Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam Pave od jesieni - brak problemów. Może jedynie mocowanie na kierownicy trochę nie bardzo - na wertepach lampka może się przesuwać.

Ja je usprawniłem naklejając na kierownicy w miejscu mocowania lampki wąski pasek taśmy dwustronnie klejącej - od tego czasu nie ma problemu.

Po ulicach jeżdżę w trybie niskim i wtedy starcza na co najmniej 10 godzin świecenia.

W lesie włączam tryb Hi i w całkowitej ciemności można spokojnie jechać. Nie wiem ile wytrzyma cały czas w wysokim trybie bo tak nie jeżdżę.

Jeszcze ładnie ostrzega zielonym światełkiem o kończących się bateriach na pi*drzwi 30-40 minut przed końcem świecenia.

Napisano

powiedzcie proszę czym się kierować przy wyborze lampki przedniej a czym przy wyborze lampki tylnej jak widać jestem świeżakiem ;) czy te lumenyważne czy luxy i czymj to się różni może coś polecicie? i jakie firmy poza Cateye polecacie ;)

a i co to są te kandele ;) bo widz ena allegro że się coś takiego pojawia ;)

Napisano

Ja kupiłem sigme pave 25lux i jak dla mnie świeci rewelacyjnie.

na tył mam sigme cuberider 2 i również świeci dobrze. W 100procentach się zgadzam z kolegą "Iarem " da się jechać przy pełnej ciemności a znaki znakomicie oświetla z bardzo dużej odległości. Ja polecam pave natomiast są lepsze np roxim rs3 tylko że ja nie znalazłem jej w Polskich sklepach internetowych jedynie na ebayu z Tajwanu mozna ja nabyć za chyba ponad 200zł na nasze z przesyłką ale jak już wcześniej wspominałem nie byłem wystarczająco pewny czy dotrze do mnie z powodów kataklizmów na tamtych terenach.

powiedzcie proszę czym się kierować przy wyborze lampki przedniej a czym przy wyborze lampki tylnej jak widać jestem świeżakiem ;) czy te lumenyważne czy luxy i czymj to się różni może coś polecicie? i jakie firmy poza Cateye polecacie ;)

a i co to są te kandele ;) bo widz ena allegro że się coś takiego pojawia ;)

Nie kupuj tych przereklamowanych lampek cateye za tą kase wolałbym kupić jakiegoś trelocka np ls 735 a jeśli coś lepszego to sigme pave lub coś na diodzie cree.

Napisano

a co o tej powiecie http://allegro.pl/show_item.php?item=1513654327 ?? firma co ją sprzedaje napisała mi tak " Witam wiazka skupiona pomiar z 1m wynosi ok400 lux,a rozproszona ok 40lux ?? to dobre parametry dobra latareczka?

Zamówiłem kolego praktycznie taką samą z dealextreme. Dałem 40zł oczywiście z przesyłką. Co mogę powiedzieć? Otóż ostatnio zaczęła się sama przełączać - nie wiem czy to wina słabych baterii czy złego styku, bo teraz na naładowanych jest ok. Jak na tę cenę uważam, że warto i w tej cenie niczego lepszego nie znajdziesz. Chciałbym kiedyś porównać ją do lepszych, czy też droższych latarek, a podsumowując to jestem z niej zadowolony. Nawet policja dzisiaj była zainteresowana bardzo trybem stroboskop, już myślałem, że wyskoczą z radiowozu :)

Napisano

Witam :icon_lol:

Może podłączę się do tematu żeby nie tworzyć nowego.

Niedawno kupiłem lampkę "axa pilot steady" pod dynamo w piaście i mam z nia dziwny problem. Po przejechaniu ok 0,5 km przestaje świecić (nie podaje też prądu na tył); po krótkim postoju znowu działa i tak w kółko :wallbash: Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Napisano

Zamówiłem kolego praktycznie taką samą z dealextreme. Dałem 40zł oczywiście z przesyłką. Co mogę powiedzieć? Otóż ostatnio zaczęła się sama przełączać - nie wiem czy to wina słabych baterii czy złego styku, bo teraz na naładowanych jest ok. Jak na tę cenę uważam, że warto i w tej cenie niczego lepszego nie znajdziesz. Chciałbym kiedyś porównać ją do lepszych, czy też droższych latarek, a podsumowując to jestem z niej zadowolony. Nawet policja dzisiaj była zainteresowana bardzo trybem stroboskop, już myślałem, że wyskoczą z radiowozu :)

Czyli mowisz ze za ta cene sie oplaca? Kupic to http://allegro.pl/latarka-na-rower-zoom-extra-efekt-25w-12-m-c-i1537991019.html ? jak z mocowaniem, trzyma sie pewnie, nic nie lata? Inni tez potwierdzaja ze za taka cene to warto?

Napisano

Hej !

kiedyś (3-4 lata temu) kupowałem od Dominika zmodowany (wymieniona dioda na mocniejsza) Sigma Power LED (srebrny na 4 paluszki, i z tyłu wtyk do NiPack).

rozumiem że można do niego teraz włożyć jakąś jeszcze nowszą diodę ? (i co by szerzej świeciła). przy okazji, co może być zasilaniem tej lampki? jakie napięcia?

(mam sporo modelarskich aku LiPo - 2s - 7.4V, które są lekkie (od małych ~1.1Ah, do 5Ah w twardym opakowaniu i szybko mogę je ładować (do tego z balanserem))

ten power led to ma ~200lm ?

o, właśnie znalazłem art. Dominika http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=article&id=59%3Asigma-powerled-3w-luxeoniiisscp4mod&catid=34%3Arowerowe&Itemid=55&lang=pl

czyli spokojnie z LiPo 2s mogę ją zasilić? (do tego jakiś tester/miernik napięcia aku dołożę http://rcshop.pl/console/image/resize/width/200/height/0/type/productGfx/image/735fdf8cdb946d568be2693aa609090c.jpg)

ostatnio byłem ze znajomym w lesie i stwierdziłem że moje światła są do d$%#

on miał exposure joystick (chyba ten model, bardzo mała na kasku, wew. akumulator)

i na kierze Hope Vision 4 (900lm?)

Na stronie Dominika i porównaniach (chyba ostatnio taką ładną zrobiłeś? :) ) widzę że dają one światła mniej (~600lm).

no i w związku z tym szukam czegoś dla siebie mocniejszego.

z testów i porównań widzę że Scolo jest tanie i mocno świeci.

a na kierownicę np. Magicshine MJ-808

no i może którąś da się kupić bez aku i ładowarki (mam swoje) ?

czy można jeszcze jakoś ulepszyć Power LED? w recenzjach było napisane że w trybie max. działa bez drivera (czyli mniej wydajna? - więcej prądu, a wcale nie tak więcej światła) ale tak naprawdę ledwo widzę różnicę w jej pracy pomiędzy low a high.

dobrze rozumuję? czy coś innego byście polecieli ? :)

Napisano

Potrzebuje 2 zestawow do miejskich lampek dojazdowek dla drugiej połowki i dla mnie.

Tyl - Smart SuperFlash RL-317R (ciezko znalezc nie podrobiona wersje, jakby ktos mial source link bylbym wdzieczny)

Przod - Cos do jazdy typowo miejskiej i sciezkach dla laski za niewielkie pieniadze, ja i tak mykam z bocialarka. Zaleta bylby mount jak dla bocialarki bo czasami mozna sie wymienic, acz nie jest to warunek konieczny

Napisano

ma ktoś czołówkę Mactronic HLS-K6 Dive PRO, cena na allegro od 109 zł do 135 zł i marketingowo 200 lumenów. Wygląda obiecująco;]

Napisano

Pewnie masz racje, jeszcze nigdy nie jeździłem z czołówką i szukam jakieś dobrej za dobrą cenę.

P.S. opaski są dwie jedna gumowa a druga normalna

Napisano

Witam,

szukam lampki na przód i tył, razem do ok 150 zł.

Moje propozycje:

przod ROMISEN RC-C8 200lm link

lub pro scream link

tył WALLE link chociaż podobno świeci zbyt mocno, co nie koniecznie jest zaletą.

Napisano

Romisen polecam ol3k

Tylko i wyłącznie akumulatory 18650 lepiej wali,dluzej wali i mniej waży 1 sztuka niz 3-4 paluchy...

A te lampy na 4 i 10 diod to złom jakiego wiele na polskim rynku.

Dioda powinna być jedna xpe,xpg,mc-e itp a nie jakieś wynalazki do podswietlania akwarium ze zlotą rybka....

Jak czytam tutaj co niektorzy kupowali za 200zl mając już spore pole do manewru w romisen,ultrafire czy itplight podchodząć pod deerelight czy eagletac to widze że polacy są naprawde bogaci i lubią kupować smiecie.

Polecam się zagłebić na fora latarkowe bo jak widzę tutaj dylematy latarek to aż smiać mi się chce.

95% latarek znanych firm rowerowych to nic innego jak bazar szajs za 5 zl sprzedawane po 30-50zl bazując na popularnym znaczku.

Przykładem jest np w/w sigma...

Od serca polecam milhunt.pl jet-pol.pl to 2 najbardziej profesjonalne ledocholikowe sklepy z latarkami w necie pl.

Sam posiadam 3 latarki tiablo a10g,deerelight clv4 xp-g i olight m30 trition mc-e i wiem jakie są roznice miedzy badziewnym sprzętem.

Wartosci podawane w lumenach na allegro to 95% sciema i wszystkie co rzekomo maja po 300-400lumenow obstawiam na 50lumenów.

Są oczywiscie solidne firmy latarkowe które podają prawdziwe informacje.

Napisano

Tyl - Smart SuperFlash RL-317R (ciezko znalezc nie podrobiona wersje, jakby ktos mial source link bylbym wdzieczny)

Możesz też wybrać lampę Authora RedSpot. Ten sam typ lampy, jak wspomniany SuperFlash, a łatwiej będzie kupić pewny egzemplarz.

Też ma mocną diodę 0,5W i dwie mniejsze. Masz 3 tryby świecenia - wszystkie świecą stale, wszystkie mrugają oraz górna (ta mocna) świeci stale, a w tym czasie 2 mniejsze mrugają. Ja jestem zadowolony, a tak samo mocno świeci co SuperFlash.

Napisano

Dominik, a co myślisz o Romisen RC-C8 link za 109 zł z uchwytem

a do tego taki zestawik link za 115 zł. Szukałem jakiegoś testu, ale nawet na Twojej stronce nie ma :unsure:

Dodam, że z dealextreme raczej nie zamierzam korzystać.

Napisano

Te ogniwa mają realną pojemność ok 2Ah, czasem nawet mniej...

Przykładowe pomiary dla ogniw TrustFire (jeden pies moim zdaniem Ultrafiire) - Ostatnio greg mierzył na torch.pl :wallbash:

ncrvssamsungvstf.gif

Co do latarki to jest moim zdaniem za droga - z tą soczewką o przepuszczalności pi razy oko 60-70% i jeszcze zasilaniu 3xAAA to porażka - ten sam typ co super-mega-ultra zoomy które opisywałem w zeszłym roku. Jak chcesz dobrze wydać pieniądze kup jakiegoś kompakta typu TrustFire TR-801 / SmallSun ZY-C50.

sku_15335_1.jpg

Choć by sprzedawca allegrowy dawał na msze ojcu redaktorowi codziennie to te zoomy nie będą mocniejsze od nich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...