Skocz do zawartości

[napęd] problemy z moim napędem - stukanie pod naciskiem

sowix1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam mały problem ze swoim napędem - mianowicie kiedy chcę przyśpieszyć i naciskam mocniej na korbę pojawia się takie dziwne stukanie jakby "łamało w kościach". problem ten dotyczy kiedy naciskam na oba ramienia korby - począ tkowo tylko na prawe. Mój napęd to:

Korba Acera fcm-341

Łańcuch KMC z-72

Przerzutka przód Deore

Przrzutka tył - SRAM 5,0

Kaseta Alivio HG40 8ka

Suport Vp suprus pro (maszynowy)

Z tyłu w kole mam piastę Quando na kole DM18

Nie wiem czego to może być wina bo ciężko usłyszeć czy to jest z okolic suportu czy kasety, ale gdy brak jest oporu to wszystko jest ok.

Dodam że wszystkie części są nowe - jedynie piasta jest po przebiego 200 km i korba po 100 ale są OK.

Dzięki za każdą pomoc

Napisano

Sprawdz, czy trzeszczenie wystepuje podczas pedalowania na stojaco. Jezeli tak, to prawdopodobnie suport sie odzywa, jezeli nie, mozliwe ze to sztyca/siodelko. Sprawdz tez, czy tarcze korby sa dobrze dokrecone. Mialem taki przypadek.

Napisano

Ja również obstawiam, że to sztyca. Miałem identyczny przypadek i też na początku myślałem że to suport. Ciężko zlokalizować skąd dźwięk pochodzi bo się niesie po ramie. Wysatrczyło wyjąć sztycę, lekko przesmarować i cieszyć się ciszą.

Napisano

kiedyś na forum ktoś napisał, że jak się wkręca suport to należy zadbać o to by gwinty były czyste, czasem piasek i brud może powodować dziwne dźwięki.

posprawdzaj czy nie masz luzów.

z pedałami wszystko ok ?

Napisano

najmniej prawdopodobnym winowajac jest suport. najbardziej: sztyca, laczenie mostek-kiera, pedaly.

mozna:

- oczyscic sztyce, jej gnizado, obejme postka i kiere. zmontowac z niewielka iloscia dowolnego smaru stalego

- odkrecic pedaly, oczyscic gwinty, zalozyc j.w.

p.s.: jeszcze siodlo zostaje.

Napisano

A ja wam powiem ze to korba!

miałem taki przypadek z korba deore. Było łamanie: przestudiowałem wszystkie możliowości... suport, spd... - wymieniałem na inne i sprawdzałem

(ma sie stare części wiec można :P )

a co do korby 2 możliwości:

- niedospawana (mikro)

- po czyszczeniu, po rozkręcaniu tarcz dostał sie piasek i trzeszczy - w moim wypadku wystarczyło rozkręcić korbę na czynniki pierwsze, wymyć, gwinty nasmarować i po tym jest ok ;]

niestety od niedawna znowu sie zaczyna - będę musiał potworzyć czynności... <_<

Napisano

To mogą być także pedały. W moim przypadku źródłem skrzypienia o dość zadziwiającym brzmieniu (jakby ktoś starą i ciężką szafę po podłodze przesuwał) okazały się być 540tki. Zanim to ostatecznie ustaliłam, krok po kroku eliminowałam kolejno: suport, korbę, sztycę, amortyzator, stery, piasty, szprychy i... ramę...

Pozdrówko wieloetapowe <_<

PS. Stukanie może też sugerować niedokręcony suport. To bym sprawdziła na samym wstępie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...