Skocz do zawartości

[manetki] SRAM Centera

Krzema

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj przeglądając aukcje na allegro natrafiłem na: http://allegro.pl/item243796656_sram_cente...0_g_tanio_.html

Mam tylną przerzutkę Alivio i klamkomanetki ST-EF50. W przyszłości chciałbym przejść na SRAM'a, ale najpierw musze zajeździć aktualny napęd. Czy opłaca się kupić te manetki za taką kase, do przerzutki Alivio? Czy będą lepiej zmieniały biegi niż moje aktulane klamkomanetki?

Napisano

to nie kwestia lepiej lub gorzej tylko kwestia ze inaczej.

1. to prosty model grip shiftow. bardzo prosty konstrukcyjnie i niezawodny.

2. mozliwosc zmiany wszystkich biegow z tylu jednym obrotem manetki.

3. bezawaryjne chyba ze masz brak wyczucia i sile w rekach jak niedzwiedz - wtedy moglbys im zaszkodzic. ;)

4. nie wymagaja serwisu.

5. predzej wytrze sie material chwytu niz je zajedziesz.

6. wyzsze modele chodzą lzej, kosztuja jednak odpowiednio drozej.

7. uzywalem gripow o tej samej konstrukcji przez dosyc dlugi czas. jestem zwolennikiem manetek obrotowych - dlatego jak dla mnie jak najbardziej.

Napisano

Revo shifty

Hmm, Syn mój miał w swoim poprzednim rowerze ;)

Nie wiem jak to napisać

To że z tej samej stajni to nie jest IMO ani zaleta ani wada

Revo shift`y mają bardzo fajne telewizorki i sprężynę wspomagającą która zapobiega przypadkowej zmianie biegu. tak jak w wyższych sramach.

Nowe pracują naprawdę ładnie. No tak nowe. Tu jest pies pogrzebany JAKOŚĆ ;) Są nie porównywalnie delikatniejsze od sramów. Z czasem chodza coraz gorzej zużywają się szybciej niż konkurent

Gumka jest, hmm, bardzo słaba. Twarda i potrafi sama się z sunąć z manetki. Wprawdzie grip ma temu zapobiegać, ale w ferworze walki różnie z tym bywa, ;) Wymiana linki jest bardziej upierdliwa.

A co do ceny Centera jest tańsza od revo na 8 biegów

Napisano

o ile sie nie myle to revo shifty maja krotki chwyt obrotowy - duzo krotszy niz te sramy.

sprezyna wspomagająca: sam mam gripy z taka sprezyna (technologia srs srama) ale niektorzy nie lubia jej twierdzac ze przy przerzucaniu praca gripa jest zbyt miekka a przez to nie tak zdefiiniowana.

Napisano
Pamiętaj że ST-EF50 to klamkomanetki praktycznie nierozbieralne i będziesz musiał kupić osobno klameczki

Właśnie chciałem wymienić hamulce na wiosne a w związku z tym i klamki, dlatego zastanawiałem się jakie tanie manetki kupić do mojej alivio i chyba wezme te Center'y bo cena jest dobra, prawda?

Napisano
o ile sie nie myle to revo shifty maja krotki chwyt obrotowy - duzo krotszy niz te sramy.

Nie tyle krótszy co inaczej wyprofilowany, taki wycinek stożka a Sramy wycinek kuli czy elipsoidy.

Co kto lubi imo wcale nie jest to złe.

Gdyby revo shifty były lepszej jakości (bardziej trwałe) i ciut lżejsze były by bardzo fajną alternatywa dla manetek obrotowych srama

Są jeszcze manetki Sr-Suntoura obsługiwane jedna ręką

Imo traci się jedną fajną rzecz -> MIKROINDEKSACJĘ ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...