrawiam!

Ps.:Czy ta kaseta będzie lepsza od deore lx 2008 11-34?Potrzebuję kasety do mojego madmana.Chodzi mi o szybką,i łatwą jazdę na rowerze,gdyż czasem startuję w maratonach.Mam do wydania 90zł. max.

Napisano

Wszystkie cs-m 760 11-32 mają pająk 4 ramienny a 11-34 mają pająk 5 ramienny, nie ma 11-31 powinno być 11-32 bądź 11-34. To może rzeczywiście być ten model wg. mnie.

Napisano

A jaką kasetę kupić do 90zł?Może być używana.Chodzi mi o to żeby lekko i wygodnie się na niej jeździło,i wydajnie-w miarę szybko.

• Mod Team
Napisano

Lekko, wydajnie i szybko? Zajmij się treningiem a nie kasetą. LX czy XT, różnicy nie odczujesz, co najwyżej wygląd kasety XT może poprawić samopoczucie i podnieść współczynnik lansu :) Jedna i druga będzie dobra i trwała. Co do wyboru 11-32 czy 11-34 to już zależnie od tego co wolisz/jak jeździsz. A w używaną kasetę się nie pchaj, nie warto.

Napisano

Zamówiłem Kasetę Deore XT - CS-M770 - 11-34,za 139 nówkę gdyż mama mi dołożyła,i łańcuch XTR CN-7701.mam nadzieję że to był dobry wybór,a także iż to dobry sprzęt.Co o tym myślicie?

Napisano

Wg. mnie rewelka wybór. Sam mam kasetę Cs-m 770, ale 11-32. Łańcuch HG 93. Przejechałem na tym już ponad 1000 km i wrażenia z jazdy takie, że spokojnie przejadę jeszcze z 20 razy więcej. Na pewno się na tym zestawie nie zawiedziesz.

Powodzenia Fender.

Napisano

czym różnią się 11-32,a 11-34?Czy chodzi o to że twoje 11-32 mają szybsze przełożenia,lecz ciężej się jeździ,a na moich lżej się jeździ a wolniejsze przełożenia?Tak słyszałem przynajmniej.I czy to jest znaczna różnica,czy minimalna?

Tak w ogóle to mam kelly's-a madmana 2005.Niby stary,ale trzyma się;) Kelly's-y to tanie,a dobre rowery.Na początku miałem w tym kelly's-ie kasetę:SRAM PC-950,i łańcuch:SRAM PG-950-9, 11-34 z.Mam nadzieję że rzeczywiście odczuję zmianę.Do zmiany zmusiła mnie sytuacja,gdyż nagle na 1 i 2 z tyłu 8 i 9 mi nie wchodziły,jednak na 3 już było ok.Padły właśnie podejrzenia na napęd.Mam nadzieję że ta kaseta,i łańcuch to zmienią.Jeśli nie,to przerzutka lub hak.Ale myślę że to wina tej kasety i łańcucha.

Napisano

11-32 ma takie przełożenia 11-12-14-16-18-21-24-28-32T, a 11-34 takie 11-13-15-17-20-23-26-30-34T. Ty na twojej kasecie możesz szybciej jechać na tych samych zębatkach co ja.

Napisano

już kupiłem deorke xt,więc gorszego sprzętu nie potrzebuje;P Ale dzięki za rade:) czyli na 11-34 się minimalnie ciężej jedzie,ale też minimalnie szybciej niż 11-32 tak?

Napisano
czyli na 11-34 się minimalnie ciężej jedzie,ale też minimalnie szybciej niż 11-32 tak?

Generalnie raczej odwrotnie. :) Np. przyjmując typową korbę mtb, gdzie środkowa zębatka ma 32 zęby:

na przełożeniu 2x5 przy kadencji 100rpm na kasecie 11-32 prędkość jazdy wyniesie 21,3km/h a na kasecie 11-34 wyniesie 19,2km/h (dla uproszczenia przyjąłem obwód koła równy 2m).

Oczywiście tak na jednej, jak i drugiej możemy jechać w bardzo szerokim zakresie prędkości przy odpowiadającej nam kadencji. Tylko niekoniecznie numery przełożeń będą się pokrywały.

Głównymi różnicami jest prędkość minimalna przy znośnej kadencji (niższa dla 11-34, ma to znaczenie na stromych podjazdach) oraz, dla niektórych, większa masa kasety 11-34. Ci, którzy nie potrzebują przełożenia 22x34 (bo mają tyle siły w nogach i kondycji, że nawet pod najstromsze góry mogą szybciej podjeżdżać) wybiorą raczej 11-32.

Mam nadzieję, że raczej rozjaśniłem niż zaciemniłem sytuację :)

Napisano

Ja śmigam na starszej XT (CS-M737) na 8 przełożeń 11-28 jak dla mnie wystarcza :) Następna moja kaseta, to też będzie właśnie ta.

Napisano
Generalnie raczej odwrotnie. :) Np. przyjmując typową korbę mtb, gdzie środkowa zębatka ma 32 zęby:

na przełożeniu 2x5 przy kadencji 100rpm na kasecie 11-32 prędkość jazdy wyniesie 21,3km/h a na kasecie 11-34 wyniesie 19,2km/h (dla uproszczenia przyjąłem obwód koła równy 2m).

Oczywiście tak na jednej, jak i drugiej możemy jechać w bardzo szerokim zakresie prędkości przy odpowiadającej nam kadencji. Tylko niekoniecznie numery przełożeń będą się pokrywały.

Głównymi różnicami jest prędkość minimalna przy znośnej kadencji (niższa dla 11-34, ma to znaczenie na stromych podjazdach) oraz, dla niektórych, większa masa kasety 11-34. Ci, którzy nie potrzebują przełożenia 22x34 (bo mają tyle siły w nogach i kondycji, że nawet pod najstromsze góry mogą szybciej podjeżdżać) wybiorą raczej 11-32.

Mam nadzieję, że raczej rozjaśniłem niż zaciemniłem sytuację ;)

Otóż to. 5 postów wyżej walnąłem byka. Kozv uścislił jak być powinno. Sorry za wprowadzenie w błąd.

Napisano

Tylko na przełożeniu 2-5 będzie możliwe rozwinięcie większej prędkości,czy dotyczy to większości,lub nawet wszystkich przełożeń?

Napisano

Niby wszystkich, oprócz przełożenia 2x9. Chociaż nie wiem nad czym Ty sie zastanawiasz, bo to o czym się tu pisze mało co daje w praktyce, bo każdy przełożenia zawsze dobiera pod siebie. Będziesz za szybko pedałował zrzucisz o jeden z tyłu, będzie Ci za wolno wrzucisz do góry. Jakiej byś nie wziął, to będziesz zadowolony. Większość i tak stanowi siła i kondycja, jaką dysponujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...