ljar Napisano 25 Marca 2011 Napisano 25 Marca 2011 Mam Pave od jesieni - brak problemów. Może jedynie mocowanie na kierownicy trochę nie bardzo - na wertepach lampka może się przesuwać. Ja je usprawniłem naklejając na kierownicy w miejscu mocowania lampki wąski pasek taśmy dwustronnie klejącej - od tego czasu nie ma problemu. Po ulicach jeżdżę w trybie niskim i wtedy starcza na co najmniej 10 godzin świecenia. W lesie włączam tryb Hi i w całkowitej ciemności można spokojnie jechać. Nie wiem ile wytrzyma cały czas w wysokim trybie bo tak nie jeżdżę. Jeszcze ładnie ostrzega zielonym światełkiem o kończących się bateriach na pi*drzwi 30-40 minut przed końcem świecenia.
kurop Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 Cześć mam pytanko http://allegro.pl/latarka-skyray-cree-xm-l-xml-1000lm-aku-lad-i1527658237.html takie coś jest lepszym wyborem niż pava albo scream? przepraszam jeżeli link juz gdzieś był ale nie znalazłem zdaje sobie sprawę że zdjęcie to lipa jakaś ale jestem ciekawy opinii.
leningradoss Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 powiedzcie proszę czym się kierować przy wyborze lampki przedniej a czym przy wyborze lampki tylnej jak widać jestem świeżakiem czy te lumenyważne czy luxy i czymj to się różni może coś polecicie? i jakie firmy poza Cateye polecacie a i co to są te kandele bo widz ena allegro że się coś takiego pojawia
thomason89 Napisano 28 Marca 2011 Napisano 28 Marca 2011 Ja kupiłem sigme pave 25lux i jak dla mnie świeci rewelacyjnie. na tył mam sigme cuberider 2 i również świeci dobrze. W 100procentach się zgadzam z kolegą "Iarem " da się jechać przy pełnej ciemności a znaki znakomicie oświetla z bardzo dużej odległości. Ja polecam pave natomiast są lepsze np roxim rs3 tylko że ja nie znalazłem jej w Polskich sklepach internetowych jedynie na ebayu z Tajwanu mozna ja nabyć za chyba ponad 200zł na nasze z przesyłką ale jak już wcześniej wspominałem nie byłem wystarczająco pewny czy dotrze do mnie z powodów kataklizmów na tamtych terenach. powiedzcie proszę czym się kierować przy wyborze lampki przedniej a czym przy wyborze lampki tylnej jak widać jestem świeżakiem czy te lumenyważne czy luxy i czymj to się różni może coś polecicie? i jakie firmy poza Cateye polecacie a i co to są te kandele bo widz ena allegro że się coś takiego pojawia Nie kupuj tych przereklamowanych lampek cateye za tą kase wolałbym kupić jakiegoś trelocka np ls 735 a jeśli coś lepszego to sigme pave lub coś na diodzie cree.
leningradoss Napisano 28 Marca 2011 Napisano 28 Marca 2011 a co o tej powiecie http://allegro.pl/show_item.php?item=1513654327 ?? firma co ją sprzedaje napisała mi tak " Witam wiazka skupiona pomiar z 1m wynosi ok400 lux,a rozproszona ok 40lux ?? to dobre parametry dobra latareczka?
JOYFUL Napisano 2 Kwietnia 2011 Napisano 2 Kwietnia 2011 a co o tej powiecie http://allegro.pl/show_item.php?item=1513654327 ?? firma co ją sprzedaje napisała mi tak " Witam wiazka skupiona pomiar z 1m wynosi ok400 lux,a rozproszona ok 40lux ?? to dobre parametry dobra latareczka? Zamówiłem kolego praktycznie taką samą z dealextreme. Dałem 40zł oczywiście z przesyłką. Co mogę powiedzieć? Otóż ostatnio zaczęła się sama przełączać - nie wiem czy to wina słabych baterii czy złego styku, bo teraz na naładowanych jest ok. Jak na tę cenę uważam, że warto i w tej cenie niczego lepszego nie znajdziesz. Chciałbym kiedyś porównać ją do lepszych, czy też droższych latarek, a podsumowując to jestem z niej zadowolony. Nawet policja dzisiaj była zainteresowana bardzo trybem stroboskop, już myślałem, że wyskoczą z radiowozu
Valdi75 Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam Może podłączę się do tematu żeby nie tworzyć nowego. Niedawno kupiłem lampkę "axa pilot steady" pod dynamo w piaście i mam z nia dziwny problem. Po przejechaniu ok 0,5 km przestaje świecić (nie podaje też prądu na tył); po krótkim postoju znowu działa i tak w kółko Jakieś pomysły? Pozdrawiam
Pips Napisano 6 Kwietnia 2011 Napisano 6 Kwietnia 2011 Zamówiłem kolego praktycznie taką samą z dealextreme. Dałem 40zł oczywiście z przesyłką. Co mogę powiedzieć? Otóż ostatnio zaczęła się sama przełączać - nie wiem czy to wina słabych baterii czy złego styku, bo teraz na naładowanych jest ok. Jak na tę cenę uważam, że warto i w tej cenie niczego lepszego nie znajdziesz. Chciałbym kiedyś porównać ją do lepszych, czy też droższych latarek, a podsumowując to jestem z niej zadowolony. Nawet policja dzisiaj była zainteresowana bardzo trybem stroboskop, już myślałem, że wyskoczą z radiowozu Czyli mowisz ze za ta cene sie oplaca? Kupic to http://allegro.pl/latarka-na-rower-zoom-extra-efekt-25w-12-m-c-i1537991019.html ? jak z mocowaniem, trzyma sie pewnie, nic nie lata? Inni tez potwierdzaja ze za taka cene to warto?
razorjack Napisano 8 Kwietnia 2011 Napisano 8 Kwietnia 2011 Hej ! kiedyś (3-4 lata temu) kupowałem od Dominika zmodowany (wymieniona dioda na mocniejsza) Sigma Power LED (srebrny na 4 paluszki, i z tyłu wtyk do NiPack). rozumiem że można do niego teraz włożyć jakąś jeszcze nowszą diodę ? (i co by szerzej świeciła). przy okazji, co może być zasilaniem tej lampki? jakie napięcia? (mam sporo modelarskich aku LiPo - 2s - 7.4V, które są lekkie (od małych ~1.1Ah, do 5Ah w twardym opakowaniu i szybko mogę je ładować (do tego z balanserem)) ten power led to ma ~200lm ? o, właśnie znalazłem art. Dominika http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=article&id=59%3Asigma-powerled-3w-luxeoniiisscp4mod&catid=34%3Arowerowe&Itemid=55&lang=pl czyli spokojnie z LiPo 2s mogę ją zasilić? (do tego jakiś tester/miernik napięcia aku dołożę http://rcshop.pl/console/image/resize/width/200/height/0/type/productGfx/image/735fdf8cdb946d568be2693aa609090c.jpg) ostatnio byłem ze znajomym w lesie i stwierdziłem że moje światła są do d$%# on miał exposure joystick (chyba ten model, bardzo mała na kasku, wew. akumulator) i na kierze Hope Vision 4 (900lm?) Na stronie Dominika i porównaniach (chyba ostatnio taką ładną zrobiłeś? ) widzę że dają one światła mniej (~600lm). no i w związku z tym szukam czegoś dla siebie mocniejszego. z testów i porównań widzę że Scolo jest tanie i mocno świeci. a na kierownicę np. Magicshine MJ-808 no i może którąś da się kupić bez aku i ładowarki (mam swoje) ? czy można jeszcze jakoś ulepszyć Power LED? w recenzjach było napisane że w trybie max. działa bez drivera (czyli mniej wydajna? - więcej prądu, a wcale nie tak więcej światła) ale tak naprawdę ledwo widzę różnicę w jej pracy pomiędzy low a high. dobrze rozumuję? czy coś innego byście polecieli ?
leningradoss Napisano 8 Kwietnia 2011 Napisano 8 Kwietnia 2011 witam tu ta lampeczka jest nie jest taka droga http://cgi.ebay.com/Magicshine-bike-light-only-Mj-808-CT-808-/280641756083?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item41578d5bb3 bo z Chin widzę że się trochę znasz a co powiesz o lampkach z diodami czy tez firmy cree ??
Sorcerer Napisano 9 Kwietnia 2011 Napisano 9 Kwietnia 2011 Potrzebuje 2 zestawow do miejskich lampek dojazdowek dla drugiej połowki i dla mnie. Tyl - Smart SuperFlash RL-317R (ciezko znalezc nie podrobiona wersje, jakby ktos mial source link bylbym wdzieczny) Przod - Cos do jazdy typowo miejskiej i sciezkach dla laski za niewielkie pieniadze, ja i tak mykam z bocialarka. Zaleta bylby mount jak dla bocialarki bo czasami mozna sie wymienic, acz nie jest to warunek konieczny
DominikM Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Była prośba o opis i porównanie nowych lampek z DX - chwilkę to zajęło, ale proszę bardzo Light-Test.info : Magicshine MJ-808E, Magicshine MJ-808 Updated Version, Eastward YJ-E02 Magicshine MJ-808 Updated Verion => 900 lumen - sku.44459 - 79,62$ Magicshine MJ-808E Cree XM-L => 1000 lumen - sku.57100 - 78,80$ Eastward YJ-E02 Cree MC-E => 800 lumen - sku.50946 - 56.60$
daid Napisano 11 Kwietnia 2011 Napisano 11 Kwietnia 2011 ma ktoś czołówkę Mactronic HLS-K6 Dive PRO, cena na allegro od 109 zł do 135 zł i marketingowo 200 lumenów. Wygląda obiecująco;]
DominikM Napisano 11 Kwietnia 2011 Napisano 11 Kwietnia 2011 Macałem jak byłem w Mac'u - wiesz ile to waży i z czego jest opaska ? Gumowa opaska i prawie 200g z przodu - na powietrzu długo w tym nie wytrzymasz
daid Napisano 11 Kwietnia 2011 Napisano 11 Kwietnia 2011 Pewnie masz racje, jeszcze nigdy nie jeździłem z czołówką i szukam jakieś dobrej za dobrą cenę. P.S. opaski są dwie jedna gumowa a druga normalna
ol3k Napisano 12 Kwietnia 2011 Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam, szukam lampki na przód i tył, razem do ok 150 zł. Moje propozycje: przod ROMISEN RC-C8 200lm link lub pro scream link tył WALLE link chociaż podobno świeci zbyt mocno, co nie koniecznie jest zaletą.
kamo159 Napisano 13 Kwietnia 2011 Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam. Szukam lampki przedniej do 60 zł.Zainteresowałem sie paroma lampkami oto one: - Sigma Quadro Mój odnośnik - Sigma Quadro X Mój odnośnik - KELLY'S RHL-12 Mój odnośnik - MacTronic DIF-1W Mój odnośnik Otwarty jestem na inne propozycje. Z góry dzięki.
Meshuggah Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 Romisen polecam ol3k Tylko i wyłącznie akumulatory 18650 lepiej wali,dluzej wali i mniej waży 1 sztuka niz 3-4 paluchy... A te lampy na 4 i 10 diod to złom jakiego wiele na polskim rynku. Dioda powinna być jedna xpe,xpg,mc-e itp a nie jakieś wynalazki do podswietlania akwarium ze zlotą rybka.... Jak czytam tutaj co niektorzy kupowali za 200zl mając już spore pole do manewru w romisen,ultrafire czy itplight podchodząć pod deerelight czy eagletac to widze że polacy są naprawde bogaci i lubią kupować smiecie. Polecam się zagłebić na fora latarkowe bo jak widzę tutaj dylematy latarek to aż smiać mi się chce. 95% latarek znanych firm rowerowych to nic innego jak bazar szajs za 5 zl sprzedawane po 30-50zl bazując na popularnym znaczku. Przykładem jest np w/w sigma... Od serca polecam milhunt.pl jet-pol.pl to 2 najbardziej profesjonalne ledocholikowe sklepy z latarkami w necie pl. Sam posiadam 3 latarki tiablo a10g,deerelight clv4 xp-g i olight m30 trition mc-e i wiem jakie są roznice miedzy badziewnym sprzętem. Wartosci podawane w lumenach na allegro to 95% sciema i wszystkie co rzekomo maja po 300-400lumenow obstawiam na 50lumenów. Są oczywiscie solidne firmy latarkowe które podają prawdziwe informacje.
leningradoss Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 a ja kupilem taką latareczke http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290555477894&ssPageName=STRK:MEWNX:IT proszę znawców o ocenę
adrianello Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 Tyl - Smart SuperFlash RL-317R (ciezko znalezc nie podrobiona wersje, jakby ktos mial source link bylbym wdzieczny) Możesz też wybrać lampę Authora RedSpot. Ten sam typ lampy, jak wspomniany SuperFlash, a łatwiej będzie kupić pewny egzemplarz. Też ma mocną diodę 0,5W i dwie mniejsze. Masz 3 tryby świecenia - wszystkie świecą stale, wszystkie mrugają oraz górna (ta mocna) świeci stale, a w tym czasie 2 mniejsze mrugają. Ja jestem zadowolony, a tak samo mocno świeci co SuperFlash.
DominikM Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 a ja kupilem taką latareczke http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290555477894&ssPageName=STRK:MEWNX:IT proszę znawców o ocenę Za tą cenę może być - ale max co z niej wyciśniesz to 150-200 lumenów.
leningradoss Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 sie okaze ja nawet nbie wiem jak tos ie mierzy
ol3k Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 Dominik, a co myślisz o Romisen RC-C8 link za 109 zł z uchwytem a do tego taki zestawik link za 115 zł. Szukałem jakiegoś testu, ale nawet na Twojej stronce nie ma Dodam, że z dealextreme raczej nie zamierzam korzystać.
DominikM Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 Te ogniwa mają realną pojemność ok 2Ah, czasem nawet mniej... Przykładowe pomiary dla ogniw TrustFire (jeden pies moim zdaniem Ultrafiire) - Ostatnio greg mierzył na torch.pl Co do latarki to jest moim zdaniem za droga - z tą soczewką o przepuszczalności pi razy oko 60-70% i jeszcze zasilaniu 3xAAA to porażka - ten sam typ co super-mega-ultra zoomy które opisywałem w zeszłym roku. Jak chcesz dobrze wydać pieniądze kup jakiegoś kompakta typu TrustFire TR-801 / SmallSun ZY-C50. Choć by sprzedawca allegrowy dawał na msze ojcu redaktorowi codziennie to te zoomy nie będą mocniejsze od nich.
leningradoss Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 to ta firma TrustFire jakaś dobra? http://cgi.ebay.pl/TrustFire-TR-801-Cree-P4-LED-Flashlight-Torch-80-Lumens-/260747456228?pt=AU_Torches&hash=item3cb5c26ee4 to jest taka kosa mówisz ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.