Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

DominikM, czy da radę do tych wymienionych przez Ciebie TrustFire TR-801 / SmallSun ZY-C50 kupić u nas jakiś uchwyt do roweru?

Napisano

witam co do tyłu sie nie wypowaiadam bo ma taką lampeczke http://allegro.pl/lampka-lampa-tylna-4-diodowa-sigma-czarna-i1545085333.html i jest naprawde wporzo ma jeden tryb świecenia ale do poruszania się po ulicach wystarczy oczywiście należy tez się wyposażyc w kamizelkę odblaskową mam równiez dodatkowy odblask na nogę zakładam go na lewą nogę taki pasek odblaskowy z pzu dostalem ;) jeśłi chodzi o latareczke to kupilem taką http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290555477894&ssPageName=STRK:MEWNX:IT z takim uchwytem http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=150584517193&ssPageName=STRK:MEWNX:IT latareczka jesczze nie rpzyszła ale na dniach się jej spodziewam uchwyt już dotarł z hong kongu i jest wporzo jak latarka dojdzie napisze recenzje ale na pewno bedzie lepsza od tej co pokazalas ta co pokazałes tez kupowana w honk kongu tyle ze tam kosztuje jakies 20-30 zl ;) pozdrawiam

sergeant1705 spójrz na to http://cgi.ebay.com/Zoom-Focus-3-Mode-AAA-CREE-LED-Flashlight-Camping-Light-/260752599050?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb610e80a ;)

Napisano

Panowie i Panie, czy przednie oświetlenie jest w ogóle wymagane do jazdy po ulicach miasta po zmroku? Tzn. tylną lampkę mam, włączam po zmeroku by kierowcy mnie widzieli, ale jak to jest z przednią? Czy jest ona obowiązkowa? Wczoraj podczas wieczornej "wycieczki" widziałem rowerzystów, którzy mieli przednią lampkę, ale nie po to by oświetlała drogę lecz migała. Migająca lampka z przodu jest strasznie denerwująca... Więc: musi być oświetlenie z przodu czy nie? No i druga sprawa: jeśli musi być to proszę mi polecić jakąś lampkę do 50zł (tylko w kolorze czarnym).

Napisano

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Transportu, rowerzysta musi mieć z przodu światło koloru białego, żółtego, natomiast z tyłu światło koloru czerwonego. Z tego co wiem, trzeba mieć z tyłu zarówno lampkę koloru czerwonego, jak i odblask, ale tego nie jestem pewien.

Co do lampek, jak już podawałem, ja polecam firmę MacTronic. Swego czasu ta tylna lampka, była tutaj na forum zachwalana http://allegro.pl/super-lampka-tylna-mactronic-tl-5-ekskluziw-i1573008962.html Jak coś mogę dać zdjęcia poglądowe.

http://allegro.pl/lampka-tylna-mactronic-mini-2-led-tl-2sl-i1575486889.html

http://allegro.pl/lampa-rowerowa-przednia-mactronic-sdb-4w-i1584093806.html

PS. Co do tego uchwytu, przy lampce przedniej. Kiedyś, podczas upadku złamał mi się ten uchwyt. Wystarczy zadzwonić do kogoś z firmy, nie pamiętam do jakiego działu, w każdym razie za darmo dostałem chyba z 5 czy 6 tych uchwytów (nawet nie płaciłem za przesyłkę).

Napisano

Dzięki. Z tyłu to ja mam lampkę, chodziło mi o przód. W sumie dosyć tania, ale podobno lampka, która ma w sobie więcej żarówek niż jedna jest do bani. Dużo w tym prawdy?

PS. jak ta tania lampka świeci?

Napisano

Jeśli po to aby być widocznym to super jest Sigma Micro, miałem wcześniej dużą sigmę, fakt nieźle świeciła ale opadała i była spora. To maleństwo świeci bardzo mocno, trzyma się świetnie i kosztuje cos 25pln.

Bateryjki da radę dostać po 1zł pln, potrzeba 2szt. i starczają ponoć na 30h świecenia, ja olałem te lampki z akumulatorami i przeszedłem na Micro przód i tył.

Napisano

Ja chcialem sobie kupic tylko po to by byc widocznym, jak w nocy jezdze. Kupilem w Auchanie bardzo tanie chyba przod za 8zl i tyl za 6 :icon_mrgreen: . Pojechalem kiedys o polnocy je przetestowac, bo juz latarnie sa wylaczone i okazalo sie ze super oswietlaja droge :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:

Napisano

Jeśli po to aby być widocznym to super jest Sigma Micro, miałem wcześniej dużą sigmę, fakt nieźle świeciła ale opadała i była spora. To maleństwo świeci bardzo mocno, trzyma się świetnie i kosztuje cos 25pln.

Bateryjki da radę dostać po 1zł pln, potrzeba 2szt. i starczają ponoć na 30h świecenia, ja olałem te lampki z akumulatorami i przeszedłem na Micro przód i tył.

A ten rzep się sprawdza? Nie przesuwa się na kierownicy?

Napisano

Witam!

Mam 150zł na nowy przód + tył. Obecnie mam coś takiego: na przodzie a na tyle zwykłą błyskotkę, niezłej jakości plastik. Czy opłaca mi się kupić zamiast tego co mam: MacTronic BIKE PRO SCREAM na przod oczywiscie i Mactronic WALLE na tyl? Do lasu raczej nie bede jeździł, raczej nierówne boczne ulice w mieście bez lub ze słabym oświetleniem, przy predkosci do 25km/h powiedzmy. Lampki mają mieć solidne mocowanie.

Napisano

No cóż nie wiem jak świeci ten konkretny model ale kilka spraw jest nie do przeskoczenia.

Zaglądnijmy do opisu:

1W led

4aku aaa

światło stałe 24h

nic nie pisze, że jest jakaś mocniejsza opcja, która świeci jeszcze krócej.

Zestawmy teraz te wartości ze sobą.

Przyjmując, że to jakieś cudowne aku z których uda się wycisnąć nawet 1wh co jest fikcją, to zasilanie dałoby 4wh.

Czyli gdyby pobór mocy tej latarki wynosił 1W to mogłaby świecić góra 4h i może (znowu idealizujemy) byłaby w stanie wytworzyć coś pod 100 lumenów.

Ale spójrzmy na to realniej.

- ma 2Wh pracuje 24h, sterownik zabiera część energii zostaje 80%, wydajność diody 90 l/W, produkcja światła to 4/24*0,8*90=6 lumenów (można sobie poświecić na mapkę i coś z niej odczytać albo tuż pod nogi idąc lasem jeśli jest zupełna ciemność i oczy przyzwyczaiły nam się już do niej)

- świeci na pełnej mocy góra 2h, pozostałe dane takie same, wynik ok. 72 lumenów, (oświetli drogę tuz przed rowerem nie doświetli szczegółów w odległości potrzebnej nawet przy powolnej jeździe na rowerze)

Krótko - kupowanie tego typu lampek to kompletna porażka.

Nadają się one - najlepiej w opcji błyskacz do tego by nas zauważono ale też raczej w sprzyjających warunkach.

Żeby to w ogóle miało sens potrzebne jest mocniejsze źródło światła, tj. silniejsza dioda (bo żeby ta z allegro miała dość mocy to nie uwierzę, musiała by świecić na tych bateriach może 15min albo krócej) oraz aku o znacznie większej (jakieś x10) pojemności to jest litowo jonowe co najmniej 1x18650.

Odpowiednie źródło zasilania zapewni sensowną ilość światła =/- 200lm. Tego przy włączonym błyskaczu kierowca auta nie może nie zauważyć. Nawet wyprzedzający z tyłu zobaczy odbłysk światła od obiektów na poboczu, ci z naprzeciwka z całą pewnością Cię nie przeoczą.

Są dedykowane rozwiązania ale drogie (kilkaset zł). Z innej beczki można kupić osobno latarkę (aku, ładowarkę) a potem uchwyt i zmieścić się być może w 100zł i to jest imho sensowne minimum.

Z latarki na 4AAA czy paluszki nie da się oświetlić drogi przed sobą a i widać nas słabo.

Trochę więcej zachodu ale efekt murowany, bezpieczeństwo jest bezcenne. Wszyscy wiedzą, że na rowerze z marketu za kilka stówek jest mała szansa pojeździć z sensem to samo dotyczy latarek.

Jacek

Napisano

A ten rzep się sprawdza? Nie przesuwa się na kierownicy?

U mnie się trochę przesuwała ale można coś wsadzić w rodzaju gumki jak czasem przy licznikach są, ale na razie jej używam, bo dostałem z rowerem. Plusem są jej małe rozmiary no i waga pewnie. Mozliwie ze po zakupie mocniejszej lampki będę ją w mieście dalej używał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...