Skocz do zawartości

[rama]Merida Matts 500 Zdechła!

Gość R3surrection

Rekomendowane odpowiedzi

Gość R3surrection
Napisano

thx za edita bo ja nie mogłem nie wiem czemu

wstępnie na 99% dostaję nowwą ramę :) poprosiłem o 20" zamiast 22" :)

Gość R3surrection
Napisano

mi to rybka, co 2 lata będzie nowa rama!

• Mod Team
Napisano

To zależy od tego czy przy wymianie ramy poprzednim razem dostał na nią gwarancję jakąś.

W przeciwnym wypadku, gdy z pierwotnej się skończyła to nie ma co liczyć na wymianę.

Napisano

O ile sie orientuję, w przypadku wymiany sprzętu na nowy gwarancja liczy się od nowa. Przynajmniej kiedyś tak było.

Przykład sprzed paru lat:

Kupiłem plecak Alpinusa (gwara na 2 lata). Po 1,5 roku poszedł na gwarancję (materiał - jakiś nylon - się rozwarstwił). Dostałem nowy, po kolejnym 1,5 roku to samo (w tym czasie dawali już tylko rok na ten model). Wzięli go na gwarę po długiej "dyskusji" i przytoczeniu przeze mnie odpowiednich aktów prawnych ;) Naprawili, ale częściowo - na odwal (rozpruli i wymienili część materiału, ale większość uszkodzonego materiału została). W związku z tym, że wada nie został usunięta napisałem odwołanie i dostałem zwrot kasy - po trzech latach.

Zdaje mi się, ze nic się w międzyczasie nie zmieniło. Czyli jak naprawią, to leci dalej stara gwarancja przedłużona o czas naprawy, jak wymienią - liczy się od nowa. Tylko zależy, czy potraktują wymianę ramy jako faktycznie wymianę, czy jako "naprawę" roweru (rama tylko jako część roweru). Ale w takiej sytuacji gwarancja na tę wymienioną część chyba powinna lecieć od nowa?

Napisano

To ciekawe nie powiem, ja wkoncu musze sie wziasc za tych zlodziei ze sklepow i jak mi sie buty rozwala to postraszyc rzecznikiem praw konsumenta... zazwyczaj pisza ze zle uzytkowanie (a da sie "krzywo" chodzic ? ;)) i odrzucaja reklamacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...